România va atinge ținta de vaccinare de 70% abia în decembrie 2022, dacă se menține ritmul actual de imunizare. Totuşi, suntem pe locul 2 în UE

România va atinge ținta de vaccinare de 70% abia în decembrie 2022, dacă se menține ritmul actual de imunizare. Totuşi, suntem pe locul 2 în UE

Comisia Europeană dorește ca 70 la sută din populația adultă din UE să primească vaccinul antiCovid până la sfârșitul verii, dar dacă se menține ritmul actual de imunizare până la finalul lunii septembrie ar fi imunizată doar 15%.

Pentru ca obiectivul CE să fie atins, imunizarea oamenilor ar trebui să fie de 5 ori mai rapidă, comentează Politico.

Dacă se menține viteza actuală de vaccinare, România va atinge ținta de 70% abia în decembrie 2022. Iar pentru a ajunge la data limită, ar trebui să crească rata vaccinărilor zilnice de trei ori. Vestea bună este că ne aflăm pe locul 3 în clasamentul realizat de Politico.

ADVERTISING

Malta este pe locul doi: ar putea îndeplini obiectivul Comisiei Europene la timp în cazul în care și-ar dubla numărul de doze zilnice.

Pe primul loc este Marea Britanie, fiind inclusă în acest clasament, deși nu mai este membru al blocului european. A început să vaccineze populația cu câteva săptămâni mai devreme decât UE și urmează să imunizeze 83% dintre adulți până la sfârșitul verii, dacă își menține ritmul actual.

De cealaltă parte, la coada topului se află Bulgaria, care dacă își menține ritmul actual va reuși să vaccineze 70% din populație abia în 2040. Pentru a atinge obiectivul CE trebuie să își mărească viteza de vaccinare de 29 de ori.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, în Lituania este nevoie ca ritmul să fie accelerat de 17 ori, în caz contrar ar atinge obiectivul abia în 2032. La rândul ei, cu viteza actuală de vaccinare, Italia va atinge ținta în 2027.

vaccinare-3
vaccinare2
Foto: Politico

Obiectivul de vaccinare face parte dintr-o listă de recomandări neobligatorii ale Comisiei Europene. Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, a calificat acest obiectiv drept „ambițios”, însă Comisia a evitat să dea o dată limită clară.

Politico precizează că data limită oferită de Comisie a fost „sfârșitul verii”, așa că datele din articol au fost calculate pentru 22 septembrie, ziua echinocțiului de toamnă.

ADVERTISING

Factorii care încetinesc viteza de vaccinare

Sunt mai mulți factori care determină ritmul campaniilor de vaccinare, unul dintre ei fiind numărul de doze necesare. În prezent, toate vaccinurile trebuie administrate în două doze.

Există, de asemenea, provocări logistice: furnizarea, transportul și depozitarea vaccinurilor - care împiedică eforturile de vaccinare. Dar aceste constrângeri ar putea fi reduse în lunile următoare, odată cu aprobarea mai multor vaccinuri.

Agenția Europeană a Medicamentului ar putea face o recomandare la sfârșitul lunii ianuarie cu privire la un al treilea vaccin, de la Oxford / AstraZeneca, care va fi mai ieftin și mai ușor de implementat decât cele de la BioNTech / Pfizer și Moderna.

Un alt factor este implementarea campaniilor de vaccinare. Cele mai multe țări au imunizat mai întâi personalul medical și persoanele vârstnice, ceea ce presupune un timp mai mare și un efort mai ridicat decât înființarea centrelor de vaccinare în masă.

Apoi, există întrebarea dacă unele țări vor adopta exemplul controversat al Marii Britanii și Danemarcei, care au amânat a doua doză pentru majoritatea celor vaccinați pentru a putea imuniza mai multe persoane mai repede.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇