Propunere pentru Guvern: Mobilizați universitățile împotriva pandemiei! Ar putea face secvențieri și prognoze, ar putea educa populația

Propunere pentru Guvern: Mobilizați universitățile împotriva pandemiei! Ar putea face secvențieri și prognoze, ar putea educa populația

Un lucru ”tragic de-a dreptul” este faptul că universitățile din România nu sunt mobilizate pentru combaterea pandemiei, deși ar putea-o face în multiple feluri, de exemplu, folosind laboratoarele proprii pentru detectarea noilor tulpini, realizând prognoze sau educând populația, afirmă medicul și cercetătorul Octavian Jurma.

Iar cea mai bună dovadă că are dreptate este ceea ce s-a întâmplat la Suceava, unde a fost identificată varianta britanică de coronavirus, B.1.1.7, datorită conlucrării cercetătorilor și medicilor din Suceava, Timișoara, Craiova și Cluj Napoca.

Un nou caz de Covid cu tulpina din Marea Britanie a fost depistat în Suceava

Și nu doar că au fost depistate mutațiile caracteristice variantei B.1.1.7 ale coronavirusului, dar  ”adițional s-au mai înregistrat 11 alte mutații, distribuite în cadrul acelorași 4 gene”, precizează un comunicat al Universității Ștefan cel Mare din SUceava (USV).

Iar cercetările vor continua, pentru a se stabili ”prezența mutațiilor caracteristice altor noi variante, precum cele identificate recent ca provenind din Africa de Sud și Brazilia”.

Secvențele obținute vor fi încărcate în bazele internaționale de date, pentru a se stabili potențialele rute de transmisie, precum și legătura cu alte tulpini, la nivel mondial”, dar și pentru a ”permite cercetătorilor din întreaga lume evaluarea mai precisă a circulației virusului pe glob și monitorizarea acelor variante potențial mai periculoase”.

USV a implementat o linie semi-automată de testare COVID-19, care va fi predată Spitalului Județean Suceava pentru...

Posted by Mihai Dimian on Wednesday, March 18, 2020

La momentul actual, în principala bază internațională de secvențe SARS-CoV-2, GISAID www.gisaid.org , se află înregistrate 159 de secvențe originare din România.

ADVERTISING

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, medicul și cercetătorul Octavian Jurma subliniase anterior faptul că nu este exclus ca următoarea tulpină mai contagioasă să provină ... chiar din România.

Atitudinea bizară a României față de noua tulpină britanică a coronavirusului: UE se protejează, Bucureștiul deschide barurile și jocurile de noroc - Interviu cu dr. Octavian Jurma

Octavian Jurma le propune autorităților să mobilizeze universitățile, cu specialiștii și laboratoarele lor, în lupta împotriva pandemieide Covid-19.

Funcții abandonate care ar putea fi preluate de universități

Dacă tot știm că există noua tulpină și putem să avem resursele naționale, hai să le mobilizăm! Un lucru tragic de-a dreptul este faptul că universitățile nu participă la combaterea pandemiei.

Și o pot face în multiple feluri! Prin laboratoarele specializate pe care le au pentru a detecta astfel de tulpini, prin secvențializare sau prin propunerea de scenarii, prin prognoză.

În România nu se face prognoză! E ridicol. Sunt 2-3 oameni în România, în afara instituțiilor, care fac prognoze. Instituțiile publice reacționează de genul: ’Aoleu, nu mă întrebați ce urmează mâine, că după aia vă legați de mine fiindcă n-am avut dreptate!’ Păi, care e rolul tău?!

ADVERTISING

Vă dau un exemplu: Avem un Institut Național de Meteorologie, românii înțeleg ce înseamnă o prognoză - se întâmplă să nu plouă, dar măcar îți iei niște măsuri”, a mai declarat Octavian Jurma pentru SpotMedia.ro.

”Există niște funcții care au fost complet abandonate și pe care le pot prelua universitățile. De exemplu, ele pot fi implicate și în faza de educație a populației, de comunicare. Vedeți că avem profesori care ar trebui să se vaccineze și nu se vaccinează!”

Octavian Jurma

”Ne lipsește o strategie de combatere a epidemiei”

Cercetătorul le mai transmite un mesaj important autorităților care gestionează criza sanitară: ”Ne lipsește o strategie de combatere a epidemiei în sine”.

”Avem o strategie de vaccinare, anunțată cu surle și trâmbițe, care a demarat destul de bine în ciuda dificultăților, dar nu există una integrată.

Ați văzut în Israel, s-au luat măsuri integrate – testare, carantină, vaccinare… Acolo toate instrumentele sunt puse în funcțiune deodată, pentru un obiectiv comun: Eradicarea pandemiei de pe teritoriul țării. Pur și simplu, asta se urmărește. Și lumea înțelege, chiar dacă mai sunt unii care comentează.

ADVERTISING

Peste un milion de persoane din Israel au primit deja ambele doze de vaccin antiCovid. S-a început imunizarea adolescenţilor

În schimb, la noi s-au demonizat aceste măsuri. Spre exemplu, carantina. 70% dintre oameni sunt îngrijorați de pandemie, dar în același timp tot 70% nu vor carantină”, subliniază medicul.

”E ca și cum ar spune: ’Sunt îngrijorat că am cancer, dar nu vreau să fac chimioterapie, dați-mi altceva!’ Păi, încă nu am ce să îți dau. Pot să îți dau niște aspirină, ca să nu te mai doară, pot să te trimit acasă sau să te mint frumos că o să trăiești bine-mersi, dar peste câteva luni, când boala va fi în faza terminală, tot tu vei veni la mine și vei spune: ’De ce m-ai mințit, domnule doctor?!’ Păi, n-am vrut să te supăr…”.

Octavian Jurma

Universitățile ar avea mult de lucru, dar cine plătește?

Comisia Europeană a recomandat recent ţărilor europene să îşi înnoiască strategiile de testare și ”să crească urgent secvenţierea genomică cel puţin până la 5%, preferabil până la 10% din rezultatele pozitive”.

Conform comunicatului remis presei de USV, asta ar presupune ca în România să se facă lunar între 5.000 și 10.000 de secvențieri.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava spune că poate secvenția lunar ”aproximativ 500 de probe, în condițiile în care sunt furnizate consumabilele necesare și este asigurată dublarea personalului specializat al laboratorului, costurile consumabilelor necesare per probă pentru tehnologia de secvențiere folosită de USV situându-se sub 1.000 lei”.

Proiectul care a scos la lumină cazul de B.1.1.7 de la Suceava este parțial finanțat de Ministerul Educației și Cercetării și este derulat în strânsă colaborare cu Laboratorul de diagnostic molecular și Secția de boli infecțioase ale Spitalului județean de urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, instituții partenere în acest proiect fiind și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță” Cluj-Napoca și Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇