Mike Pence promite să onoreze istoria SUA şi să asigure o învestire sigură a lui Joe Biden

Mike Pence promite să onoreze istoria SUA şi să asigure o învestire sigură a lui Joe Biden

Vicepreşedintele american Mike Pence a promis, joi, că va respecta istoria ţării şi va asigura o tranziţie sigură de putere către preşedintele-ales Joe Biden, la opt zile după ce susţinătorii liderului în exerciţiu de la Casa Albă, Donald Trump, au luat cu asalt Capitoliul.

Pence a făcut afirmaţiile înainte de o întrunire pe teme de securitate la sediul Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă şi în timpul unei întâlniri cu trupele Gărzii Naţionale care păzesc Capitoliul SUA, vicepreşedintele american fiind unul dintre oficialii de top nevoiţi să fie duşi într-un loc sigur în timpul atacului de săptămâna trecută.

ADVERTISING

"Am supravieţuit cu toţii acelei zile de 6 ianuarie. Şi, aşa cum a spus clar preşedintele ieri, suntem angajaţi la o tranziţie ordonată şi la o învestire sigură. Poporul american merită asta", a declarat Pence, în prima sa apariţie la un eveniment public, după asaltul în urma căruia şi-au pierdut viaţa cinci persoane, relatează Reuters.

Zeci de deputați americani spun că înainte de asaltul la Capitoliu în clădire au fost ”vizitatori dubioși”, primiți de membri ai Congresului sau de oamenii lor

El a mai spus că Biden şi vicepreşedintele-ales Kamala Harris vor fi învestiţi la 20 ianuarie "într-o manieră în acord cu istoria şi tradiţiile noastre şi într-un mod care onorează poporul american şi Statele Unite".

ADVERTISING

Trump, care nu intenţionează să ia parte la învestire, a devenit miercuri primul preşedinte din istoria SUA care este pus sub acuzare de două ori, după ce zece dintre colegii săi din Partidul Republican li s-au alăturat democraţilor din Camera Reprezentanţilor pentru un impeachment pentru incitare la insurecţie în asaltul de săptămâna trecută.

Trump acceptă declararea situaţiei de urgenţă la Washington, pentru ca Biden să fie învestit în siguranţă

Pence s-a întâlnit de asemenea şi cu zeci de membri ai forţelor de pază în afara Capitoliului, mulţumindu-le pentru că asigură securitatea "într-o perioadă atât de importantă din viaţa naţiunii noastre".

ADVERTISING

Imagini impresionante cu soldații trimiși la Capitoliu în timpul votului pentru acuzarea lui Trump (Foto & Video)

Apariţiile sale de joi, atent pregătite, au marcat un contrast cu cele ale lui Trump, care nu a mai vizitat Capitoliul de la asalt. Într-un video făcut public miercuri seară, Trump a dezaprobat violenţele.

Trump a transmis un mesaj video, dar nu a spus nimic despre punerea sub acuzare. Doar a condamnat violenţele de la Capitoliu

Pence este de mult timp unul dintre cei mai loiali apropiaţi ai lui Trump, însă i-a stârnit furia liderului de la Casa Albă pentru că a refuzat să blocheze certificarea în Congres a victoriei lui Biden. În timpul asaltului, unii dintre susţinătorii lui Trump au vorbit despre asasinarea lui Pence pentru trădare.

Trump şi Pence au încercat să aplaneze disputa în timpul unei întâlniri care a avut loc luni în Biroul Oval, dar consilierii spun că au fost profund dezamăgiţi de felul în care Trump l-a tratat pe Pence.

Citește mai multe despre acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇