Fisură în ce privește susținerea lui Donald Trump. Fiica fostului vicepreședinte republican Dick Cheney îl acuză de “trădarea Constituției”

10 republicani din Camera Reprezentanților au votat alături de democrați pentru punerea sub acuzare a președintelui SUA după atacul asupra Capitoliului.
Fisură în ce privește susținerea lui Donald Trump. Fiica fostului vicepreședinte republican Dick Cheney îl acuză de “trădarea Constituției”

Donald Trump a fost pus sub acuzare de către Camera Reprezentanților cu susținerea unei majorități de 232 congresmeni dintre care 10 republicani pentru “înalte crime și contravenții”, în urma “instigării la revoltă” în data de 6 ianuarie 2021. Este a doua oară în acest mandat când este declanșată procedura de impeachment (demitere) a președintelui.

  • Al doilea proces de demitere a președintelui, diferit de cel din 2019. De data asta 10 republicani au votat alături de democrați împotriva lui Trump.
  • 197 de congresmeni republicani au votat împotriva punerii sub acuzare a președintelui american.
  • Liderul senatorilor republicani nu va conduce nicio acțiune politică de salvare a actualului președinte.
  • Există discuții ca marginalizarea lui Donald Trump să fie totală.
  • Liz Cheney, fiica unui fost vicepreședinte american, conduce grupul republicanilor care l-au pedepsit pe Trump.
  • De 66 de voturi e nevoie în Senat pentru ca Trump să fie demis. Democrații au 49.

De data aceasta, 10 republicani au votat împotriva lui, creându-se posibilitatea ca în urma “judecății” Senatului actualul președinte al SUA să fie înlăturat din funcție cu o zi înainte de sfârșitul mandatului.

În cadrul procesului de impeachment, Camera Reprezentanților are rolul de procuror, formulează și aprobă capetele de acuzare, iar Senatul SUA are rolul de judecător. Aici se audiază martori, iar reprezentanții acuzării, dar și cei ai apărării țin pledoarii pentru a-și impune punctul de vedere în fața juriului, format din toți membrii Senatului.

ADVERTISING

Pentru a putea fi condamnat (demis), e nevoie de votul a două treimi din membrii camerei superioare, adică a 66 de senatori. În acest moment, e necesar votul celor 49 de democrați și a cel puțin 17 republicani pentru ca Donald Trump să fie găsit vinovat.

O consecință a impeachment-ului e că se pot vota, separat, pedepse, cum ar fi interdicția de a mai deține o funcție publică sau suspendarea pensiei de președinte. Pentru adoptarea unei pedepse e nevoie de votul a cel puțin 51 de senatori din cei 100.

Liderul senatorilor republicani nu-l mai sprijină pe Trump

Mitch McConnell, liderul senatorilor republicani, cel de care depinde acum destinul lui Donald Trump, a dat de înțeles că nu se va opune demiterii președintelui.

“Senatorul Mitch McConnell a ajuns la concluzia că președintele Trump a comis infracțiuni imputabile și consideră că demersul democraților de a-l acuza va facilita eliminarea domnului Trump din partid, potrivit unor apropiați ai domnului McConnell”, se arată într-un articol publicat de New York Times. 

După evenimentele din 6 ianuarie a fost clar pentru mai mulți republicani că partidul lor e pe cale să se rupă dacă Donald Trump nu e izolat. Imensa presiune pusă de acesta pe mai mulți reprezentanți ai formațiuni, salvele de Twitter și instigările la violență împotriva unor aleși republicani care nu au fost de acord să încalce legea la cererea președintelui au creat în partid o situație explozivă.

Izolarea lui Trump, scoaterea lui din politică ar însemna posibilitatea de a supraviețui în condiții decente a partidului, chiar dacă alegerile parțiale de peste doi ani ar putea fi sacrificate.

“…dacă republicanii principiali se despart de Trump, republicanilor pro Trump le-ar fi foarte greu să câștige prea curând alegerile naționale. Și având în vedere ceea ce tocmai s-a întâmplat, trumpiștii, în mod absolut, nu mai beneficiază de încrederea oamenilor pentru a putea reveni la putere”, arată jurnalistul american Thomas L. Friedman, într-un editorial.

Familia Cheney, conflict deschis cu Donald Trump

Modul în care s-au așezat lucrurile după atacul asupra Capitoliului sugerează că Donald Trump a ajuns la capăt de drum și va fi marginalizat în politica americană.

Tot mai mulți susținători financiari ai politicii sale s-au retras, iar amenințarea mai multor procese creionează un viitor întunecat pentru cel care încă mai e președintele SUA.

Conservative Political Action Conference (CPAC)
Liz Cheney, un lider al republicanilor din Camera Reprezentanților, a votat alături de democrați pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump - Foto: Hepta.ro

Cel care a sunat alarma în Partidul Republican a fost Dick Cheney, fost vicepreședintele SUA în mandatul lui George W. Bush. Împreună cu alți foști miniștri ai Apărării au transmis o scrisoare deschisă în data de 4 ianuarie, în care cereau un “transfer pașnic” al puterii, îi cereau lui Donald Trump să recunoască rezultatul alegerilor și să nu slăbească în niciun fel sistemul democratic din SUA.

Acest document a fost o avertizare pentru președintele Trump să se abțină de la orice încercare de a anula rezultatul alegerilor din 3 noiembrie. Dar mesajul nu a avut niciun efect.

Liz Cheney, fiica vicepreședintelui, este membră a Camerei Reprezentanților, fiind a treia ca poziție în ierarhia aleșilor republicani.

Este cel mai important lider care a votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump. Faptul că a fost urmată și de alți colegi de partid a dat greutate procesului de demitere care nu mai poate fi văzut doar ca o confruntare între cele două mari partide.

"Președintele Statelor Unite a convocat această adunare violentă și a aprins flacăra acestui atac”, a anunțat Liz Cheney, într-un comunicat. „Tot ce a urmat a fost responsabilitatea lui. Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără dorința președintelui. El ar fi putut interveni imediat și cu hotărâre pentru a opri violența. N-a făcut-o. N-a existat niciodată trădare mai mare a unui președinte al Statelor Unite față funcția sa și de jurământul său de a respecta Constituția”, a adăugat ea în declarația oficială prin care-și argumentează votul.

Când va fi judecat Donald Trump, două posibilități

Faptul că votul nu mai e, exclusiv, doar o afacere pe linie de partid, iar unii dintre republicani se întorc împotriva lui Donald Trump creează posibilitatea unei continuări a procesului de impeachment prin judecarea președintelui în Senat, proces care poate avea loc cel mai curând marți 19 ianuarie.

Mitch McConnell, liderul majorității republicane din Senat, a anunțat că membrii acestei camere nu se vor reuni mai devreme de această dată. A doua zi are loc inaugurarea mandatului lui Joe Biden, noul președinte al SUA.

Pro-Trump Riot in Washington DC
Asaltul asupra Capitoliului al susținătorilor lui Donald Trump din 6 ianuarie 2021 care doreau să anuleze alegerile pierdute de președintele SUA - Foto: Hepta.ro

După votul din Camera Reprezentanților, vor urma câteva zile de negocieri intense între cele două partide.

În cazul în care nu se ajunge la o înțelegere între democrați și republicani în ce privește asigurarea numărului necesar de voturi în Senat, 66, pentru demitere, atunci, Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, poate amâna trimiterea dosarului de impeachment către Senat.

La sfârșitul lunii, în urma victoriilor electorale din statul Georgia, Partidul Democrat va prelua controlul camerei superioare a Congresului american. Conform unor surse, există posibilitatea ca dosarul de impeachment să fie trimis Senatului după primele 100 de zile ale noii administrații, obiectivul final fiind marginalizarea politică a lui Donald Trump, singurul președinte din istorie împotriva căruia s-au declanșat două procese de demitere.

Pe orice cale vor merge reprezentanții celor două formațiuni, e cert că planurile de viitor ale actualului președinte cu privire la o nouă candidatură au fost spulberate în data de 6 ianuarie, odată cu declanșarea revoltei ce a schimbat America. Din nou. 

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇