În Buftea, vaccinarea e ca-n filme: emoție, coadă și fără programare. Cum funcționează campania paralelă de imunizare

• Autoritățile refuză să ofere date la zi despre categoriile de persoane vaccinate.
• Opinia publică nu știe câți dintre cei cu vârsta peste 65 de ani au beneficiat de cel puțin o doză de vaccin până acum sau câte persoane cu boli cronice sau “esențiali” au fost imunizați.
În Buftea, vaccinarea e ca-n filme: emoție, coadă și fără programare. Cum funcționează campania paralelă de imunizare

În curtea interioară a Spitalului de Obstetrică și Ginecologie din Buftea, vineri, 22 ianuarie, pe la ora 11.00, era un adevărat furnicar. Locul semăna mai degrabă cu un platou de filmare unde se lucra la realizarea unei producții despre o pandemie imaginată de un scenarist talentat. 

Din păcate, toți cei de acolo ne aflam sub lumina blândă a unui soare care prezenta o fărâmă de pandemie cât se poate de reală care se derula, e adevărat, în apropierea celebrelor Studiouri Buftea, micul Hollywood românesc.

Singurul centru de vaccinare din oraș fusese organizat printr-o construcție din mai multe containere îmbinate în stânga clădirii principale.

Vânătoarea de vaccin. Cum a ajuns Bolintin-Vale atât de căutat de bucureșteni?

Spitalul se află pe cea mai cunoscută stradă a orașului, cea în al cărei capăt se află intrarea în Studiourile Buftea, locul unde au fost realizate o mare parte a filmelor românești din perioada comunistă.

Pe drumul spre spital, venind dinspre studiouri, sunt panouri publicitare pe care se află fotografiile decolorate de soare ale unor cunoscuți actori români.

În fața centrului de vaccinare e coadă. În jur de 20 de persoane așteaptă injecția salvatoare. În marea lor majoritate sunt oameni mai în vârstă care s-au programat în zilele de vineri și sâmbătă, imediat după ce a fost lansată oficial etapa a doua de vaccinare.

Profesoara Geovana Boca de la școala din localitate susține că profesorii din Buftea vor să se vaccineze pentru că își doresc deschiderea cât mai grabnică a școlilor - Foto: Alexandru Nistor / SpotMedia.ro

Profesoara Geovana Boca, 67 de ani, de la Școala Generală nr.2 din localitate, spune că “majoritatea cadrelor didactice vor să se vaccineze. 38 s-au înscris deja. Mă simt bine după vaccin. Am așteptat 15 minute. Totul este în regulă”.

Ea le-a povestit jurnaliștilor SpotMedia.ro cum a resimțit pandemia: “Am trecut prin ea cu precauție și teamă. Am vrut foarte mult să mă vaccinez. În jurul nostru sunt adevărate tragedii. Un fost elev al școlii, în vârstă de 39 de ani, a murit zilele trecute în Italia din cauza coronavirusului”, a adăugat profesoara Boca.

Patru “jurnaliști” care s-au îmbolnăvit cronic în câteva secunde

La coada la care multe persoane în vârstă așteptau să se vaccineze s-a atașat și un grup de patru bărbați tineri, ce păreau a fi aduși la vaccinare de o doamnă în jur de 30 de ani familiarizată cu procedurile. 

La un moment dat, femeia a intrat în centrul de vaccinare cu actele de identitate ale celor patru bărbați. La întrebarea reporterului adresată celor din grup în ce calitate se vaccinează, unul dintre ei a răspuns cu nonșalanță că “în calitate de presă”.

Întrebând de la ce publicație, televiziune sau radio, cei patru au tăcut. Lidera grupului a ieșit și a spus că “nu sunt jurnaliști. Sunt persoane cu afecțiuni cronice”.

În continuare, ea a refuzat să răspundă la întrebările legate de bolile cronice ale celor patru, cum s-au programat pentru vaccinare și de ce, inițial, au pretins că sunt jurnaliști. Cei patru au intrat în centrul de vaccinare.

În etapa a doua de vaccinare au posibilitatea de a se programa doar jurnaliștii care îndeplinesc condițiile decise de comitetul național de vaccinare: “Personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARCoV 2 (ex: reportaje în unități medicale)”, se arată în documentul instituției.  

După zece minute, în fața jurnaliștilor SpotMedia.ro a venit o persoană de gen feminin îmbrăcată în costum de asistentă medicală, purtând pe umeri un halat gros, maro, frecvent folosit de o mare parte a personalului sanitar din România. 

Aceasta a spus că respectivii au voie să se vaccineze pentru că sunt persoane care suferă de afecțiuni cronice. Nu a răspuns la întrebarea legată de faptul că, inițial, cei patru au pretins că sunt jurnaliști. Persoana respectivă n-a vrut să-și spună numele, iar în mâna stângă ținea un teanc de acte de identitate.

Cei patru "jurnaliști" care așteaptă vaccinarea la centrul din Buftea - Foto: Alexandru Nistor / SpotMedia.ro

Cum se fentează sistemul național de programare realizat de STS

Pentru descrierea acestui proces au fost folosite observațiile directe de la fața locului, centrul de vaccinare din Buftea, și explicațiile unei persoane familiarizate cu modul de înregistrare pe platforma de programare și în Registrul Electronic Național al Vaccinării.
 • În fiecare centru de vaccinare sunt două calculatoare. Unul în încăperea unde oamenii se pregătesc să intre la vaccinare, unde completează formularul, se dezbracă. Tot acolo predau buletinul și mesajul de validare a programării online realizate pe platforma STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale). 
 • Dacă persoana este regăsită pe platforma de programare, intră în cabinetul de vaccinare, cea de a doua încăpere unde se află și cel de-al doilea computer.
 • Platforma de programare online realizată de STS folosește arhitectura informatică creată pentru alegeri. Celebra verificare a identității cu ajutorul tabletei.
 • Cel de-al doilea computer e conectat la Registrul Electronic Național al Vaccinărilor. 
 • După ce unei persoane programate i s-a făcut prima doză, aceasta este trecută în registrul electronic, primește dovada vaccinării, iar pe spate operatorul celui de-al doilea computer îi trece cu pixul data și ora pentru rapel - în general aceasta coincide cu cea stabilită la programarea online.
 • Dar sistemul permite, de asemenea, ca orice persoană fără programare să poată fi vaccinată dacă are acces la calculatorul din a doua încăpere. 
 • Un reprezentant al personalului medical poate, practic, vaccina pe oricine dacă, apoi, îi introduce numele și seria de buletin în registrul național de vaccinare.
 • Din zece în zece minute, platforma națională de vaccinare interoghează registrul de vaccinare (computerul din prima cameră descarcă datele celor vaccinați și trecuți în computerul din cea de-a doua cameră) și încarcă numele vaccinaților anti-Covid găsiți acolo.
 • Astfel, cele două baze de date se updatează, iar autoritățile știu câte doze au fost inoculate la centrul respectiv, în ziua respectivă și căror categorii de persoane.

Condițiile de ocolire a platformei sunt clare și puține, dar breșa din sistem duce la limitarea accesului persoanelor în vârstă de la vaccinarea cu prioritate

Comitetul național de vaccinare condus de medicul militar Valeriu Gheorghiță a specificat clar condițiile în care se pot face vaccinuri, ocolindu-se sistemul de programare online, numai că abuzurile și corupția au creat haos în programări, mulți dintre cei vaccinați cu prima doză fiind acum în pericol de a nu o mai primi pe cea de a doua conform programării sau de-a o primi cu o întârziere foarte mare.

“Etapa a 2-a de vaccinare include persoane care sunt exceptate de la programarea în platforma de programare, prin modalitățile disponibile și anunțate public (pagină web, medic de familie/ medic curant, apel la call center, prin angajator, direcțiile de asistență socială). Excepțiile la care ne referim sunt după cum urmează:

 • persoane aflate în cele 1.884 centrele rezidențiale și medico-sociale de la nivel național;
 • persoane dializate;
 • persoane nedeplasabile;
 • persoane fără adăpost;
 • persoane aflate în România pentru derularea studiilor sau exercitarea profesiei și care nu dețin o carte de identitate”, se arată în documentul oficial CNCAV.

Realitatea din teren arată că peste 15.000 de persoane s-au vaccinat prin această metodă în decurs de trei zile, între 18-21 ianuarie, cum se arată într-o anchetă publicată de cotidianul “Libertatea”.

Ministerul Sănătății și CNACV încalcă grav cerințele Comisiei Europene de a asigura vaccinarea cu prioritate a persoanelor vulnerabile

Deci cazul observat la Buftea nu e singular. Până la publicarea articolului, nici Ministerul Sănătății și nici CNCAV nu au răspuns întrebărilor trimise în legătură cu această situație. 

Autoritățile refuză să ofere date la zi despre categoriile de persoane vaccinate. Opinia publică nu știe câte persoane cu vârsta de peste 65 de ani au beneficiat de cel puțin o doză până acum sau câte persoane cu boli cronice sau “esențiali” au fost imunizați. 

În schimb, CNACV publică doar datele din platforma de programare online, programări care se întind deja până în luna martie, păstrând o tăcere suspectă despre ponderea categoriilor de persoane care s-au vaccinat cu adevărat în România la data curentă.

Autoritățile din România, prin lipsa de transparență și posibilitatea coruperii sistemului de programare, încalcă flagrant cerințele Comisiei Europene care printr-un document oficial publicat în data 20 octombrie 2020 de către Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor solicita statelor membre să fie vaccinate cu prioritate persoanele cele mai vulnerabile în fața virusului.

“Odată ce vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi disponibile, în prima fază, aprovizionarea va fi limitată. Capacitatea de producție a vaccinurilor, atât inițial, cât și în timp, va determina cum se va aloca vaccinul și cum se prioritizează livrarea.

Implementarea trebuie ajustată în consecință pentru a optimiza prompt alocarea vaccinului și pentru a se asigura disponibilitatea vaccinului pentru cei mai expuși la îmbolnăvire”, se arată în documentul citat.

România, “no country for old men”

Din nou persoanele în vârstă au fost sacrificate, deși în rândul lor epidemia face cele mai mari ravagii.

84% dintre cele 17.841 de decese înregistrate până acum în România, adică 14.896, sunt ale persoanelor trecute de 60 de ani.

Arhitectul Marius Berindei, 70 de ani, crede că vaccinul îl va ajuta și e mulțumit că a reușit să se programeze online alături de soție la centrul din Buftea - Foto: Alexandru Nistor / SpotMedia.ro

“Cred în existența virusului și mai cred că vaccinul mă poate ajuta să duc din nou o viață normală”, a declarat pentru SpotMedia.ro arhitectul Marius Berindei, 70 de ani, care aștepta la coadă în fața centrului de vaccinare din Buftea pentru a-și inocula serul.

Alături de el era Anca Berindei, soția lui în vârstă de 67 de ani. Amândoi erau încrezători și fericiți că povara pandemiei va deveni mult mai ușor de dus după vaccinare.

La spitalul din Buftea, de pe strada Studioului, numărul 5, vaccinarea continuă cu o frenezie care e imposibil să nu te facă să te gândești că acțiunea se desfășoară atât de aproape de mica fostă cetate a filmului. 

Fotografia lui Ion Caramitru decolorată de vreme veghează de pe  panoul publicitar desfășurarea unei campanii de imunizare “originale”, românești, la fel ca democrația pentru care actorul s-a zbătut în urmă cu peste treizeci de ani. O democrație care-i favorizează încă pe cei puternici și “esențiali”.

Nota autorului. Din respect pentru cititori, precizez că deși sunt jurnalist și fac teren, încadrându-mă la prevederile publicate de comitetul de vaccinare, din cauza problemelor cu platforma de programare și a posibilității de corupere a sistemului de programări, am decis să nu mă vaccinez decât în etapa a treia, odată cu “populația generală”. 

Până la momentul publicării acestui articol nu am fost infectat cu coronavirus. Pe parcursul timpului, mi-am făcut două teste PCR și două teste rapide, toate negative, din cauză că am intrat în contact cu persoane infectate din familia extinsă sau în timp ce-mi exercitam profesia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇