Cercetările asupra variantei de coronavirus din Africa de Sud arată că ar putea fi nevoie de dezvoltarea unor vaccinuri noi pentru a combate această tulpină

Cercetările asupra variantei de coronavirus din Africa de Sud arată că ar putea fi nevoie de dezvoltarea unor vaccinuri noi pentru a combate această tulpină

O variantă nouă a coronavirusului identificată în Africa de Sud poate evita anticorpii care o atacă prin intermediul tratamentelor care folosesc plasmă de la pacienţi recuperaţi după Covid-19 şi ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor actuale.

Cercetătorii studiază dacă vaccinurile care sunt distribuite în prezent la nivel mondial sunt eficace pentru varianta de coronavirus 501Y.V2, identificată de experţi în genomică la sfârşitul anului trecut, în Nelson Mandela Bay.

”Această variantă evită în totalitate anticorpii monoclonali relevanţi în trei clase de terapie” au scris echipe de cercetători de la trei universităţi din Africa de Sud, care colaborează cu Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile (National Institute for Communicable Diseases-NICD) într-o lucrare publicată în revista bioRxiv.

ADVERTISING

”Mai mult decât atât, 501Y.V2 arată că scapă în totalitate şi substanţial de anticorpii neutralizanţi din plasma convalescenţilor de Covid-19”, au scris aceştia, adăugând că concluziile lor  ”scot în evidenţă perspectiva reinfectării...şi ar putea umbri eficacitatea actualelor vaccinuri bazate pe proteina cu ţepi”, transmite Reuters.

Varianta 501Y.V2 este cu 50% mai infecţioasă faţă de cele precedente, au afirmat cercetătorii sud-africani, în această săptămână.

Noua tulpină identificată în Africa de Sud nu provoacă forme mai grave de Covid, dar e de 1,5 ori mai contagioasă

ADVERTISING

Această tulpină s-a răspândit în cel puţin 20 de ţări, de când a fost anunţată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la sfârşitul lunii decembrie.

Aceasta este una dintre câteva variante descoperite în ultimele luni, inclusiv altele descoperite prima oară în Anglia şi Brazilia.

Varianta 501Y.V2 este cauza principală a celui de-al doilea val al infecţiilor de Covid-19, care a atins un nou vârf zilnic de peste 21.000 de cazuri la începutul lunii ianuarie, înainte de a scădea la circa 12.000 de cazuri.

Potrivit lucrării, rămâne de văzut cât de eficace sunt actualele vaccinuri împotriva 501Y.V2, prin intermediul unor studii clinice pe scară largă. Dar rezultatele au arătat necesitatea dezvoltării unor vaccinuri noi pentru a combate noua tulpină.

ADVERTISING

Oamenii de ştiinţă britanici se tem că vaccinurile anti-COVID-19 ar putea să nu funcţioneze împotriva tulpinei sud-africane


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇