Încă un caz cu noua tulpină a coronavirusului a fost depistat în România. Este vorba despre tulpina depistată inițial în Marea Britanie – B.1.1.7.
Acest nou caz a fost confirmat în Suceava, în urma secvențierilor efectuate la Universitatea ”Ștefan cel Mare”, potrivit Suceava Live.
Proba biologică a fost recoltată la Spitalul județean de urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.
Este vorba despre un bărbat de 39 de ani care a venit din Marea Britanie pe 5 ianuarie, anunţă Ministerul Sănătăţii. Cazul de la Suceava este primul în care persoana infectată a contractat virusul după ce a fost în Marea Britanie, în cazurile precedente fiind vorba despre persoane care nu călătoriseră în străinătate.
Când a devenit simptomatic, bărbatul era în carantină la domiciliu, precizează MS.
A fost testat pozitiv în data de 9 ianuarie la Rădăuți, după care a fost internat in Spitalul Orășenesc Siret și din 11 ianuarie în Spitalul Județean Suceava unde a rămas internat până în data de 22 ianuarie.
Pe 24 ianuarie, pacientul s-a reinternat în spitalul județean, la secția de Boli Infecţioase unde se află și în prezent în investigații și tratament.
Într-un comunicat remis luni Agerpres de Biroul de presă al USV se arată că tulpina secventiaţă aparţine unui lot de 20 de probe ce au fost analizate în ultima săptămână în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al USV, probe provenind de la Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova şi SJU Suceava.
În cazul probei menţionate anterior s-a constatat că prezintă mutaţiile înregistrate la nivelul a 4 proteine, şi anume ORF1ab, S, ORF8 şi N.
Câte secvenţieri s-au făcut în România şi câte recomandă Comisia Europeană
La momentul actual, în principala bază internaţională de secvenţe SARS-CoV-2, GISAID www.gisaid.org , se află înregistrate 159 de secvenţe originare din România, care au satisfăcut standardele de calitate impuse pentru indexare.
Dintre acestea, 62 de probe au fost secvenţiate la USV, 29 la Institutul National de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" din Bucureşti, 27 la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" din Bucureşti şi una la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie - Bucureşti, iar alte 40 de probe recoltate de la pacienţi din România au fost secvenţiate în laboratoare din străinătate.
Comisia Europeană a recomandat ţărilor europene să îşi înnoiască strategiile de testare pentru a răspunde noilor tulpini şi să crească urgent secvenţierea genomică, cel puţin până la 5%, preferabil până la 10% din rezultatele pozitive. Aceasta ar însemna efectuarea unui număr între 5.000 şi 10.000 de secvenţieri pe lună în România.
Amintim că, până acum, în România au fost confirmate 3 cazuri cu noua tulpină mai contagioasă! Astfel, cu acest caz de la Suceava, avem 4 îmbolnăviri depistate până în prezent.
Celelalte cazuri de până acum
Vineri, încă două cazuri cu varianta B.1.1.7 au fost confirmate, fiind vorba despre două persoane din București. Pacienții infectați nu au călătorit în afara țării.
Ulterior, în weekend, autoritățile au anunțat că au fost testați contacții unuia dintre aceștia. Astfel au fost depistate alte 9 îmbolnăviri. Nu se știe încă dacă și aceste cazuri sunt cu tulpina britanică, analizele urmând să fie făcute zilele următoare.
Iar acum câteva săptămâni o tânără din Giurgiu, care nu călătorise în Marea Britanie, a fost depistată cu totul întâmplător ca fiind infectată cu noua tulpină a coronavirusului, la Institutul Matei Balș din Capitală.
Alți membri ai familiei respective au fost confirmați cu Covid și plasați în izolare sau carantină, fără să se precizeze public varianta de coronavirus cu care erau infectați, deși DSP Giurgiu a transmis câteva date legate de acest caz.
De asemenea, precizăm că medicul Octavian Jurma, unul dintre cei mai buni cunoscători ai modului în care a evoluat și continuă să evolueze pandemia, la noi și în lume, a scris public pe Facebook că :”Tulpina B117 este în București și rata de infectare va crește în continuare fără să țină cont că opinia publică nu dorește asta”.
Iată și un interviu acordat de specialist SpotMedia.ro, exact pe acest subiect - Atitudinea bizară a României față de noua tulpină britanică a coronavirusului: UE se protejează, Bucureștiul deschide barurile și jocurile de noroc – Interviu cu dr. Octavian Jurma