Aurtorizarea, în decembrie, de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a vaccinului împotriva covid-19 al alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech a luat prin surprindere Guvernul olandez, care nu a putut încă să lanseze campania de vaccinare în Olanda, a anunţat marţi premierul olandez Mark Rutte, criticat dur de către opoziţie, relatează Reuters.
Olanda dispune de aproape 300.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, a anunţat şeful Guvernului în Parlament, însă primele vaccinări urmează să aibă loc miercuri şi vor fi limitate doar la personalul medical.
După ce EMA a dat unda verde, la 21 decembrie, Olanda nu era pregătită - logistic - să distribuie vaccinul, care este necesar să fie păstrat la o temperatură de -70° C, a declarat Rutte, criticat de deputaţi care întreabau de ce ţara lor este singurul stat membru al Uniunii Europene care nu a început o campanie de vaccinare.
”Principala problemă este că am obţinut-o mai devreme decât ne aşteptam”, a declarat şeful Guvernului olandez, referindu-se la autorizarea EMA.
”Este alt vaccin (decât cel la care ne aşteptam), ceea ce a făcut imposibilă orice flexibilitate”, a precizat Rutte.
Preşedintele grupului parlamentar al Partidului Socialist Lodewijk Asscher i-a reproşat lui Mark Rutte faptul că ar căuta scuze, în contextul în care ”există 300.000 de vaccinuri în congelatoare şi nimeni care să se vaccineze”.
Guvernul olandez a preconizat să înceapă campania de vaccinare cu bătrânii din aziluri, însă vaccinul Pfizer-BioNTech este distribuit în cutii de aproximativ 1.000 de doze, ceea ce face imposibilă păstrarea acestora în aziluri.
Bilanţul contaminării cu noul coronavirus rămâne important în Olanda, în pofida unei izolări impuse luna trecută, în cadrul căreia s-au închis şcolile şi majoritatea magazinelor.
”Izolarea din 15 decembrie nu a condus deocamdată la efecte convingătoare”, a apreciat marţi Institutul naţional olandez de sănătate publică.