La un spital din Timiș oamenii se vaccinează fără programare. Nu știu să folosească platforma, nu au telefon și nici medic de familie

La un spital din Timiș oamenii se vaccinează fără programare. Nu știu să folosească platforma, nu au telefon și nici medic de familie

La spitalul din Deta, județul Timiș, oamenii se vaccinează antiCovid fără să își facă programare, pentru că nu știu să folosească platforma, nu au telefon și nici medic de familie.

Astfel, bătrânii sau cei cu boli cronice vin la poarta spitalului și cer să fie imunizați, informează TVR.

Un bărbat care locuiește într-o comună învecinată a mers 20 de kilometri pentru a fi vaccinat la spitalul din Deta.

Și pentru că au fost imunizate foarte multe persoane fără programare, 45 de pacienți care ar fi trebuit vaccinați duminică au rămas fără doze, astfel că au fost reprogramați.

ADVERTISING

Managerul spitalului a recunoscut că au fost vaccinate persoane fără programare, dar a precizat că sunt pacienți eligibili, care se încadrează în categoriile stabilite de minister pentru a fi vaccinate în această etapă.

„Cei care vin la poarta spitalului și care sunt vârstnici, fără posibilități de programare, probabil refuzați de medicul de familie atunci când au solicitat să fie programați în platformă, au venit la poarta spitalului și au solicitat vaccinarea. Pe bună dreptate, sunt pacienți eligibili, care se încadrează în categoriile stabilite de minister pentru a fi vaccinate în această etapă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Epidemiologul a luat decizia ca toate aceste persoane care se prezintă la centrul de vaccinare să fie vaccinate. De aici a apărut o mică diferență între dozele disponibile și pacienții programați. Aceștia au fost sunați și rugați să se prezinte începând cu ziua de marți”, a declarat Codruța Bungău, manager al Spitalului Orășenesc din Deta, potrivit Timiș Online.

DSP a verificat situația, dar a precizat că nu s-au constatat nereguli în ceea ce privește procesul de imunizare.

Cine se poate vaccina fără programare

În ultima vreme au tot apărut informații în spațiul public potrivit cărora foarte multe persoane se vaccinează antiCovid fără programare pe platformă și fără să îndeplinească măcar vreuna din condițiile necesare imunizării în etapa a doua.

ADVERTISING

Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea, spune însă că diferența dintre datele privind persoanele programate și cele vaccinate este dată de faptul că sunt anumite categorii pentru care nu este necesară programarea.

El a dat ca exemplu persoanele care sunt internate în centre medico-sociale și rezidențiale. În cazul lor, spune Valeriu Gheorghiță, imunizarea se efectuează de către echipe mobile, fără programare online.

„Programarea la vaccinare a acestor persoane se efectuează de către Comitetul Județean pentru conducerea și coordonarea intervenției care asigură coordonarea activităților de vaccinare din fiecare județ, împreună cu Direcția de Sănătate Publică și din acest motiv nu era relevant ca aceste persoane să se regăsească în platforma de programare, având în vedere că nu se deplasează la un centru de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

De asemenea, subliniază medicul, în această categorie sunt incluse persoanele care se află în curs de hemodializă intermitentă.

”Persoanele care se află în curs de hemodializă intermitentă se pot adresa centrelor de vaccinare din centrele de dializă, unde după dializă primesc cu prioritate vaccinul, fără programare în platformă.

La categoria celor care nu necesită programare intră și persoanele nedeplasabile de la domiciliu, aparținătorii sau îngrijitorii acestora”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Însă Emilian Isăilă a prezentat într-un reportaj realizat la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie din Buftea cum se vaccinează, fără programare, și persoane care nu îndeplinesc condițiile de imunizare pentru etapa 1 și 2.

Deficit de doze de vaccin

România are în momentul de față un deficit de 117.000 de doze de vaccin, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

În aceste condiții, el a anunțat că începând cu 28 ianuarie se vor reprograma cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇