Specialii vaccinării, nespecialii vulnerabili și ultimele găini din poiată

Deși nici măcar pentru vulnerabilii autentici vaccinurile nu ajungeau în această a doua etapă, au intrat și specialii, denumiți esențiali, adică bugetari (şi nu numai) fără de care România, vezi Doamne!, se oprește în loc, deși până acum nu s-a oprit.
Specialii vaccinării, nespecialii vulnerabili și ultimele găini din poiată

În starea de urgență, persoanele de peste 65 de ani au avut restricții mai severe decât restul tocmai pentru că erau mai expuse la forme grave, chiar letale de Covid 19. Pe aceeași logica, aceste persoane, la fel ca bolnavii cronici, au primit, teoretic, prioritate la vaccinare, după cadrele medicale, în etapa a doua a campaniei.

Oricum nu le prea ajungeau vaccinurile din această etapă. Persoane peste 65 de ani erau în jur de 3,6 milioane la 1 ianuarie 2020, iar în etapa a doua vor fi aproximativ 3 milioane de doze. Deci ajung pentru 1,5 milioane de vaccinați, mai puțin de jumătate din numărul celor 65+.

Despre bolnavii cronici nici măcar nu e clar câți sunt, pentru că mulți nu sunt cuprinși în evidențele DSP-urilor, așa că oameni cu tratament compensat de ani de zile sunt respinși de platformă.

Deși nici măcar pentru vulnerabilii autentici vaccinurile nu ajungeau în această a doua etapă, au intrat și specialii, denumiți esențiali, adică bugetari (şi nu numai) fără de care România, vezi Doamne!, se oprește în loc, deși până acum nu s-a oprit.

ADVERTISING

Așa se face că, în total, în etapa a doua este vorba despre aproximativ 6 milioane de oameni pe 3 milioane de doze.

La noi, etapa a doua a ajuns mai numeroasă decât etapa a treia, teoretic pentru toată lumea, adică pentru ultimele găini din poiată, neesențiale.

Cine sunt specialii?

Tot soiul de bugetari în primul rând. Unii sunt, într-adevăr, foarte expuși, precum magistrații și grefierii, pompierii, polițiștii. Dar lista instituțiilor esențiale a tot fost extinsă după cum a făcut fiecare lobby. Am ajuns la Curtea de Conturi, la Administrația de Meteorologie. S-au lipit și niste jurnaliști, desigur tineri.

Teoretic, nu toți angajații instituțiilor sunt esențiali. În Poliție, de exemplu, ar trebui să aibă acest statut cei care ies efectiv pe stradă, nu toți cei care își fac veacul prin birouri.

Cine se mai vaccinează în etapa a doua: De la soldaţi şi pompe funebre, la ANM, Curtea de Conturi şi Consiliul Concurenţei

Dar șeful instituției este cel care stabilește cine este special și cine nu, după cum crede. Însuși vicepremierul Dan Barna recunoștea la Europa FM că există mari dubii în privința criteriilor alcătuirii acestor liste și nu ar fi nicio mirare să descoperim că 90% dintre angajați sunt declarați esențiali, dacă nu chiar 100%.

Așa cum este adevărat că a intervenit, teoretic, în platforma de programare acea plafonare la 25%/zi a programărilor pentru "esențiali".

Dar ea, și dacă va funcționa, intervine după ce programările nu se mai pot face decât în martie și sunt în buna măsură blocate, pentru că nu mai poate fi programat și rapelul. Unii mai găsesc loc la sute de km și în localități diferite prima doza și rapelul.

Este foarte bine că președintele și premierul au fost vaccinați public, dar orice măsură bună poate deveni foarte proastă, în funcție de doză.

Dai încredere cu vaccinarea președintelui și a premierului - după părerea mea, ar fi trebuit să o facă de la începutul etapei I - dar acum marea problema e în mod evident lipsa de doze. Și, totuși, au fost vaccinați miniștri abia ieșiți din boală, miniștri tineri, urmează cohorta de parlamentari, plus toate instituțiile.

Una peste alta, conform datelor oficiale, din 15 ianuarie 2021 până pe 21 ianuarie, la ora 10:00, s-au programat 491.342 persoane din etapa a II-a de vaccinare. Intre ei, 226.428 au peste 65 ani, 109.269 au afecțiuni cronice și 155.645 sunt angajați din domenii esențiale.

Să socotim: esențialii reprezintă 31%, nu 25%, din programările lunii ianuarie, februarie și o parte din martie. Persoanele 65+ programate reprezintă doar 6,28% din totalul de 3,6 milioane de români care au peste 65 de ani.

Și modul de programare spune multe:

  • individual direct în platformă - 195.770 de persoane
  • prin intermediul medicilor – 71.124 de persoane
  • telefonic, prin Call Center - 70.425 de persoane
  • prin intermediul angajatorului -154.023 de persoane din domenii esențiale

Deci o treime au fost programați pe liste, fără probleme, fără nervi, fără efort, fix cei mai puțin vulnerabili, dar speciali.

Pentru restul, nespecialii adică, predomină programarea online. Deci este foarte clar că persoanele cele mai defavorizate nu au avut nicio șansă.

Iată ce relatează pe Facebook o persoană care a avut măcar norocul să prindă un loc în București: “Și la vaccinare unii sunt mai cetățeni ca alții. De exemplu Curtea de Conturi, care are un cabinet dedicat la #SpitalulUniversitar. Presupun că nu doar ei, specialii în general.

Restul stăm toți la coadă la celălalt cabinet pentru cetățeni obișnuiți, cam 40 de oameni într-un hol. Nu, la speciali nu e coadă. Am îndrăznit să îi întreb la cât sunt programați: la 6 ca și noi. Doar că ei merg în altă parte, de aia trec fluierând pe lângă coadă. Și da, chiar merg în cabinetul oamenilor aparte.“ Cabinetul specialilor.

Prof. Rafila – cât de sigur e vaccinul antiCovid, efectul Norvegia și paradoxul etapei a doua de vaccinare: „Suntem singura țară în care cei care au prioritate sunt mai mulți decât cei care nu au” – Interviu video

Citeşte şi alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇