Kamala Harris a depus jurământul și devine prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite

Kamala Harris a depus jurământul și devine prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite

Kamala Harris a devenit prima femeie vicepreședinte al SUA, după ce a depus, miercuri, jurământul de învestire.

Harris a folosit două Biblii pentru depunerea jurământului. Una i-a aparținut unei foste vecine și prietene a familiei sale, Regina Shelton, despre care spune că i-a fost ca o a doua mamă. A doua i-a aparținut lui Thurgood Marshall, primul judecător de culoare de la Curtea Supremă.

Urmărește LIVE pe SpotMedia.ro cele mai importante momente din ziua învestirii lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA

ADVERTISING

În timpul discursului lui Joe Biden, Harris a postat și primul ei mesaj pe Twitter: ”Sunt gata să servesc”.

Harris poartă la ceremonia de miercuri culoarea mov, ca omagiu adus lui Shirley Chisholm, prima femeie afro-americană care a candidat la preşedinţie.

Harris, în vârstă de 56 de ani, fost senator de California, intră în istorie drept prima femeie, prima femeie de culoare şi prima femeie cu origini asiatice care ocupă funcţia de vicepreşedinte al SUA.

ADVERTISING

La finalul anului 2019, ea a intrat în cursa pentru nominalizare din partea democraţilor pentru fotoliul de la Casa Albă, însă a renunţat la scurt timp după ce campania ei a întâmpinat mai multe obstacole, deşi era considerată „o stea în ascensiune” a partiului.

În august 2020, Biden a ales-o pentru funcţia de vicepreşedinte în cazul câştigării alegerilor din noiembrie.

Doar două femei au mai fost nominalizate pentru funcţia de vicepreşedinte, Sarah Palin - de republicani în 2008 şi Geraldine Ferraro - de democraţi în 1984. Niciuna dintre ele nu a ajuns la Casa Albă.

ADVERTISING

Kamala Harris, ai cărei părinţi sunt originari din India şi Jamaica, a devenit în 2016 a doua femeie afro-americană aleasă în Senatul American.

Harris a fost prima femeie care a ocupat funcţia de procuror districtual în San Francisco, aleasă în biroul respectiv în 2003, şi prima femeie care a fost procuror general în California, aleasă în 2010.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇