Sfidarea legii la Poliția Capitalei. Cum își joacă mandatul ministrul Bode

Dl Bode își joacă în aceste zile mandatul. Dacă nu scapă de Bogdan Despescu, acesta îl va încăleca și dl Bode va deveni fix ce a fost și predecesorul său Vela, marioneta lui Bogdan Despescu.
Sfidarea legii la Poliția Capitalei. Cum își joacă mandatul ministrul Bode

Marți, 5 ianuarie 2021, ar fi trebuit să fie ultima zi la conducerea Poliției Capitalei prin împuternicire pentru comisarul-șef Bogdan Berechet, odată cu împlinirea unui an de când fusese transferat de la IPJ Argeș.

Un transfer pe care nu l-a înțeles nimeni într-o logică profesională nici atunci. De ce să aduci în fruntea celei mai complexe poliții din România un polițist a cărui experiență managerială nu a depășit un județ cu o populație cam cât a Sectorului 3 din București și al cărui palmares profesional nu este nici pe departe unul excepțional?

Explicația nu a fost însă de natură profesională. Bogdan Berechet a fost și este unul dintre pionii puterii absolute în Poliția Română a secretarului de stat Bogdan Despescu.

Dl Despescu l-a crescut de mic pe Bogdan Berechet. În perioada 2015-2018, cât dl Despescu a fost șeful Poliției Române, l-a trimis pe unde avea nevoie de o ureche ciulită sau o mână lungă.

ADVERTISING

De altfel, ultima funcție ocupată prin concurs de dl Berechet, spun surse din MAI, a fost de șef Serviciu la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Argeş, adică echivalentul unei șef de secție de poliție din București.

Mai întâi în coasta șefului IPJ Vâlcea, unde principala sa misiune ca adjunct era să-i raporteze la prima oră dlui Despescu tot ce mișcă. Apoi, l-a făcut șef la IPJ Argeș, unde dl Berechet a stat până ce protectorul a revenit pe cai mari, adică secretar de stat la Interne, în Guvernul Orban.

Imediat, dl Berechet a devenit prin împuternicire director al Poliției Capitalei.

Cât de glorios i-a fost mandatul se știe. Punctul culminant a fost prestația lamentabilă a Poliției în scandalul Pian, când însuși dl Berechet stătea pe preșul casei interlopilor și dădea interviuri.

Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

Singura grijă a dlui Berechet a fost să scape de indezirabili. Cea mai recentă faptă de arme este încercarea de a închide în instanță contul de Facebook al unui polițist, Cristian Ghica, pe care îl demisese de la șefia Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi pentru, spune dl Ghica, „refuzul de a așterne Poliția la picioarele unor patroni care dau șpagă”.

Evident că acțiunea ridicola a dlui Berechet a fost respinsa de instanță.

Potrivit art 27 indice 16 al Legii 360/2002: „Polițistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 6 luni. Prelungirea împuternicirii poate fi dispusă, cu acordul polițistului, pentru maximum 6 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea postului.”

Deci pe 5 ianuarie Bogdan Berechet ar fi trebuit să-și suie bagajele în personalul de Pitești pentru ca a doua zi să semneze condica la Poliția Economică Argeș.

Dl Despescu anticipase desigur acest moment și a folosit, în opinia mea cu rea credință, prevederile privind organizarea concursului până la finalul împuternicirii.

În ultimele zile ale mandatului marionetei sale Vela, a pus la cale concursul care urma să-i fixeze oamenii pe funcții: pe Liviu Vasilescu prim-adjunct al șefului IGPR, pe Eduard Mirițescu adjunct al IGPR, iar pe Bogdan Berechet la Poliția Capitalei astfel încât indiferent cine ar fi ministru și cine ar fi șef al IGPR, indiferent dacă va rămâne sau nu secretar de stat, puterea sa să supraviețuiască.

Restaurația pesedistă – oameni și practici vechi la PNL și USR-PLUS

Concursul trebuia să aibă loc cu piftia în gât la propriu, cu o procedură fulger de înscriere, între 24 și 28 decembrie, când toate serviciile sunt în regim de sărbători deci numai aleșii, pregătiți din timp, puteau avea deja toate actele necesare.

Noul ministru Bode a decis prelungirea duratei de înscriere până pe 11 ianuarie, iar concursul a fost astfel împins până la începutul lui februarie.

Din 6 ianuarie conducerea Poliției Capitalei ar fi trebuit preluată de alt împuternicit și mă gândesc că între 11-12 funcții de chestor s-o fi găsit și cineva apt să ia comanda până după concurs. Sau măcar vreun sef de secție, adică un echivalent al dlui Berechet.

Doar că dl Despescu nu a suportat ideea de a pierde frâiele Poliției Capitalei și, în loc să-și lase protejatul să se duca în Argeș să învețe pentru concurs, a preferat să înfrângă din nou legea printr-o șmecherie. Făcând și o demonstrație de continuare a puterii.

Bogdan Berechet a fost împuternicit de această data în funcția de director general adjunct, vacantă, și de acolo a fost desemnat la comanda Poliției Capitalei. Deci o șmecherie menită să eludeze prevederea legală care nu permite ca o persoana să stea interimară într-o funcție mai mult de un an.

Ridicolul suprem este, potrivit lui Cristian Ghica, că dl Berechet trebuie practic împuternicit în fiecare zi. De ce? Pentru că desemnarea nu există în lege. Ori e împuternicire, ceea ce în cazul dlui Berechet nu se mai putea, ori comanda interimară revine în virtutea funcției, ceea ce e posibil doar în cazul prim-adjunctului.

Dar dacă vrei morțiș să pui la conducere un simplu adjunct prin desemnare, trebuie să faci asta în fiecare zi prin „dispoziția de zi pe unitate” emisă de la nivelul IGPR.

Cine semnează această aberație? Șeful interimar al Poliței Române, dl Mirițescu, fostul aghiotant al lui Bogdan Despescu, de pe vremra când era șef al IPJ Prahova.

Și este foarte posibil ca ministrul Bode să nici nu știe despre această inginerie prin care Bogdan Despescu, încă secretar de stat, se agață cu unghiile de putere. Este evident cum se va lupta când vor avea loc concursurile decisive.

Dl Bode își joacă în aceste zile mandatul. Dacă nu scapă de Bogdan Despescu, acesta îl va încăleca și dl Bode va deveni fix ce a fost și predecesorul său Vela, marioneta lui Bogdan Despescu. Nu știu dacă acesta este exact motivul pentru care aripa din Ardeal a PNL s-a luptat pentru această funcție.

Citește și alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇