Camera Reprezentanților a votat pentru punerea sub acuzare a lui Trump, 10 republicani au fost în favoarea măsurii. Ce urmează (Video)

Camera Reprezentanților a votat pentru punerea sub acuzare a lui Trump, 10 republicani au fost în favoarea măsurii. Ce urmează (Video)

Camera Reprezentanților a votat pentru punerea sub acuzare a președintelui în exercițiu Donald Trump, după asaltul care a avut loc săptămâna trecută asupra Capitoliului, soldat cu 5 morți.

Au fost 232 de voturi pentru și 197 împotrivă. 10 republicani s-au pronunțat în favoarea deciziei.

Este pentru prima dată în istoria SUA când un președinte este pus de două ori sub acuzare. La începutul anului trecut, Trump a fost pus sub acuzare pentru „obstrucționarea Congresului” și „abuz de putere”. A fost însă de Senat, dominat la acea vreme de republicani.

Dosarul umează să fie trimis către Senat pentru judecată, iar în cazul în care va fi pedepsit de către aceasă Cameră, Trump nu va mai putea ocupa nicio funcție publică pe parcursul vieții.

Procesul din Senat nu va avea însă loc înainte de învestirea lui Biden.

Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a declarat că nu există nicio șansă ca procesul de destituire a lui Trump să fie judecat înainte de învestirea lui Joe Biden.

"Având în vedere regulile, procedurile Senatului, pur și simplu nu există nicio șansă ca un proces echitabil sau serios să poată avea loc înainte ca președintele ales Biden să depună jurământul", a spus McConnell.

SpotMedia.ro a prezentat, în format LIVE TEXT, cum a decurs dezbaterea din Camera Reprezentaților

U.S. House votes on impeachment of President Donald Trump | USA TODAY

00:20 - Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a declarat că nu există nicio șansă ca procesul de destituire a lui Trump să fie judecat înainte de învestirea lui Joe Biden.

ADVERTISING

"Având în vedere regulile, procedurile Senatului, pur și simplu nu există nicio șansă ca un proces echitabil sau serios să poată avea loc înainte ca președintele ales Biden să depună jurământul", a spus McConnell.

00:06 - Cel mai surprinzător vot „republican” a fost cel al lui Tom Rice, comentează The Guardian.

Înainte de vot, Rice nu a oferit niciun indiciu că intenționează să sprijine punerea sub acuzare a lui Trump. El nu a făcut încă nicio declarație prin care să explice decizia sa.

23:57 - Numeroși polițiști au păzit Capitoliul în timpul votului. Mulți dintre ei, epuizați, au fost suprinși dormind pe jos. Scena este ireală, comentează Grace Segers, reporter la CBS News.

23:53 - Este pentru prima dată în istoria SUA când un președinte este pus de două ori sub acuzare.

23:45 - Iată care sunt cei 10 republicani care au votat pentru:

  • John Katko
  • Liz Cheney
  • Adam Kinzinger
  • Fred Upton
  • Jaime Herrera Beutler
  • Dan Newhouse
  • Peter Meijer
  • Tom Rice
  • Anthony Gonzalez
  • David Valadao

23:37 - Votul s-a încheiat. 232 de membrii ai Camerei Reprezentanților au votat pentru și 197 împotrivă. 10 republicani s-au pronunțat în favoarea punerii sub acuzare a lui Trump.

23:28 - Numărul republicanilor care au votat pentru acuzarea lui Trump a ajuns la 10. Până acum sunt 229 de voturi pentru și 195 împotrivă, suficiente pentru ca Trump să fie pus sub acuzare, scrie CNN .

23:10 - Alți doi republicani, Tom Rice și Anthony Gonzalez, au votat pentru acuzarea lui Trump. S-au alăturat astfel celor șase care anunțaseră public că vor proceda la fel, scrie The Guardian.

22:55 - A început votul. Democrații au majoritate, astfel că este de așteptat ca Trump să fie pus sub acuzare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

22:50 - Dezbaterea s-a încheiat, Camera Reprezentanților urmează acum să voteze pentru punerea sub acuzare a președintelui în exercițiu Donald Trump.

22:46 - Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a precizat că nu a luat o decizie finală în legătură cu votul său pentru punerea lui Trump sub acuzare.

"Nu am luat o decizie finală cu privire la modul în care voi vota", a spus McConnell

22:24 - Și republicana Young Kim va vota împotriva acuzării lui Trump.

„Violența pe care am văzut-o săptămâna trecută a fost dezgustătoare. S-au pierdut vieți, altele au fost puse în pericol. Protestatarii trebuie trași la răspundere, la fel și președintele.

Cu toate acestea, cred că punerea sa sub acuzare în acest moment nu ne va permite să mergem mai departe. Acest proces va crea doar mai multe fisuri în țara noastră”, a spus ea.

22:11 - Dezbaterile urmează să se încheie în aproximativ 20 de minute, iar apoi se trece la vot.

21:54 - Un alt republican, Chip Roy, îl critică dur pe Trump dar, cu toate acestea, spune că nu va vota pentru punerea lui sub acuzare, potrivit The Guardian.

21:31 - Donald Trump a transmis, prin intermediul biroului de presă de la Casa Albă, un mesaj referitor la mai multe demonstraţii anunţate în care cere să nu fie încălcată legea şi să nu fie comise acte de vandalism.

„În lumina informaţiilor referitoare la mai multe demonstraţii, solicit că nu trebuie să existe violenţă, încălcare a legii şi vandalism de vreun fel. Nu asta reprezint şi nu este ceea ce reprezintă America. Fac apel la toţi americanii să ajute la diminuarea tensiunilor şi la calmarea spiritelor. Mulţumesc”, a transmis Trump.

21:23 - Potrivit CNN, 6 republicani vor vota sigur pentru acuzarea lui Trump:

ADVERTISING
  • Dan Newhouse, Washington
  • John Katko, New York
  • Jamie Herrera Beutler, Washington
  • Adam Kinzinger, Illinois
  • Fred Upton, Michigan
  • Liz Cheney, Wyoming

21:14 - Republicanul Dan Newhouse a anunțat că va susține punerea sub acuzare a lui Donald Trump.

20:57 - Liderul republican Kevin McCarthy a denunțat evenimentele din 6 ianuarie, afirmând că „președintele poartă responsabilitatea asaltului de miercuri asupra Capitoliului. Ar fi trebuit să ia măsuri imediate”.

Cu toate acestea, el nu este pentru punerea lui Trump sub acuzare. Dorește însă înființarea unei comisii de cercetare a faptelor petrecute săptămâna trecută.

20:39 - Democrații îl acuză continuu pe Donald Trump pentru incitarea la asaltul de la Capitoliu.

Hakeem Jeffries a spus că Trump este un infractor, iar Jamie Raskin i-a criticat pe republicanii care au încercat să dea vina pe democrați pentru violențele de săptămâna trecută.

20:22 - Mitch McConnell, liderul grupului majoritar republican din Senatul SUA, spune că procesul din Senat nu va avea loc mai devreme de 19 ianuarie, dată la care această Cameră urmează să revină din vacanță.

20:08 - Congresmanul democrat Adam Schiff, cel care a condus ancheta pentru destituirea lui Donald Trump în primul proces, a declarat că asaltul de la Capitoliu a reprezentat „cel mai periculos moment pentru democrația noastră din ultimul secol”.

„Astăzi începem drumul lung spre restaurare. Pentru a păstra această cetate a democrației, pentru noi înșine și pentru posteritate, trebuie să spunem: Suficient! Destul!", a spus el.

19:42 - Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a dat startul celor două ore dezbateri afirmând că Trump trebuie destituit din funcție, deoarece reprezintă o amenințare clară la adresa securității naționale.

„Trebuie să plece. El este un pericol clar și pentru națiunea pe care o iubim cu toții”, a spus Pelosi.

19:25 - Senatorul republican Lindsey Graham își exprimă opoziția față de destituirea lui Donald Trump, susținând că „va aduce mari daune instituțiilor guvernamentale și ar putea duce la noi violențe”.

„Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem în această perioadă de criză este să îmbunătățim lucrurile, nu să le înrăutățim”, a spus el.

Totodată, Graham și-a criticat colegii republicani care susțin punerea sub acuzare a lui Trump.

Este stranie reacția lui, scrie The Guardian, pentru că săptămâna trecută părea să se distanțeze de Trump, după asaltul de la Capitoliu.

19:01 - Propunerea republicanilor de modificare a regulilor privind dezbaterea punerii sub acuzare a eșuat, cu un vot de 221 la 205. Așadar, urmează acum două ore de dezbateri.

18:51 - Republicanii din Senatul SUA analizează posibilitatea de a începe procesul de destituire a lui Donald Trump încă de vineri, dacă (așa cum pare foarte probabil), Camera Reprezentanților votează punerea sa sub acuzare.

Un republican, care a cerut să nu fie dezvăluită identitatea, a spus pentru Reuters că nu a fost luată o decizie clară, dar se dorește acest lucru.

18:27 - Democrata Ilhan Omar, una dintre primele două femei musulmane din Congresul american, spune că Trump a instigat la o insurecție.

„Președintele nu numai că a instigat la o insurecție, dar a condus prin fapte și vorbe la o rebeliune”, spune ea. "Nu putem trece pur și simplu pe lângă această situație. Pentru ca noi să putem trăi în democrație, trebuie să existe responsabilitate", scrie BBC.

18:11 - În acest moment se votează regulile privind dezbaterea, iar mulți republicani s-au pronunțat împotrivă. Însă democrații dețin majoritatea, informează The Guardian.

Acesta este un vot de procedural, care va permite Camerei să treacă la dezbaterea punerii sub acuzare. Votul final va avea loc în jurul orei 23.00, ora României.

17:45 - Republicana Nancy Mace s-a declarat foarte revoltată de asaltul de la Capitoliu și l-a criticat în termeni duri pe Donald Trump. Cu toate acestea, surprinzător, ea a anunțat că nu va vota pentru punerea președintelui sub acuzare, afirmând că este o acțiune făcută ”în grabă”.

17:32 - Steny Hoyer consideră că ceea ce a făcut Trump cere ”o acțiune urgentă și clară a Congresului”. Liderul Partidului Democrat din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a respins argumentele republicanilor conform cărora o punere sub acuzare rapidă va împărți țara în două.

"Există consecințe după acțiunile sale, iar ele cer acțiuni urgente și clare din partea Congresului Statelor Unite", a spus Hoyer.

17:20 - Jim McGovern, preşedintele Comisiei pentru Regulament din Camera Reprezentanţilor, a declarat că votul de azi are loc în urma ”crimei” de la Capitoliu.

El a povestit cum Donald Trump a incitat mulțimea să atace Capitoliul.

17:09 - Steny Hoyer, liderul Partidului Democrat din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA, a declarat pentru NBC News că dacă votul de azi va fi pentru punerea sub acuzare a lui Trump, dosarul va fi trimis Senatului imediat.

17:00 - Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a sosit la dezbateri, dar nu a vrut să facă nicio declarație reporterilor, scrie BBC.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇