Trump va părăsi Casa Albă cu câteva ore înaintea învestiturii lui Biden. Vrea să plece cât încă e președinte

Trump va părăsi Casa Albă cu câteva ore înaintea învestiturii lui Biden. Vrea să plece cât încă e președinte

Preşedintele Donald Trump va părăsi Washingtonul în zorii zilei de miercuri, cu câteva ore înaintea inaugurării mandatului succesorului său, democratul Joe Biden, pe care încă nu l-a felicitat pentru câştigarea alegerilor.

Dorind să nu părăsească Washingtonul în calitate de fost preşedinte, fostul om de afaceri se va deplasa, înainte de încheierea mandatului, la luxosul său club Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, unde intenţionează să se instaleze, transmite AFP.

După ce va pleca cu elicopterul din grădina Casei Albe, el va decola spre Florida de la baza militară Andrews, Maryland, pentru ultimul său zbor la bordul Air Force One.

ADVERTISING

Învestirea lui Biden: Lady Gaga și Jennifer Lopez vor cânta imnul

Între-timp, la Washington, devenit de nerecunoscut după ce s-a transformat într-o tabără baricadată după violenţele de la Capitoliu din 6 ianuarie, se fac ultimele pregătiri pentru depunerea jurământului de către Joe Biden, care va deveni, miercuri la prânz, al 46-lea preşedinte din istoria SUA.

ADVERTISING

Cu acest prilej, Lady Gaga, pe care Joe Biden a numit-o "marea mea prietenă", va cânta imnul naţional, alături de Jennifer Lopez.

Ceremonia de inaugurare va avea un iz special anul acesta: National Mall, uriaşa esplanadă de la poalele Capitoliului, va fi închisă pentru accesul publicului. Doar persoanele acreditate în mod corespunzător vor putea pătrunde în zona în care, în mod tradiţional, susţinătorii preşedintelui ales se adună cu sutele de mii.

ADVERTISING

Echipa lui Joe Biden şi primarul din Washington, Muriel Bowser, au cerut americanilor să evite centrul Washingtonului şi să urmărească ceremonia de inaugurare online sau la televizor.

Mike Pence, la învestirea lui Biden

Într-un contrast puternic cu Donald Trump, lipsit de contul său de Twitter şi care trăieşte izolat la Casa Albă, vicepreşedintele Mike Pence apare cu fiecare zi ce trece mai mult drept persoana responsabilă cu tranziţia de putere. Mike Pence intenţionează, de asemenea, să participe la ceremonia de inaugurare, alături de foştii preşedinţi Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton.

După ceremonie, Joe Biden se va deplasa alături de aceşti trei foşti preşedinţi la cimitirul naţional Arlington pentru a depune o coroană de flori la Mormântul soldatului necunoscut, unde va lansa un apel la unitate.

În ultimii peste 150 de ani, Donald Trump este primul preşedinte al SUA care ignoră victoria succesorului său. După mai mult de două luni în care a refuzat să îşi recunoască înfrângerea în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, Trump a sfârşit prin a promite o tranziţie calmă în urmă cu câteva zile, dar nu l-a felicitat niciodată pe Joe Biden.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇