Un medic susține că noua tulpină din UK circulă deja în București, deşi oficial e înregistrat un singur caz în Giurgiu. Cum e posibil?

Un medic susține că noua tulpină din UK circulă deja în București, deşi oficial e înregistrat un singur caz în Giurgiu. Cum e posibil?

Varianta de coronavirus descoperită în Marea Britanie, extrem de contagioasă, a apărut între timp în peste 60 de țări și teritorii, cu 10 mai mult decât în urmă cu o săptămână, a informat miercuri OMS. România susține că are un singur caz, cel de la Giurgiu, iar asta este foarte greu de crezut.

Reamintim că au trecut mai bine de două săptămâni de când o tânără din Giurgiu, care nu călătorise în Marea Britanie, a fost depistată cu totul întâmplător ca fiind infectată cu noua tulpină a coronavirusului, la Institutul Matei Balș din Capitală, iar de atunci s-a așternut tăcerea peste acest subiect, deși autoritățile se arătau îngrijorate și promiteau că vor fi ”vigilente”.

Alți membri ai familiei respective au fost confirmați cu Covid și plasați în izolare sau carantină, fără să se precizeze public varianta de coronavirus cu care erau infectați, deși DSP Giurgiu a transmis câteva date legate de acest caz.

Totuși, autoritățile au intrat în alertă, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, sugerând că regiunea în care locuiește femeia ar putea fi carantinată. ”E un factor de îngrijorare”, declara ministrul Sănătății.

ADVERTISING

„Faptul că a fost identificat un pacient cu această tulpină înseamnă că probabil - mai ales că acest pacient nu a fost în Marea Britanie, n-a avut contact cu alte persoane din Marea Britanie de care să știe - înseamnă că tulpina deja se răspândește undeva și se răspândește în comunitate. Faptul că am depistat tulpina la o pacientă nu înseamnă că e o singură pacientă. Faptul că am depistat-o trebuie să ne deschidă ochii și să ne arate clar că trebuie să fim foarte vigilenți”, a declarat atunci și Raed Arafat, șeful DSU, la Digi24.

Dorind să aflăm cum se manifestă vigilența autorităților, am cerut date suplimentare de la DSP Giurgiu, în baza Legii 544 privind accesul la informații de interes public.

Întrebările, la care nu am primit răspuns nici până azi, erau:

1) Câte cazuri de infectare cu NOUA tulpină a Sars-Cov-2 sunt confirmate oficial în Giurgiu?
2) Membrii familiei tinerei de 27 de ani sunt infectați cu vechea sau cu noua tulpină?
3) Se testează suplimentar în localitatea respectivă sau în județ, pentru a se identifica eventualele cazuri de infectare cu noua tulpină? Dacă da, câte astfel de teste suplimentare s-au făcut după confirmarea oficială a primului caz?

ADVERTISING

Subiectul ar trebui să ne preocupe în continuare și chiar să ne îngrijoreze, dacă citim cu atenție informările și recomandările OMS, precum și solicitările explicite adresate statelor din UE de Centrul European pentru prevenirea și controlul bolilor.

OMS cere statelor UE o reacție mai fermă față de noua tulpină de SARS-CoV2

Noua tulpină se răspândește peste tot, doar la noi NU

Varianta de coronavirus depistată în Marea Britanie continuă să se răspândească în întreaga lume şi era prezentă săptămâna trecută în 60 de ţări şi teritorii, cu 10 mai mult decât la data de 12 ianuarie", a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Varianta sud-africană, care, la fel ca cea britanică, este mult mai contagioasă, se răspândeşte mai lent şi este prezentă în 23 de ţări şi teritorii, cu 3 mai mult decât la data de 12 ianuarie, a precizat OMS în analiza sa epidemiologică săptămânală, relatează Agerpres.

”Aceste două variante, mai contagioase, nu sunt a priori mai periculoase, în conformitate cu cercetările efectuate până în prezent, însă îmbolnăvind mai uşor un număr mai mare de oameni, ele cresc presiunea asupra sistemelor sanitare, care în unele ţări, precum Marea Britanie şi Statele Unite, ajung uneori în colaps”.

OMS
ADVERTISING

Surse din rândul medicilor români care urmăresc cu mare atenție evoluția pandemiei în România au declarat pentru SpotMedia.ro că ”nimeni nu știe pe baza analizelor” care este numărul real al cazurilor de infectare cu noile tulpini în România, ”pentru că secvențiere a fost facută în mică măsură”.

În mod cert există mai multe cazuri nedovedite”, ne-a mai declarat medicul respectiv, care a dorit să își păstreze anonimatul.

În schimb, medicul Octavian Jurma, unul dintre cei mai buni cunoscători ai modului în care a evoluat și continuă să evolueze pandemia, la noi și în lume, a scris public pe Facebook că ne dă o veste proastă: ”Tulpina B117 este în București și rata de infectare va crește în continuare fără să țină cont că opinia publică nu dorește asta”.

Prin urmare, am reluat solicitările de informații oficiale și, cu chiu cu vai, miercuri la amiază am primit următorul răspuns din partea Grupului de Comunicare Strategică:

”Conform datelor furnizate de INSP-CNSCBT: Până la data de 17/01/2021 au fost raportate 76 secvențieri finalizate. La un singur caz a fost detectată noua variantă UK a SARS-CoV-2 (cazul Giurgiu). Până în prezent au fost primite raportări de la 3 laboratoare”.

Grupul de Comunicare Strategică

Cam atât de vigilenți și de îngrijorați am fost…

Contactat telefonic de SpotMedia.ro, medicul Octavian Jurma ne-a explicat pe ce se bazează atunci când susține că noua variantă a coronavirusului este prezentă deja în București.

Iată câteva dintre explicațiile sale, celelalte argumente și declarații urmând să fie publicate în zilele următoare, în cadrul unui amplu interviu în care Octavian Jurma face inclusiv predicții cu privire la evoluția numărului de infectări cu noua tulpină în România, momentul de vârf putând să apară în perioada februarie-martie, dacă autoritățile nu iau măsuri.

Octavian Jurma: Există un lanț de probabilități care ne arată că centrul e în București

”Istoricul depistării acestei tulpini oferă, practic, o certitudine statistică și anume că în București această tulpină circulă deja din decembrie, probabil, pentru că avem deja acel caz.

Doamna a fost localizată în Giurgiu, județ limitrof Capitalei. Doamna s-a adresat Institutului Matei Balș, deci este clar o persoană obișnuită cu Capitala, circulă în Capitală, cum sunt mulți locuitori din județele limitrofe cu București, care își desfășoară activitatea acolo în timpul săptămânii. Cazul a fost comunitar în mod evident.

Nu există niciun aeroport în Giurgiu, cel mai apropiat punct de intrare în țară (pentru că este clar o tulpină importată) este aeroportul din București, astfel încât scenariul epidemiologic cel mai probabil este: Din București a ajuns în Giurgiu, doamna s-a întors și a fost diagnosticată cu totul întâmplător, pentru că dacă își făcea o analiză de rutină în altă parte nu ar fi fost detectată acea anomalie pe RT PCR care să determine un specialist cu un ochi format să ceară secvențializarea și să aflăm că această tulpină este în România.

Deci a existat o serie de coincidențe, cu o probabilitate mai scăzută, ceea ce înseamnă că am avut un eveniment cu o probabilitate foarte mică, dar care s-a întâmplat. Atunci când au loc astfel de evenimente înseamnă că există un lanț de probabilități care cresc pe lanț, iar asta ne duce la București.

Nu avea cum să se întâmple o infecție intracomunitară fără ca să existe un centru undeva în București, iar asta mă face să spun ce am spus. Există o șansă infimă să mă înșel.

Ce ar fi foarte important în această perioadă (și știu că este în discuție la Ministerul Sănătății) ar fi să existe un program național de secvențializare după modelul din Anglia. Nu trebuie să fie la fel de amplu, ei secvențializează sute de tulpini în fiecare zi. Noi avem centre la București, la Timișoara, și probabil la Cluj și Iași, care pot prelua regulat eșantioane pe care să le secvențializeze astfel încât să depistăm mai ales genul acesta de tulpini, unde știm deja ce căutăm.

Dar putem avea un program care să depisteze și la noi tulpini noi, pentru că vedeți că acestea apar peste tot în lume”, ne-a mai declarat Octavian Jurma.

Într-adevăr, OMS a mai precizat în comunicatul de miercuri că ”monitorizează răspândirea altor două variante care au apărut în Brazilia, una dintre acestea, P1, fiind detectată în Japonia la patru persoane sosite din ţara din America de Sud”.

Citeşte mai multe despre noua tulpină de COVID-19 descoperită în UK:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇