Joe Biden a devenit al 46-lea președinte al SUA și a început să repare ce-a lăsat în urmă Trump. Filmul unei zile istorice, dedicate unității (Galerie foto & video)

Joe Biden a devenit al 46-lea președinte al SUA și a început să repare ce-a lăsat în urmă Trump. Filmul unei zile istorice, dedicate unității (Galerie foto & video)

Joe Biden a devenit oficial al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Biden a folosit o Biblie de la Rheims–Douai (Douay–Rheims) de familie, veche de 127 de ani, pe care a depus jurământul la toate învestirile din cariera sa politică.

A ținut un discurs lung, în care a insistat pe tema unității, făcând câteva referiri voalate la fosta Administrație a lui Donald Trump, fără a-l numi însă pe acesta.

Noul președinte al SUA a promis că va lupta pentru toți americanii și le-a cerut să se unească pentru a trece cu bine peste provocările actualei crize provocate de COVID.

Biden și soția sa s-au mutat la Casa Alba. După cum a promis, a început să semneze o întreagă serie de ordine executive şi memorandumuri, prin care va anula unele politici adoptate de preşedintele în exerciţiu Donald Trump.

Și Kalama Harris a depus jurământul, devenind astfel prima femeie vicepreședinte al SUA. Harris a folosit două Biblii pentru depunerea jurământului. Una i-a aparținut unei foste vecine și prietene a familiei sale, Regina Shelton, despre care spune că i-a fost ca o a doua mamă. A doua i-a aparținut lui Thurgood Marshall, primul judecător de culoare de la Curtea Supremă.

După ce a ajuns la Casa Albă, Harris s-a întors la Capitoliu, pentru ca trei senatori democrați să depună jurământul în fața ei. Democrații au obținut, astfel, majoritatea în Senatul american.

Spotmedia.ro v-a transmis cele mai importante momente şi declaraţii de la învestitura lui Joe Biden:

00:54 - La doar câteva ore de la învestire, Joe Biden a trimis deja o notificare Națiunilor Unite în care spune că SUA vor adera iar la Acordul climatic de la Paris. Donald Trump, care e un sceptic în ce privește existența schimbărilor climatice, a retras SUA din acordul agreat la nivel internațional în 2015.

ADVERTISING

00:22 - Joe Biden a făcut prima declarație din Biroul Oval. Noul președinte a spus că predecesorul său, Donald Trump, i-a lăsat o ”scrisoare foarte lungă”, al cărei conținut nu-l va dezvălui, însă.

”Președintele mi-a lăsat o scrisoare foarte lungă. Pentru că este privată, nu voi spune ce scrie în ea până nu voi vorbi cu el”, a spus Biden.

JUST IN: President Biden sign executive orders in the Oval Office

Biden a semnat o serie de documente ”îndrăznețe”, după cum le-a spus el reporterilor: ”Nu e niciun timp mai bun să încep decât azi. Avem nevoie de legi pentru multe chestiuni”.

00:11 - Joe și Jill Biden vor petrece prima noapte la Casa Albă. CNN transmite că în cele câteva ore de când Trump și familia sa au plecat, personalul Casei Albe a făcut o curățenie intensă.

În plus, frigiderele au fost umplute cu mâncarea care le place celor doi, iar șifonierele cu hainele de care va avea nevoie noul președinte.

23:49 - Kamala Harris a plecat de la Casa Albă și s-a dus din nou la Capitoliu, unde au depus jurământul în fața sa trei senatori democrați. Și aici avem parte de premiere. Raphael Warnock e primul senator de culoare, Jon Ossoff e primul senator evreu, ambii pentru Georgia. Alex Padilla e primul senator latino al Californiei.

Mai mult, Ossoff e cel mai tânăr senator democrat din ultimii 48 de ani, când Joe Biden a fost ales la 30 de ani. Ossoff are 33 de ani. Cu acești noi trei senatori, democrații obțin majoritatea în Senatul SUA.

23:31 - Regina Elizabeta a Marii Britanii i-a trimis un mesaj privat de felicitări lui Biden, potrivit unei surse de la Londra, citată de CNN.

ADVERTISING

23:21 - La Casa Albă au ajuns și vicepreședintele Kamala Harris și soțul ei.

kamala-harris-casa-alba
Foto: captură video Twitter/Joe Biden

22:49 - Joe Biden a ajuns la Casa Alba, noua sa reședință pentru următorii 4 ani.

joe-biden-casa-alba
joe-jill-biden-casa-alba
Foto: captură video Twitter/Joe Biden

22:25 - Biden și Harris sunt escortați spre Casa Albă, într-un Washington mai degrabă pustiu, din cauza pandemiei, dar mai ales a măsurilor de securitate luate după atacul suporterilor lui Trump asupra Capitoliului, din 6 ianuarie.

coloana-oficiala-biden-harris
Foto: captură video Twitter/Joe Biden

22:04 - Hillary Clinton, care a pierdut în urmă cu 4 ani în fața lui Donald Trump, a declarat acum că Joe Biden a fost făcut pentru acest moment. Ea spune că a fost ”bucuroasă și recunoscătoare” că a putut participa la ceremonia de învestire.

”Am fost atât de bucuroasă și recunoscătoare că am putut participa la celelbrarea transferului de putere într-un mod pașnic. A însemnat foarte mult pentru foarte mulți americani să poată urmări ceremonia în locul în care, în urmă cu câteva săptămâni, tâlhari și teroriști au încercat să pună stop democrației”, a spus Clinton.

Ea a vorbit și despre Kamala Harris, pe care a numit-o prietenă.

”Sunt sigură că va fi un partener grozav pentru Joe Biden și că își va pune toată expertiza și experiența în slujba poporului american. Nu cred că putem cere pentru ceva mai mult”, a mai spus Hillary Clinton.

2021 Presidential Inauguration - Washington
Foto: Hillary și Bill Clinton, la ceremonia de la Capitoliu pentru învestirea în funcția de președinte a lui Joe Biden, Hepta.ro

21:39 - Deja a început redecorarea Casei Albe. CNN scrie că membri din echipa noului președinte au ajuns în Aripa de Vest la scurt timp după ce acesta a depus jurământul și au început să ”facă curățenie”.

ADVERTISING

Pozele cu Trump și membrii administrației sale, care umpleau un hol, au fost deja înlocuite cu poze în rame aurii cu Joe Biden. Sunt înlocuite și computerele, tastaturile și pe birouri apar numele noilor lor ocupanți.

21:25 - Biden a fost primit cu salve de tun la Cimitirul Arlington.

21:07 - ”Fiara”, limuzina blindată care îl transportă pe președintele Biden, are acum numărul de înmatriculare ”46”, referire la faptul că e al 46-lea președinte american.

21:00 - Joe Biden a plecat spre Cimitirul Arlington, unde îl așteaptă deja foștii președinți Barack Obama, Bill Clinton și George W. Bush.

20:54 - Liderii Congresului le-au prezentat cadourile lor lui Biden și Harris. Biden a primit o pictură a pictorului afro-american obert S. Duncandon, care înfățișază scene din Războiul Civil și o vază de cristal Lenox. Aceeași vază a primit-o și Harris. Cei doi au primit și câte un steag american, precum și câte o fotografie înrămată de la ceremonia de învestire.

20:47 - David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, prim-miniştrii italian, Giuseppe Conte, şi grec, Kyriakos Mitsotakis, se numără între oficialii europeni care au salutat, miercuri, prin mesaje transmise online, învestirea lui Joe Biden ca al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

20:30 - Numeroși republicani laudă discursul lui Biden și raliază la apelul său la unitate. ”Un mesaj puternic”, ”Ceea ce aveam nevoie”, ”A pus punctul pe i”, sunt câteva dintre mesajele republicanilor, colegi de partid ai fostului președinte Donald Trump.

20:25 - Biden a semnat primele trei documente oficiale ca președinte, într-o ceremonie organizată la Capitoliu. Acestea sunt: Proclamaţia Zilei Inaugurării, nominalizările pentru poziţiile de conducere din Cabinet şi nominalizările pentru poziţiile administrative din Cabinet.

20:10 - Joe Biden anunță că imediat după depunerea jurământului se îndreaptă spre Biroul Oval.

"Nu este timp de pierdut atunci când vine vorba de abordarea crizelor cu care ne confruntăm. De aceea, astăzi mă îndrept spre Biroul Oval pentru a crea locuri de muncă prin decizii îndrăznețe și ajutor imediat pentru familiile americane", a scris el pe Twitter în prima postare făcută de pe contul oficial @POTUS (President of the United States, Președintele SUA).

20:00 - Joe Biden, declarație de dragoste pentru soția sa, Jill: "Te iubesc, Jilly, și nu știu cum aș putea să-ți fiu recunoscător pentru că te am cu mine în această călătorie".

19:40 - Mai multe personalități au participat la evenimentul de inaugurare. Acesta nu a fost unul deschis publicului din cauza pandemiei și a măsurilor de securitate fără precedent luate din cauza amenințărilor extremei drepte.

BarackObamaInaugurare
Barack Obama, fost președinte al SUA, și Michelle Obama - Sursa: Congresul SUA
MikePenceInaugurare
Mike Pence, fostul vicepreședinte al SUA în mandatul lui Donald Trump, a participat la ceremonie spre deosebire de fostul său șef - Sursa: Congresul SUA
BillClintonInaugurare
Bill Clinton, fost președinte al SUA între anii 1992-2000 - Sursa: Congres SUA

19:30 - Președintele Biden a recunoscut că a vorbi despre unitate într-un mediu atât de polarizat ar putea „suna ca o fantezie prostească în zilele noastre”, scrie Washington Post.

„Acesta este momentul nostru istoric de criză și de provocare. Iar unitatea este calea pe care trebuie s-o urmăm. Și trebuie să mergem pe această cale ca Statele Unite ale Americii. Dacă facem asta, vă garantez că nu vom da greș", a declarat președintele Joe Biden.

19:20 - "Cea mai memorabilă parte a discursului a fost tăcerea, momentul de reculegere. Nu, nu pentru că Biden nu este un vorbitor foarte bun. Dar pentru că Trump a făcut atât de puțin pentru victimele pandemiei în ultimele 10 luni", a scris Jonathan Martin, jurnalist New York Times.

18:58 - Joe Biden, primul discurs din poziția de președinte al SUA:

  • Voi apăra Constituția, voi apăra democrația și voi apăra America!
  • Împreună vom scrie un nou capitol măreț din istoria Americii.
  • Primul meu act ca președinte este să vă rog să ținem un moment de reculegere pentru cei care au murit în pandemie și cei care și-au sacrificat viața pentru țara noastră.
  • Democrația e prețioasă! Democrația e fragilă!
  • Visul dreptății pentru toți nu va mai fi amânat.
  • Politica nu trebuie să fie un foc dezlănțuit, care distruge totul în calea sa.
  • Este timpul să lăsăm de-o parte lucrurile copilărești.
  • Voi fi un președinte pentru toți, pentru toți americanii.
  • Să nu-mi spuneți niciodată că lucrurile nu se pot schimba!
  • Ultimele săptămâni și luni ne-au predat o lecție dureroasă. Există adevăr și există minciuni.
  • Trebuie să punem capăt acestui război dintre noi!

18:50 - Joe Biden a depus jurământul, cu 10 minute mai devreme decât era prevăzut în programul oficial.

BidenJuramant

18:50 - Jennifer Lopez interpretează o melodie patriotică. Evenimentul de inaugurare a lui Joe Biden a beneficiat de prezența a două supervedete, spre deosebire de inaugurarea din urmă cu patru ani, când artiștii americani l-au boicotat pe Donald Trump.

JenniferLopezInaugurare
Jennifer Lopez a interpretat un cântec patriotic și s-a adresat mulțimii și în limba spaniolă

18:45 - Kamala Harris a depus jurământul!

KamalaHarrisJuramant

18:37 - Lady Gaga, îmbrăcată cu o fustă roșie, lungă, și o bluză albastră cu o pasăre mare aurie prinsă pe partea stângă a bluzei, a cântat imnul în uralele mulțimii.

LadyGagaImn
Lady Gaga cântă imnul SUA

18:35 - Kamala Harris, vicepreședinte ales al SUA: "Un nou capitol începe astăzi... Voi depune jurământul și voi duce națiunea noastră înainte pe un nou drum".

18:25 - "Biden a mai fost pe această platformă de multe ori. În calitate de senator care asistă la eveniment și de două ori ca vicepreședinte, depunând jurământul el însuși. Dar de data aceasta, participarea sa are cea mai puternică magnitudine", a scris Nicholas Fandos, jurnalist New York Times.

18:17- Joe Biden și soția sa Jill se îndreaptă spre locul ceremoniei de depunere a jurământului. Biden este al 46-lea președinte al SUA.

JoeBidenInaugurare
Joe Biden și soția sa Jill pornesc spre esplanada Capitoliului pentru a începe ceremonia inaugurării unui nou mandat al unui președinte al SUA

18:12 - Guy Verhofstadt, membru al Parlamentului European: "La revedere, domnule Trump! Singurele lacrimi din Europa vor veni de la extrema dreaptă și de la prietenii lor de la Kremlin. Acum, să înceapă reparațiile!"

Bye Bye, Mr Trump!The only tears in Europe will be from the far - right & their friends in the Kremlin.Now, let the repair work begin!

Posted by Guy Verhofstadt on Wednesday, January 20, 2021

18:10 - Ceremonia de inaugurare e transmisă live și pe contul de Twitter al lui Joe Biden.

18:02 - În timp ce a mai rămas mai puțin de o oră până când Joe Biden va deveni cel de-al 46-lea președinte al SUA, Doanld și Melania Trump au ajuns în Florida.

17:59 - La Capitoliu a ajuns și vicepreședintele în exercițiu Mike Pence, cel care a asigurat tranziția de putere după ce Donald Trump a refuzat să-și recunoască înfrângerea. Și Pence se pare că i-a lăsat o scrisoare Kamalei Harris.

17:44 - Greta Thunberg îl ironizează iar pe Trump. Ea a postat o imagine de la plecarea de la Casa Albă, cu textul ”Pare un bătrân fericit care se uită către un viitor strălucit și minunat. Mă bucur să văd asta!”.

17:29 - Joe Biden a ajuns la Capitoliu, împreună cu soția sa, Jill, și cu vicepreședintele său, Kamala Harris.

joe-biden-a-ajuns-capitoliu
Foto: Joe Biden și Kamala Harris au ajuns la Capitoliu, unde are loc ceremonia de inaugurare a mandatului lor, captură transmisiune CNN

17:28 - 17 deputați republicani i-au trimis lui Joe Biden o scrisoare în care îl asigură că vor colabora cu el la proiectele importante pentru americani.

17:22 - Ca o ironie, e prima ceremonie de inaugurare organizată într-o zi însorită din ultimele aproape 3 decenii, doar că, din cauza pandemiei, dar mai ales ca măsură de protecție după asaltul asupra Capitoliului, participarea publicului larg nu e permisă.

17:15 - Barack și Michelle Obama, dar și Bill și Hillary Clinton au sosit la ceremonia de depunere a jurământului a noului președinte Joe Biden.

InvitatiCeremonie
Invitații sosesc la ceremonia de la Capitoliu. În imagine, mașina cu care au sosit Bill și Hillary Clinton - Sursa: LiveStream New york Times

17:00 - Washington Post, despre inaugurare: "La fiecare patru ani, o ceremonie de inaugurare oferă națiunii șansa de a sărbători un nou început, iar președintelui oportunitatea de a se adresa poporului american. Joe Biden va deveni cel de-al 46-lea președinte odată cu depunerea jurământului. A fost unul dintre cei mai tineri senatori când a fost ales în Congres în anul 1972, acum Biden va fi cel mai în vârstă președinte al națiunii americane."

16:45 - Orașul Washington DC este închis. Mii de membri ai Gărzii Naționale patrulează pe străzi, iar un gard înalt protejează Capitoliul, locul unde Biden și Harris vor depune jurământul la ora 19:00.

16:30 - Primul mesaj pe Twitter publicat de Joe Biden după ce Donald Trump a părăsit Casa Albă: "E o nouă zi în America!" Anunțul simbolizează începutul unei noi etape în politica SUA.

16:25 - "Aceasta este o zi imensă pentru democrați în general, nu doar pentru Joe Biden. Mai târziu în această după-amiază, trei noi senatori democrați vor fi învestiți, oferindu-le democraților controlul Camerei și Senatului pentru prima dată din 2010.

Totul se datorează victoriei din alegerile pentru Senat care au avut loc în Georgia la începutul lunii. Chuck Schumer reușește să devină liderul majorității din Senat. Vom auzi multe de la Chuck Schumer în săptămânile următoare", a scris Carl Hulse pentru New York Times.

BidenHarrisBiserica
Joe Biden și Kamala Harris se roagă înainte de a depune jurământul - Sursa: LiveStream New York Times

16:20 - Joe Biden, președintele ales, împreună cu vicepreședintele Kamala Harris asistă la o ceremonie religioasă care are loc înainte de inaugurare.

16:10 - Donald Trump i-a lăsat o scrisoare lui Joe Biden, conform unor surse citate de CNN. Conținutul scrisorii n-a fost dezvăluit, dar acest mesaj reprezintă singurul mod prin care Trump a comunicat cu viitorul președinte. Amintim că acesta a refuzat să participe la inaugurarea lui Joe Biden, o tradiție care a fost respectată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

MelaniaTrumpDonaldAvion
Melania și Donald Trump, pe scara avionului, salută publicul pentru ultima dată dintr-o poziție oficială - Sursa: Captură LiveStream New York Times

15:55 - Donald și Melania Trump părăsesc Washington DC pentru a face loc noii administrații condusă de Joe Biden.

TrumpUltimulDiscurs
Donald Trump, ultimul discurs din postura de președinte - Foto: Captură LiveStream New York Times

15:40 - În ultimul său discurs din postura de președinte, Donald Trump a încercat să-și prezinte mandatul ca pe un succes. El a declarat că e foarte mulțumit că a fost descoperit și dezvoltat un vaccin împotriva coronavirusului, conform FoxNews.

De asemenea, în același discurs a ținut să sublinieze că în ultimii patru ani, America n-a fost implicată în niciun război și a reușit să detensioneze relațiile din Orientul Apropiat. Nu a făcut nicio referire la rezultatul alegerilor și nici la noul președinte Joe Biden.

DonaldTrumpAndrews
Donald și Melania Trump, coboară din elicopter la baza militară St.Andrews înainte de a pleca spre Florida - Foto: Captură LiveStream New York Times

15:34 - Donald Trump, ultima întâlnire cu câțiva susținători din postura de președinte al SUA. "Vă spun din suflet că au fost patru ani pe care nu-i regret. Vă mulțumesc pentru tot. Am reușit foarte multe, iar Prima Doamnă a fost populară și apreciată de oameni", a spus Donald Trump, conform New York Times.

15:28 - Donald Trump aterizează la baza militară St. Andrews de unde, după un scurt discurs, va urca în avion pentru a zbura spre Florida unde și-a amenajat noua reședință. Aceasta se află în resortul de lux din Mar-a-Largo.

15:14 - Donald Trump și soţia sa Melania au părăsit Casa Albă la bordul elicopterului prezidenţial, Marine One.

140927470_411296766854767_2932663131341321929_n
Foto: Captura Live Stream NYTimes
trump-melania
Foto: Captură Stream The Telegraph

15:10 - Cuvântul Trump este în topul căutărilor de pe Twitter, o mulțime de utilizatori declarând că savurează momentul în care Donald Trump va pleca pentru ultima dată de la Casa Albă din postura de președinte al SUA.

15:00 - La Casa Albă este agitație, toată lumea așteptând momentul plecării lui Donald Trump.

In full: Donald Trump leaves White House and makes speech saying 'we will be back'

*****

Se obișnuia ca președintele care tocmai părăsește Casa Albă să participe la ceremonia prin care cel nou îi ia locul, dar nu e cazul și în acest an, pentru că Donald Trump a anunțat că nu va fi prezent.

"Pentru toţi cei care aţi întrebat, nu mă voi duce la Ceremonia de Învestitură din 20 ianuarie", a transmis Trump.

Astfel, el a părăsit miercuri Casa Albă, cu câteva ore înainte de ceremonia organizată pentru Biden.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇