Reţeta succesului în Israel: Azi suni la medicul de familie şi tot azi eşti deja vaccinat!

Reţeta succesului în Israel: Azi suni la medicul de familie şi tot azi eşti deja vaccinat!

Israelul conduce cursa vaccinării împotriva coronavirusului, fiind pe primul loc la numărul de persoane imunizate până acum (procentual din populaţie).

Putem spune că Israelul a transformat vaccinarea antiCovid într-o poveste de succes, dar cum a făcut asta? Ce diferențiază Israelul de alte state? Care sunt atuurile?

Vaccinul Moderna a fost autorizat în Israel. Țara își imunizează populația în ritm alert

Jurnalistul și scriitorul Nadav Eyal a explicat într-un interviu acordat SpotMedia.ro cum reușește țara să se mențină pe primul loc în ce privește ritmul imunizării populației. Nadav Eyal este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din Israel, câștigător al premiului Sokolov (echivalentul premiului Pulitzer în Israel).

ADVERTISING

”Faptul că a avut vaccinurile și infrastructura care să-i permită să le administreze foarte rapid. Și mai e și un al treilea element, foarte important, faptul că a avut politicile care să le permită oamenilor să aibă acces la vaccin.

Câteva cuvinte despre fiecare. Primul element, cum a obținut vaccinul. Din clipa în care Israelul a înțeles că vaccinul Pfizer este potrivit, a început imediat demersurile de a-l cumpăra, chiar plătind mai mult decât alte țări.

Vaccinarea în lume: Israelul conduce cursa, Franța e mult în urmă

Apoi, Israelul are un sistem de sănătate foarte bine pus la punct, informatizat complet, în care, cu un simplu click, poți avea, ca și furnizor de servicii medicale, istoricul medical complet al oricărei persoane. Adică poți vedea cine a fost deja infectat, cum și unde s-a întâmplat sau unde urmează să fie vaccinat. Datele sunt permanent actualizate și le primim în orice moment”, ne-a declarat Nadav Eyal.

ADVERTISING

Cum a procedat Israelul pentru a asigura suficiente doze?

Iată explicația lui Nadav Eyal:

”A convins Pfizer că Israelul, dincolo de prețul pe care era dispus să-l plătească, are și infrastructura necesară.

Deși există mai mulți furnizori de servicii medicale, teoretic concurenți, ei acoperă tot teritoriul, iar accesul cetățenilor e practic gratis. Cetățeanul plătește taxe, similar cu ceea ce există în multe țări europene.

În ceea ce privește administrarea vaccinurilor, Israelul are posibilități foarte extinse, rețeaua sa de clinici și de furnizori de servicii medicale.

E foarte ușor să iei legătura cu medicul tău de familie, îți face programare pentru aceeași zi și te duci direct la el. La fel cu medicii specialiști, nu trebuie să treci mai întâi prin mâinile unei asistente. Fără niciun fel de hârtii de semnat, folosești doar un card magnetic.

ADVERTISING

Sau poți să intri pe un program de chat să vorbești cu doctorul, se întâmplă în mod regulat. Iar în clinici, care spuneam că acoperă tot teritoriul, lucrează mulți oameni, pe salarii foarte bune, mai bune decât în multe alte țări. Există așadar mulți doctori și este destul personal pentru a face injecțiile populației.

Revenind la politica de vaccinare. Nu s-a mers pe protocoale de genul: mai întâi facem liste cu cei mai expuși, precum de peste 85 de ani, și abia apoi ceilalți. A fost foarte simplu: s-a anunțat că oricine are peste 60 de ani va primi imediat vaccin. Nu trebuie neapărat să fii în localitatea de domiciliu, la clinica ta, poți merge oriunde se aplică asigurarea ta.

Adică s-au putut vaccina rapid oamenii, și asta a fost foarte important în ecuația eficienței. Și apoi s-a trecut la cei peste 55 și se va merge tot așa”, ne-a mai spus jurnalistul.

Citește integral interviul acordat de specialist pentru SpotMedia.ro - Trei lucruri care fac Israelul să fie cu mulți pași înaintea statelor europene în cursa vaccinării - Interviu audio    


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇