Pentru că nu există un criteriu de teritorialitate pe platforma de programări online și din cauza crizei de vaccin, mulți dintre cei care încearcă să-și imunizeze părinții sau bunicii au ajuns să răscolească țara în căutarea unor centre în care mai sunt locuri libere.
Bolintin-Vale din județul Giurgiu, aflat la 30 de kilometri de București, e o localitate prinsă ca-ntr-o menghină între trecutul glorios din perioada comunistă, atunci când mulți bucureșteni veneau aici să cumpere mâncare de la gospodarii care fentau planul cincinal al CAP-urilor, și dezvoltarea haotică din ultimele trei decenii, fără nicio milă pentru comunitate și tradiție.
Vineri, 23 ianuarie, centrul orașului era aglomerat, iar pe strada principală se circulă cu greu din cauza mașinilor parcate pe margini.
Bolintin-Vale, peste noapte, a devenit interesant pentru sute de locuitori din Capitală aflați în căutarea unui loc pentru vaccinarea anti-Covid.
Strada Republicii, numărul 5
Localnicii nu se arătau prea interesați de lupta cu pandemia. Pe stradă, nu toți oamenii purtau măști, iar cea mai mare coadă era în față la “Amanet”. Aici, 5 persoane așteptau în liniște să le vină rândul să lase câte ceva din bunurile personale în schimbul unor sume de bani.
Strada Republicii numărul 5 era, la acea oră, cea mai căutată adresă din oraș. Multe mașini cu numere de București opreau în fața unui chioșc (aici te aducea Waze) cu o terasă acoperită cu trestie, saci de plastic și tablă, pe care trei bărbați la 50 de ani, relaxați, beau țuică fiartă, stând în picioare. Măștile de protecție erau accesorii vestimentare prezente, dar total inutile, lăsate mult sub bărbii ca să nu încurce conversația.
Specialii vaccinării, nespecialii vulnerabili și ultimele găini din poiată
O tânără a coborât de la volanul unui automobil și a întrebat dacă știe cineva unde e centrul de vaccinare. Cei trei bărbați de pe terasă, concentrați la băutura tare și aromată din miezul zilei, au ridicat amabili din umeri, spunând că nu cred că au așa ceva la ei în oraș.
Noroc cu o doamnă în vârstă care trecea pe acolo și a auzit întrebarea. A anunțat scurt că “vaccinarea se face la spital, în spate”.
Eu sunt șef aici!
Spitalul Orășenesc Bolintin Vale, privit de la distanță, nu arăta deloc ca un loc în care un bolnav și-ar putea face speranțe să se însănătoșească.
Pierdut la marginea unui maidan, fără drum de acces amenajat, arăta a sediu de instituție care a supraviețuit dictaturii, dar și regimurilor politice de după 1990 fără să se fi schimbat nimic, cel puțin în ce privește clădirea.
Se prea poate ca înăuntru să fi fost modernizat, dar angajații s-au arătat refractari față de jurnaliștii care au vrut să intre. “Nu vrem că e cam mizerie”.
Până la urmă, am fost lăsați la parter, dar nu am dat de mizerie, ci de o sală de așteptare prost luminată, cu banchete de metal zgâriate și oxidate pe alocuri. Se observa că oamenii s-au străduit, dar locul era atât de vechi încât nimeni nu mai putea face minuni.
Până la urmă, medicul de familie Ilie Dumitru ne-a dat afară, anunțându-ne că “eu sunt șef aici”. În consecință, a trimis un jandarm timid care ne-a rugat să părăsim spitalul. Ne-am conformat.
Astăzi vom face 120 de vaccinuri
Nicolae Stănică, 71 de ani, fizician, a venit de la București.
“M-a programat copilul”, a spus el jurnaliștilor SpotMedia.ro. A fost fericit că a găsit spitalul în care era organizat centrul de vaccinare.
Împreună cu el mai era o pereche de cunoscuți, toți pensionari, veniseră pentru că doar aici mai găsiseră locuri.
Nu era coadă sau înghesuială. Nici de ora programării nu prea ținea nimeni seamă. Dacă aveai un act de identitate și hârtia care demonstra că ai un vaccin alocat la acest centru era suficient.
“Astăzi vom face 120 de vaccinuri”, a spus o asistentă care se ocupa de organizarea celor care veneau pentru imunizare. “Până la această oră, am făcut 60”, a adăugat ea. Era jumătatea zilei, iar procesul părea că se desfășoară conform planului.
Vaccinul e o treabă bună
Dar planul nu e unul simplu. Vaccinarea unei singure persoane constă în completarea unui formular despre starea de sănătate care are 13 întrebări (5-7 minute), continuă cu pregătirea pentru vaccinare, adică dezbrăcarea (1-3 minute) și injecția (1-3 minute).
Toate aceste operațiuni însumate înseamnă un minimum de 7 minute. Nu a fost luată în considerare perioada de 15 minute de după injecție când persoana vaccinată se află sub monitorizare. Adică trebuie să stea în sala de așteptare și să anunțe dacă i se face rău.
Într-un punct de vaccinare pot fi făcute în jur de 10 injecții pe oră, ceea ce înseamnă un maximum de 120 de persoane în cele 12 ore (programul oficial al centrelor este de la 08.00-20.00).
“Vaccinul e o treabă bună. L-am făcut să mă protejez. Vreau să mă întâlnesc din nou cu cei din familie. Să am o viață normală”, a declarat Nicolae Stănică, 71 de ani, pentru SpotMedia.ro, după ce a ieșit din cabinet.
Domnul Nicolae Stănică a povestit că înainte să vină să se vaccineze a vorbit și cu medicul de familie căruia i-a cerut “niște precizări”, iar acesta i-a spus că poate să vină liniștit și să facă vaccinul.
Criza de vaccin
Campania de vaccinare din România se află în impas în acest moment din cauza crizei de vaccin. Peste 800.000 de români s-au programat până acum.
În țară, până la sfârșitul lunii ianuarie, dacă nu mai apar și alte probleme de livrare la compania Pfizer, va intra un total de 760.000 de doze cu tot cu cele 14.000 de la Moderna. Până în data de 22 ianuarie fuseseră inoculate 385.000 de doze. Pentru luna ianuarie ar mai exista o rezervă de 375.000 de doze (180.000 programate să sosească luni, 25 ianuarie, și 195.000 aflate în depozitele regionale și centrele de vaccinare din țară).
Din cauza timpului mare de vaccinare alocat unei singure persoane, o presupusă rezolvare a crizei de vaccin va genera o alta - cea a centrelor de vaccinare, dar și o a treia cea de personal medical calificat care să administreze întregul proces de imunizare care nu este unul simplu.
“Nu are cum să fie toată lumea prioritară, pentru că atunci cu toţii suntem prioritari şi nu mai este nimeni prioritar. (...) Este vorba de cantităţi, e vorba de capacitate de vaccinare.
Acum poate singura chestie care ne opreşte să avem mai mulţi vaccinați pe zi este numărul dozelor pe care le primim, ca şi în alte ţări, nu este numai România în această situaţie”, a declarat medicul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, sugerând că principala și singura problemă majoră a campaniei din acest moment e criza de vaccin.
Această criză de vaccin ar putea fi rezolvată în luna martie când există posibilitatea ca încă două soluții să fie aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului - e vorba de Oxford-AstraZeneca, în data de 29 ianuarie, și de vaccinul realizat de Johnson & Johnson, la jumătatea lunii februarie.
Avem nevoie de mai multă transparență
Personalul medical de la Spitalul Orășenesc din Bolintin Vale era bine intenționat și amabil cu persoanele programate, dar într-o oră a vaccinat o singură persoană din localitate.
Orașul are 13.000 de locuitori, iar pentru a ajunge în septembrie la 10 milioane de persoane imunizate e nevoie de un efort logistic și o alocare de resurse (bani și oameni) la care nimeni pare că nu s-a gândit până acum.
La 400.000 de vaccinați, sistemul de programare s-a prăbușit și continuă să funcționeze cu intermitențe. Există primele semne de corupție atât în ce privește modalitățile de programare, cât și în ce privește categoriile de persoane care se vaccinează. Sub 50% din cei care s-au programat până acum sunt persoane peste 65 de ani.
“Avem nevoie de mai multă transparență privind alocarea vaccinurilor către județe pentru a întări încrederea cetățenilor în campania de vaccinare și de mai multă predictibilitate pentru a ne organiza”, a anunțat Dominic Fritz, primarul orașului Timișoara, într-o postare pe Facebook.
“I-am propus domnului Gheorghiță (șeful campaniei naționale de vaccinare) și îmbunătățirea criteriilor de alocare a vaccinurilor. Mi s-ar părea firesc să se ia în considerare rata de infectare și numărul de programări”, a adăugat edilul.
Mașinile din București vor continua să sosească în micul oraș de la marginea metropolei și în zilele următoare, aducând persoane în vârstă programate de copii la vaccinare.