Statele din Europa, în lockdown din cauza Covid. Tot mai multe au reintrat în carantină, speriate şi de noua tulpină

Statele din Europa, în lockdown din cauza Covid. Tot mai multe au reintrat în carantină, speriate şi de noua tulpină
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai multe țări din Europa și din întreaga lume au decis să reintroducă măsuri de carantină, mai mult sau mai puțin stricte, pentru a controla pandemia de Covid-19.

La începutul anului 2021, lista țărilor care au decis să reintroducă lockdown-ul sau să extindă restricțiile aflate în vigoare este în creștere. Asta ca o reacție la faptul că numărul cazurilor de Covid tot urcă, dar și după apariția unei noi tulpini a coronavirusului, scrie LesEchos.

Confruntat cu o creștere alarmantă a cazurilor de contaminare cu noua tulpină a coronavirusului, premierul britanic Boris Johnson a decis luni, 4 ianuarie, să introducă un nou lockdown. Aplicată deja la trei sferturi din populația engleză (în Londra și în sud-estul Angliei), carantina a fost extinsă în întreaga țară și ar putea dura până în martie, potrivit autorităților.

"La începutul lunii martie, ar trebui să putem ridica unele dintre aceste restricții, dar nu neapărat pe toate", a avertizat Michael Gove, responsabil cu coordonarea acțiunii guvernului britanic în criza sanitară.

Scoția, Irlanda, Irlanda de Nord și Țara Galilor, în carantină

Scoția a intrat, de asemenea, în carantină cel puțin toată luna ianuarie, pe fondul creșterii îngrijorătoare a numărului cazurilor de infectare cu noua tulpină a coronavirusului.

Irlanda de Nord și Țara Galilor, deja intrate în carantină înainte de Crăciun, au decis să nu deschidă școlile. Guvernul galez urmează să revizuiască restricțiile vineri, dar premierul Mark Drakeford a anunțat deja că nu se așteaptă ca lockdown-ul să se încheie prea repede.

Irlanda a luat măsuri mai dure după carantina impusă deja după Crăciun, miercuri, din cauza unui "tsunami" de contaminări cu noul coronavirus, potrivit premierului Micheal Martin, și a decis închiderea școlilor până la sfârșitul lunii.

Măsuri drastice în Germania

Și Germania a decis marți să prelungească lockdown-ul până pe 31 ianuarie. Majoritatea magazinelor nealimentare, barurilor, restaurantelor, spațiilor culturale, de agrement și școlile vor rămâne închise, iar întâlnirile sunt permise numai cu o persoană din afara gospodăriei.

„Măsurile pe care le-am decis sunt drastice”, a recunoscut cancelarul german Angela Merkel, justificându-le prin extinderea noii variante a coronavirusului. Este „o cursă contra cronometrului”, a adăugat ea.

Și Danemarca ”strânge șurubul”

Danemarca, unde numărul cazurilor noi de Covid se dublează în fiecare săptămână, ”strânge șurubul”. Din 6 ianuarie sunt permise adunările doar cu până la 5 persoane, față de 10 cum era până acum.

Iar danezii ar trebui să se aștepte ca măsurile precum închiderea școlilor, a barurilor, restaurantelor și magazinelor neesențiale, intrate în vigoare de luna trecută, să fie prelungite până pe 17 ianuarie.

„Vă puteți pregăti deja pentru prelungirea acestor restricții”, a avertizat șeful Guvernului, Mette Frederiksen, pe 5 ianuarie.

Carantină prelungită în Grecia

Guvernul din Grecia a anunțat la începutul acestei luni o nouă prelungire a carantinei până la 10 ianuarie, punând capăt unor relaxări permise pentru sărbătorile de la sfârșitul anului.

Programat inițial să se încheie pe 7 ianuarie, ”lockdown-ul s-a prelungit până pe 10 ianuarie din motive preventive”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas .

Olanda, Austria și Lituania, în carantină în ianuarie

Olanda a anunțat un lockdown pe 14 decembrie, timp de cinci săptămâni, până pe 19 ianuarie. Cetățenii olandezi trebuie să rămână acasă și să primească maximum două persoane pe zi, care nu stau în acea locuință, a insistat premierul.

Școlile și magazinele neesențiale sunt, de asemenea, închise. Țara este ultima din Uniunea Europeană care a început vaccinarea, abia miercuri, 6 ianuarie.

Austria a început un al treilea lockdown în 26 decembrie și până la 24 ianuarie. Din 18 ianuarie, cetățenii care efectuează un test Covid și au rezultat negativ își vor putea totuși relua viața socială.

Lituania intenționează să-și continue carantina instituită pe 16 decembrie, până pe 31 ianuarie.

Italia, Ungaria și Polonia, în izolare parțială

Alte țări au ales, de asemenea, doar soluția de izolare, prin deschiderea parțială a școlilor. Ungaria a menținut deschise școlile primare, dar nu și colegiile, liceele și universitățile, unde cursurile se desfășoară online.

Italia, unde vaccinarea a început în mod diferit în funcție de regiune, a decis, marți, 5 ianuarie, să amâne redeschiderea liceelor. Întoarcerea elevilor la cursuri va avea loc pe 11 ianuarie, nu pe 7 ianuarie așa cum a fost planificat inițial.

Rămâne interzisă deplasarea între regiuni până pe 15 ianuarie, iar barurile și restaurantele rămân închise în weekendul 9 și 10 ianuarie.

Polonia, la rândul său, instituise o izolare parțială înainte de sărbători și măsurile vor dura până pe 17 ianuarie.

Spania și Portugalia înăspresc restricțiile, dar refuză carantina

Spania, ale cărei regiuni au anunțat o înăsprire a măsurilor antiCovid-19, continuă să excludă o carantină totală, în ciuda unei creșteri severe a cazurilor noi de Covid ce este așteptată în următoarele săptămâni, a anunțat ministrul Sănătății.

Situația continuă să genereze „o îngrijorare foarte mare”, a declarat Salvador Illa, în timpul unei conferințe de presă. „Ne așteaptă săptămâni complicate”, a insistat el, solicitând spaniolilor să nu se relaxeze, dar precizând că închiderea totală a țării a fost exclusă.

Portugalia, supusă unei carantine parțiale, a anunțat o extindere a restricțiilor sale în cele mai afectate regiuni.

"Probabil va trebui să adoptăm măsuri mai severe începând cu săptămâna viitoare", a anunțat joi premierul Antonio Costa, în timp ce țara sa înregistrase un record de 10.000 de noi contaminări în 24 de ore din ziua precedentă.

Ce se întâmplă în alte părți ale lumii

Libanul este închis până la sfârșitul lunii ianuarie, după ce a raportat miercuri 4.166 de noi contaminări cu Covid-19, un record zilnic. Mai multe lockdown-uri au fost decretate în această țară de la apariția virusului, ultimul în noiembrie.

Dar restricțiile au fost în mare parte relaxate în decembrie, iar barurile și cluburile de noapte au fost redeschise, ducând la o creștere semnificativă a infecțiilor în timpul vacanței de iarnă.

În Israel, după cincisprezece zile de „euforie” legate de succesul vaccinării, israelienii sunt obligați să intre în carantină pentru a încetini răspândirea virusului.

Vaccinarea, chiar intensivă, nu va avea un impact semnificativ până în martie. Israelienilor nu li se permite să se deplaseze la mai mult de un kilometru de casele lor și majoritatea afacerilor vor fi închise, cu excepția celor care livrează la domiciliu.

Cum a obţinut Israelul milioane de doze Pfizer foarte repede şi cum funcţionează la ei sistemul de vaccinare: Nu există etape şi categorii prioritare de cetăţeni!

Și în Thailanda se iau și măsuri restrictive după creșterea numărului de cazuri. Țara își închide școlile timp de două săptămâni, la fel și barurile, cluburile de noapte, saloanele de înfrumusețare.

Citeşte articolele momentului pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇