În condițiile momentului, poate fi de înțeles, în prima fază, menținerea pe funcție a președintelui Iohannis. După anularea alegerilor prezidențiale de către CCR, cu numai câteva zile înainte ca și…
Să nu uităm ce am obținut și avem!
În urmă cu doi ani, în urmă cu un an, o decizie precum aceea luată joi la Bruxelles ar fi fost întâmpinată cu artificii și dopuri de șampanie. După mai…
Cine să fie candidatul comun? Efectul Iohannis
Partidele proeuropene, PSD, PNL, USR, UDMR, au asumat destul de repede nu numai o guvernare comună, dar și desemnarea unui candidat comun la prezidențialele viitoare. Un candidat care ar urma…
Unind punctele viitoarei guvernări. Cine cu cine, cu care candidați la alegeri când?
Auspiciile sub care începe negocierea noii majorități guvernamentale și, implicit, a noului guvern nu sunt strălucite, iar miza lor este, după cum arătam deja, imensă. Câteva luni răgaz: cine înțelege…
Câteva luni răgaz: cine înțelege lecția și cine piere? La fel nu mai poate fi
Pericolul extremismului și al magnetismului pe care acesta îl exercită asupra multor oameni este departe de a fi trecut. Am primit doar un răgaz, până la prezidențialele din, cel mai…
Glonțul a fost oprit pe țeavă, dar nu s-a terminat. De-abia ar trebui să înceapă
Nu este bine, dar putea fi cu mult mai rău. Aceasta ar fi sinteza efectelor deciziei fără precedent prin care CCR a anulat alegerile prezidențiale în totalitate. Marele pericol ca…
Quo vadis, România? Poate fi evitată opțiunea nucleară
Cum a ajuns președintele Iohannis să desecretizeze documentele CSAT, după ce la câteva zile după scrutinul din 24 noiembrie transmitea că nu a fost informat de vreo problemă, și cum…
Sonatul/șarlatanul sistemului de zombie. Sub semnul invalidării și riscul violențelor extreme
Dubiul major pe care îl am în privința lui Călin Georgescu este dacă omul e complet sonat, adică un autentic caz psihiatric, care, până la urmă, ar merita grijă specializată…
Lupta pentru supraviețuire a lui Marcel Ciolacu între Lasconi și Georgescu
Marcel Ciolacu a reușit o contraperformanţă în premieră în istoria PSD: prima dată când partidul nu are reprezentant în finala prezidențială și cel mai slab scor parlamentar din istoria partidului…
Realist, despre șansele Elenei Lasconi. Linia frontului
Decizia CCR, deși venită după mult scandal și multe suspiciuni, era predictibilă chiar dacă renumărarea nu a fost finalizată, pentru ca scopul demersului era temporizarea, nu anularea. Argumentele au fost…
Soluția inevitabilă după alegerile parlamentare. Rămâne Ciolacu premier?
Pe cât de complicată va fi structura viitorului parlament, pe atât de restrânsă, aparent paradoxal, este plaja soluțiilor de guvernare. Avem un bloc proeuropean de 55% și un bloc extremist…
Miza supremă de duminică și ce se poate întâmpla cu prezidențialele
Alegerile parlamentare, de departe cele mai importante în sistemul nostru politic, au loc într-un moment vecin cu nebunia politică, după rezultatele șocante ale primului tur al prezidențialelor, după decizia CCR…
Ilie Bolojan: Coarda a fost întinsă la maximum. Nu fiți parteneri cu cineva, fiți cu oamenii parteneri și atunci veți fi respectați și veți avea rezultate! - Interviu video
A nu-ți mai bate joc de banii publici nu e o chestiune nici de stânga, nici de dreapta, e o chestiune de decență publică. A alinia oamenii politici de vârf…
Oglinda Georgescu
Există multe suspiciuni, justificate fără îndoială, privind logistica, fondurile, mașinăriile din spatele campaniei lui Călin Georgescu. Am și eu asemenea suspiciuni care trimit însă mai ales spre ceaușismul târziu și…
Cine va adjudeca finala Lasconi - Georgescu? Pivotul Bolojan
Nu e vreme pentru lamentații și reglări de conturi, peste numai 6 zile românii vor vota ceva chiar mai important decât președintele, adică Parlamentul, care va genera majoritatea și guvernarea.…
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
La ora la care scriu, finala prezidențială are o singură certitudine: Călin Georgescu, un personaj puțin cunoscut, neolegionar, filorus și delirant mistic, a câștigat turul I în interiorul granițelor tarii. Probabil…
Nu vă lăsați mințiți
Prima condiție pentru a vota inteligent și eficient, pentru a avea apoi o șansă reală de a fi satisfăcut de rezultatul alegerii făcute, este o corectă calibrare a așteptărilor, mai…
Cum a intrat DNA în jocul campaniei electorale
Anunțul pe surse și apoi oficial despre dosarul penal in rem privind finanțarea panourilor publicitare pentru cartea lui Nicolae Ciucă reprezintă, implicit, o declarație a implicării parchetului anticorupție în miezul…
Mizele ultimelor zile. Cine pentru ce și încotro trage
Este săptămâna ultimelor mișcări tactice și a ultimelor lovituri înainte de primul tur al prezidențialelor, al cărui rezultat nu va stabili doar finala, ci va determina decisiv rezultatul parlamentarelor prin…
Specialii campaniei și bătălia pe votul util
Participarea la sau absența de la o dezbatere electorală reprezintă, dincolo de regulile negociate, de întrebările propriu-zise, o alegere tactică importantă, cu mesaje de subtext importante. Dl Ciolacu și dl…