Vaccinarea în lume: Israelul conduce cursa, Franța e mult în urmă

Vaccinarea în lume: Israelul conduce cursa, Franța e mult în urmă

Israelul a vaccinat împotriva coronavirusului peste un milion de oameni, cea mai mare rată din lume, pe fondul intensificării eforturile globale de imunizare se intensifică.

Israelul are o rată de administrare de 11,55 doze de vaccin la 100 de persoane, urmat fiind de Bahrain cu 3,49 și de Marea Britanie cu 1,47, potrivit statisticilor unui site afiliat Universității Oxford, citate de bbc.co.uk, care face o analiză amplă a situației vaccinărilor în lume.

Prin comparație, Franța a vaccinat în total doar 138 de persoane până la 30 decembrie.

Până acum, peste 1,8 milioane de oameni au murit din cauza coronavirusului în întreaga lume.

Cifrele comparative privind vaccinarea sunt integrate de Our World in Data, un centru de date care reprezintă o colaborare între Universitatea Oxford și un ONG educațional.

De notat că datele măsoară numărul de persoane care au primit prima doză de vaccin coronavirus, iar majoritatea vaccinurilor aprobate pentru utilizare până acum se bazează pe două doze, administrate la mai mult de o săptămână distanță.

SUA a ratat cu mult obiectivul declarat de a vaccina 20 de milioane de oameni până la sfârșitul anului 2020, doar 2,78 milioane fiind vaccinați până la 30 decembrie.

ADVERTISING

Liderul grupului de luptă împotriva coronavirusului din SUA, dr. Anthony Fauci a declarat că nu este de acord cu planurile Marii Britanii de a vaccina cât mai mulți oameni posibil cu prima doză de vaccin, în acest fel întârziind doua doză. Dr. Fauci a spus că SUA nu vor adopta o strategie similară.

Între timp, India a aprobat două vaccinuri, Oxford-AstraZeneca și Covaxin, dezvoltat local de Bharat Biotech și Consiliul Indian de Cercetare Medicală, iar alte două vaccinuri așteaptă aprobarea. Țara își propune să vaccineze 300 de milioane de oameni până la jumătatea anului și a organizat exerciții pentru a se pregăti pentru distribuția în masă.

Cum a ajuns Israel să conducă atât de detașat?

Israelul a început vaccinarea pe 19 decembrie, la o rată de 150.000 de persoane pe zi, cu prioritate pentru persoanele de peste 60 de ani, lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele clinic vulnerabile.

În prealabil, țara și-a asigurat aprovizionarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech în urma unor negocieri demarate foarte rapid după începutul pandemiei. Identificarea si contactarea persoanele care au acces prioritar la vaccin se face foarte rapid, prin sistemul informatic din domeniul sănătății, deoarece, prin lege, toți israelienii trebuie să se înregistreze la un furnizor autorizat de servicii de sănatate.

ADVERTISING

Israelul a reușit transportul și distribuirea în condiții de siguranță a vaccinurilor Pfizer, care trebuie păstrate la -70C, a declarat ministrul Sănătății, Yuli Edelstein, pentru știrile YNet TV. Aceasta înseamnă că loturi mici de vaccin pot fi trimise fără probleme către comunități izolate.

 Primul ministru Benjamin Netanyahu, care este în campanie pentru alegerile generale, speră că Israelul va ieși din pandemie încă din februarie. În prezent, țara se află în al treilea lockdown național.

De ce Franța rămâne în urmă?

În primele trei zile ale campaniei sale de vaccinare, lansată pe 27 decembrie, Franța a vaccinat mai puțin de 100 de persoane. Prin comparație, Germania a administrat peste 190.000 de vaccinuri până sâmbătă.

UE a fost mai lentă decât Marea Britanie sau SUA pentru a autoriza oricare dintre vaccinuri. Agenția Europeană pentru Medicamente, autoritatea de reglementare pentru cele 27 de state membre ale UE, și-a dat aprobarea pentru vaccinul Pfizer abia pe 21 decembrie, comparativ cu 2 decembrie în Marea Britanie și 11 decembrie în SUA.

O parte din dificultățile pe care le întâmpină Franța provine din scepticismul larg răspândit cu privire la vaccinare. Într-un sondaj realizat în 15 țări, efectuat de Ipsos Global Advisor, doar 40% dintre respondenții francezi au spus că ar fi dispuși să primească vaccinul. Număr mult inferior față de 80% în China, 77% în Marea Britanie și 69% în SUA.

ADVERTISING

La începutul acestei săptămâni, ministrul francez al sănătății s-a apărat de acuzațiile privind ritmul lent al vaccinării, spunând că autoritățile au ales să îl distribuie către casele de îngrijire a vârstnicilor, în loc să-i facă pe aceștia să se deplaseze.

Cu toate acestea, joi, președintele francez Emmanuel Macron a ridicat tonul, spunând: „Nu voi permite să apară întârzieri fără motive întemeiate”.

Cum stau lucrurile în India?

India organizează un exercițiu național pregătitor pentru programul său de vaccinare, care vizează să ajungă la 300 de milioane de oameni până la jumătatea anului.

Ministrul sănătății, dr. Harsh Vardhan, a declarat că 10 milioane de lucrători din domeniul sănătății și 20 de milioane de personal din prima linie vor avea prioritate în primirea vaccinului.

Autoritățile se vor baza inițial pe vaccinul Oxford-AstraZeneca, care a fost recomandat de către un grup guvernamental. Vaccinul Oxford nu necesită depozitarea la temperaturi extrem de scăzute precum vaccinul Pfizer, ceea ce-l face mai potrivit pentru distribuirea în zone fără unități sanitare sofisticate.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca este cunoscut sub numele de Covishield în India, unde este fabricat de Institutul Serului din India. Un alt vaccin, dezvoltat de Bharat Biotech, a fost aprobat pentru utilizare de urgență.

Covid-19 a cauzat deja aproape 150.000 de morți în India, țară care, cu aproximativ 10 milioane de persoane infectate, se află pe locul al doilea la nivel mondial după SUA.

Cum stă România

Activitatea de vaccinare anti-COVID-19 va fi începută de luni în peste 90% din cele 370 de centre destinate vaccinării personalului medical, astfel încât se va ajunge în la circa 20.000 de persoane imunizate zilnic.


„Trebuie menţionat că astăzi avem 13.200 de persoane vaccinate şi încă un lucru foarte important, activitatea de vaccinare a fost începută într-un număr relativ mic de centre de vaccinare.

Sunt circa 47 de centre de vaccinare care au avut activitate în aceste ultime zile, începând cu primele 10 centre din acele unităţi medicale de linie 1 şi ulterior au intrat în activitate şi celelalte centre de vaccinare.

Însă de luni, din 4 ianuarie, activitatea va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre de vaccinare destinate pentru personalul medical, ceea ce ar trebui să ne asigure o imagine reală a ratei de vaccinare din România. Eu cred că numărul va fi mult mai mare şi vom reuşi să acoperim într-un timp relativ scurt cel puţin până la jumătatea lunii ianuarie mare parte din personalul medico-social (…) Din 4 ianuarie, 5, 6 ianuarie ar trebui să avem cel puţin 20 de mii de persoane vaccinate pe zi”, a anunțat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col. d.r Valeriu Gheorghiţă, sâmbătă seara, într-o emisiune la postul Antena 3.

Citește textele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇