Europa, sub amenințarea tulpinii britanice. După Germania, și Franța vrea să impună măștile chirurgicale în locul celor textile

Europa, sub amenințarea tulpinii britanice. După Germania, și Franța vrea să impună măștile chirurgicale în locul celor textile

Purtarea măștilor medicinale ar putea deveni parțial obligatorie în mai multe țări europene, în încercarea de a opri răspândirea noilor tulpini Sars-CoV-2, care sunt mai contagioase.

Asta înseamnă că măstile textile nu vor mai fi permise în locurile foarte aglomerate. Prima țară care deja a luat o astfel de măsură este Germania, unde la muncă, în transportul în comun și în magazine vor fi permise doar măștile FFP1 sau FFP2.

Franța se gândește acum să-i urmeze exemplul, considerând că nici măcar măștile textile cu mai multe straturi de material nu oferă protecția măștilor medicinale, potrivit The Guardian.

Covidul britanic a ajuns în peste 60 de țări. România a descoperit doar un caz

Angela Merkel a spus că amenințarea tulpinii descoperite prima oară în Marea Britanie a fost un factor determinant în decizia de a prelungi și chiar înăspri restricțiile în Germania. Școlile, creșele, saloanele de cosmetică și magazinele neesențiale vor rămâne închise până pe 14 februarie.

ADVERTISING

”Dacă ajungem ca Marea Britanie, nu vom mai vorbi dacă școlile trebuie sau nu deschise, ci despre ambulanțe și spitale supraaglomerate. Dar dacă regulile sunt respectate, atunci avem o șansă”, a spus Merkel.

Și îngrijorările cancelarului german sunt împărtășite și de alte guverne europene, mai ales după ce OMS a anunțat că noua tulpină britanică a fost depistată în peste 60 de țări, cu 10 mai multe față de în urmă cu o săptămână. Tulpina sud-africană, despre care, de asemenea, se crede că este mai contagioasă, a fost depistată în 23 de țări.

ADVERTISING

Printre țările în care a fost descoperită tulpina britanică se numără și România, care are însă un singur caz raportat. Este vorba de cazul de la Giurgiu, depistat în urmă cu mai bine de două săptămâni, în cazul unei femei care nici măcar nu a călătorit în Marea Britanie. Cu toate acestea, de atunci autoritățile susțin că nu a mai fost înregistrat niciun altul.

Măștile textile asigură o protecție de doar 70%, cele chirurgicale de 95%

În Franța, instituțiile de sănătate publică au căzut de acord la sfârșitul săptămânii trecute că măștile textile, preferate de cei mai mulți pentru că pot fi spălate și refolosite, nu asigură o protecție suficientă în fața noilor tulpini.

”Măștile textile asigură o protecție de doar 70%, în timp ce cele chirurgicale pot ajunge la un grad de protecție de 95%, dacă sunt purtate corect.

ADVERTISING

Având în vedere că noua tulpină e mai contagioasă, este logic să folosim măști care asigură cea mai mare protecție. Nu contestăm ce s-a folosit până acum, dar cum nu avem arme noi împotriva noilor tulpini, nu putem face altceva decât să îmbunătățim arsenalul existent”, a declarat miercuri Daniel Camus, de la Institutul Pasteur, din Lille.

Vecinătatea Franței cu Marea Britanie face ca îngrijorările să fie cu atât mai mari, astfel că se discută înăsprirea restricțiilor, eventuale noi carantinări și excluderea posibilității ca restaurantele, care sunt închise din octombrie, să se redeschidă mai devreme de aprilie.

”Știm că această nouă tulpină se transmite mult mai repede și ne temem că situația va deveni extrem de gravă, mai ales în martie. La nivel local, pe măsură ce locurile de la terapie intensivă vor deveni insuficiente, va fi nevoie de măsuri mai dure decât interzicerea circulației pe timpul nopții”, a declarat Karine Lacombe, șefa Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Saint Antoine din Paris.

În Franța rata de infectare a ajuns la cel mai mare nivel din noiembrie încoace și, de săptămâna trecută, oamenii nu mai au voie să iasă după 6 seara pe stradă.

Olanda, cele mai dure restricții de după Al Doilea Război Mondial

O astfel de restricție e vizată și în Olanda, unde Parlamentul va vota ca oamenii să nu mai iasă din case între 20:30 și 04:30.

Măsura ar urma să fie aplicată din acest weekend și până pe 9 februarie, în timp ce zborurile din Marea Britanie, Africa de Sud și alte câteva țări vor fi interzise începând din această duminică.

Dacă măsura va trece, va fi pentru prima oară de după Al Doilea Război Mondial când se impun restricții de circulație pe timpul nopții în Olanda.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇