România are un deficit de 117.000 de doze de vaccin. Gheorghiță: Se vor reprograma cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial, inclusiv profesorii

România are un deficit de 117.000 de doze de vaccin. Gheorghiță: Se vor reprograma cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial, inclusiv profesorii

România are în momentul de față un deficit de 117.000 de doze de vaccin, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

În aceste condiții, el a anunțat că începând cu 28 ianuarie se vor reprograma cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1.

”Avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin, deficit generat în mare parte de recepționarea unui număr mai mic de doze. În perioada 18-24 ianuarie am recepționat cu 51,3% mai puține doze.

ADVERTISING

Soluția pentru continuarea campaniei fără să afectăm doza de rapel va fi următoarea: începând cu 28 ianuarie se reprogreamează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta vaccinarea persoanelor vulnerabile, bolnavi cronici și persoane peste 65 de ani.

Practic persoanele programate în intervalul 28 ianuarie - 11 februarie se translatează cu zece zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie în ordinea programării iniţiale.

Se asigură doza de rapel pentru persoanele care au fost deja vaccinate până în acest moment şi reprezintă un număr total de 441.149 de persoane care îşi efectuează rapelul din data de 27 ianuarie până în perioada lunii februarie”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING

Cum se face reprogramarea

El a ținut să precizeze că nu va fi nevoie ca persoanele respective să se reprogrameze. Totul se va face automat, iar acestea vor fi informate prin email sau SMS despre data la care au fost reprogramate.

Programarea se face automat, persoanele respective, aproximativ 35 de mii, vor primi prin email sau SMS informația că vor fi reprogramate și data la care au fost reprogramate pentru prima doză și pentru rapel. Modificările se vor efectua automat și pe platformă”, a precizat Gheorghiță.

ADVERTISING

Întrebat dacă și cadrele didactice vor fi reprogramate, pentru că fac parte din categoria personalului esențial, Valeriu Gheorghiță a precizat că această măsură se va aplica și pentru ele.

Da, dacă erau programate în intervalul 28 ianuarie - 11 februarie, vor fi reprogramate cu 10 zile”, a spus Gheorghiță.

În Buftea, vaccinarea e ca-n filme: emoție, coadă și fără programare. Cum funcționează campania paralelă de imunizare

Suntem în topul țărilor europene

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, în această situație se află majoritatea țărilor europene.

Cu toate acestea, președintele Comitetului național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea afirmă că România este printre primele țări europene în ceea ce privește rata de vaccinare.

”Suntem peste media europeană, suntem printre primele țări europene în ceea ce privește rata de vaccinare”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇