„Șterge-m-aș eu cu masca aia undeva!”, ”Tre să fii prea bou să mai stai închis în casa!”, ”Bă, prostule!”, ”Care, fă?”, ”Dă-te-n mă-ta!”, ”România trebuie să fie tristă, bă, că altfel vă bag un copan în fund!”. Nu, nu sunt vorbe aruncate de golani pe maidan, sunt doar câteva dintre replicile înregistrate, montate și apoi difuzate de TVR, postul public de televiziune, în noaptea de Revelion, la intrarea în anul 2021.
Fără determinarea lui Iulian Bulai, noul președinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, și fără încăpățânarea cu care sindicatul MediaSind TVR semnalează public, de ani de zile, fiecare derapaj al conducerii TVR, probabil că batista era deja pusă pe țambalul din Pangrati.
- TVR 1, acuzată că ”a avut de Revelion un program plin de băşcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie”. CNA va lua o decizie
- Toate tunurile pe TVR, după programul de Revelion: Se cere și comisie specială de anchetă în Parlament
- Un senator USR propune desfiinţarea SRTV şi înfiinţarea unei "adevărate" televiziuni publice: Toate regimurile politice de până azi s-au folosit de instituţie pentru a-şi îndestula clientela
Nici acum n-ar fi prea târziu să se mușamalizeze scandalul, mai ales dacă ne uităm cu câtă indulgență sau chiar nepăsare este privit acest nou episod sinistru din istoria televiziunii noastre naționale.
Pentru că multă lume bună se laudă public că nu s-a uitat la ”Revelionul Garcea”, dar își dă cu părerea pe rețelele de socializare despre ce s-ar fi petrecut la TVR, vă invităm să citiți cele ce urmează și să vă formați propria opinie, în cunoștință de cauză.
Precizăm încă o dată că nu a fost vorba despre o transmisiune live și de câteva scăpări, poate scuzabile atunci când porți o discuție în direct, ci de un program gândit și realizat de oameni plătiți cu bani publici.
Instigare la nerespectarea măsurilor de sănătate publică + Obscenități pe bandă rulantă
”Imagini înfățișând o dezinfectare a organului sexual în timpul urinării într-un pișoar, replici cu conotație sexuală, misogină, jigniri grosolane față de cei care poartă măști de protecție etc. – sunt câteva exemple care demonstrează cât de jos a ajuns deontologia profesională în cea mai mare instituție de presă a statului”, se arată cât se poate de limpede în comunicatul MediaSind prin care s-a cerut demiterea de urgență a conducerii TVR.
Am urmărit (cu mare dezgust și forțați de împrejurări) înregistrarea emisiunii, postată pe YouTube (care a ajuns la peste 344.000 de vizualizări și care are atașată următoarea precizare importantă: ”Toate drepturile de proprietate intelectuală aparțin #TVR”), de unde am selectat doar câteva secvențe (ne scuzați, atât am rezistat...):
- ”Ne-ați mâncat vreo 9 luni din viață/ Când vă văd la știri îmi vine greață”
- ”Ne-ați acoperit cu măștile figura / Lua-v-ar Kauflandul temperatura /
- Vaccinarea (melodia Marine, Mărine, măi dragă Mărine):
(...)Măcar s-o înțep pe soacră-ta, măi dragă Mărine! (1.21.10)
Că dacă se înțăpește, Mărine, Mărine,
Trei urechi în plus îi crește, măi dragă Mărine!
Trei urechi și patru ochi, Mărine, Mărine,
Haida, ptiu să n-o deochi...(...)
Iar acum, Mărine, tată, fii atent la mine,
Ai soacra imunizată și-asta nu e bine (1.22.32)
O să-i strige lumea toată: Au ce creatură/
Zece mâini, patru picioare, trei urechi și-o gură! (1.22.45) - ”Cine va mai pomeni de viruși sau de pandemii să îl băgăm cu toții-n … Aleluia!” (1.41.30)
********
- ”Bă, prostule! (…)”
- ”Ce poante să le zicem, fă, că io nu știu decât două bancuri, ăla cu: Crețule, mă-ta-i acasă? Și ălălantu’ cu Fata popi-i nesătulă (…)”
- ”Io vreau să mă reproduc pe scenă, să-mi vadă toată lumea cracii, să-mi vadă toată țara sânii.
- Care, fă? Care sâni? (…)”
- ”Vreau să-l pup pe Bitman (…) / Fă, dacă te duci afară trebuie să pui mască și n-ai cum să-l pupi dacă ai mască!”
- ”Șterge-m-aș io cu masca aia undeva!” (41:51)
- ”Voi vă distrați? România trebuie să fie tristă, bă, că altfel vă bag un copan în fund!” (1:10 42)
- ”Îți dai izmenele jos și râde toate fomeile” (1:12:01)
- ”Dă-te-n mă-ta că îmi dete și o lacrimă. Fă, io cred că te-am bătut degeaba 30 de ani.”
La cele de mai sus se adaugă și o serie întreagă de ironii batjocoritoare la adresa lui Klaus Iohannis, care apare la un moment dat în interpretarea unui membru al echipei Vacanța Mare rostind: „În 2021, tre’ să fii tare bou să mai stai închis în casă!”
Ce spune legea
”Abandonarea misiunii publice prin renunțarea la componenta educațională și apelarea la un comportament mitocănesc, insalubru, reprezintă o încălcare crasă a Legii de organizare și funcționare a Societății Române de Televiziune, dar și a Legii audiovizualului. (…) În consecință, pentru abandonarea misiunii publice, MediaSind TVR solicită demararea cercetării disciplinare împotriva tuturor persoanelor implicate în acest așa-zis proiect TV, începând cu producătorul general, directorul de programe, dar și a directorului canalului TVR1”, se mai arată în comunicatul MediaSind citat anterior.
Articolul din Legea 41 / 1994 (1994!!!, n.red.) la care se face referire este următorul:
”Art.4 (1) Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, ca servicii publice în realizarea obiectivelor generale de informare, educaţie, divertisment, sunt obligate să prezinte, în mod obiectiv, imparţial, realităţile vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale, să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice, să promoveze, cu competenţă şi exigenţă, valorile limbii române, ale creaţiei autentice culturale, ştiinţifice, naţionale şi universale, ale minorităţilor naţionale, precum şi valorile democratice, civice, morale şi sportive, să militeze pentru unitatea naţională şi independenţa ţării, pentru cultivarea demnităţii umane, a adevărului şi justiţiei”.
Așadar, nu e de mirare că Ministerul Sănătății s-a sesizat si a cerut CNA să ia măsuri, apreciind că TVR a instigat la nerespectarea măsurilor sanitare impuse de autorități pe perioada pandemiei.
O sesizare la CNA a depus, în nume personal, și Bogdan Ghiu, membru în Consiliul de Administrație al TVR.
”Pe 1 ianuarie, eu am făcut o sesizare online la CNA, ca persoană fizică, după care cineva din CNA (pe care nu îl cunosc) s-a sesizat. (…) Cearta nu e cu Vacanța Mare, cearta e cu cine îi programează, cine i-a contactat. (…) Când ești într-o campanie (antiCovid - n.red.) și sunt atâtea presiuni, când autoritățile e evident că n-au comunicat foarte bine și au lăsat să crească acest val de necredulitate (pe fond de conspiraționism etc.) nu poți să încurajezi tu, televiziunea publică, acest lucru”, a explicat Bogdan Ghiu, la solicitarea Spotmedia.ro.
Apărare desființată
Întrebat cum comentează argumentele cu care s-a apărat public Doina Gradea, șefa TVR, direct vizată de acuzații și de mai multe solicitări de demitere, Bogdan Ghiu a spus că nu poate fi vorba despre cenzură în acest caz și că trebuie să avem în vedere inclusiv modul în care s-au cheltuit banii publici pe acest program de Revelion.
”Se strigă cenzură. Nu, cenzură e atunci când interzici difuzarea. Cenzura intervine în amonte, acum este vorba despre critică și critica este democratică. (…)
Mai e și o altă chestiune, care ține de cheltuirea banului public, de complexitatea programului. E vorba despre o improvizație, o șuetă (ca să nu spun șușanea) de pub, de cafenea, la propriu. Cred că nu au avut un scenariu scris…”, ne-a declarat Bogdan Ghiu.
Bani publici & Legalitate
După ce Doina Gradea a invocat în apărarea sa audiențele înregistrate de TVR (contrazise de Paginademedia ), dar și faptul că, în mandatul său, instituția ar fi ”înregistrat un profit real”, au început să curgă și acuzații cu iz penal.
”Totodată, având în vedere informațiile apărute în presă privind sumele exorbitante (PROTV - Programul TVR de Revelion a costat 140.000 de € și a fost o bășcălie la adresa pandemiei) plătite, fără aprobarea CA, firmelor private cu care șefa TVR a încheiat contractele pentru cele câteva ore de program de Revelion, MediaSind TVR solicită Parlamentului, dar și instituțiilor abilitate, să cerceteze cu celeritate aceste tranzacții comerciale”, mai arată sindicatul.
La rândul său, prof. Radu Carp, fost membru al CA-TVR, a scris pe Facebook următorul comentariu:
”Contractul a fost împărțit în două contracte pentru a se ocoli Consiliul de Administratie al TVR. Câștigătorii erau cunoscuți dinainte. S-a vrut acest profil de program, cu acest gen de invitați.
Dacă doamna Gradea vorbește despre utilizarea corectă a banului public, să răspundă la întrebarea de ce s-a externalizat programul de Revelion? De ce nu s-a recurs la angajații TVR? Chiar și în cazul unei externalizări, un produs de acest fel trece prin mai multe filtre, iar PDG are datoria să vizioneze toate producțiile anterior difuzarii. Producția însă nu putea fi oprită, întrucât întreaga operațiune a fost premeditată(...)”.
Pe de altă parte, cu puțin timp înainte de Revelion, Doina Gradea a fost acuzată public de comiterea unor fapte cu iz penal.
”Inspectorii de control au constatat că PDG Doina Gradea a săvârșit prejudicii și abateri deosebit de grave, fapte care îndeplinesc elementele constitutive ale răspunderii disciplinare, contravenționale, precum și ale răspunderii penale”, se arată într-un comunicat asumat de 5 membri ai CA-TVR, printre care si Bogdan Ghiu, și de MediaSind,
”Sunt acuzații foarte grave, bazate pe rapoartele Curții de Conturi și pe cele de la Ministerul Finanțelor. Nu îl avem pe ultimul și asta e o discuție: De ce nu ni se dă? A venit și nu se dă restului Consiliului de Administrație? Nu a venit încă? Dar și acolo se face o mediere, deci lucrurile sunt în mers. (…) Dar chestiile penale vor fi după, vor fi externe, vor veni ca o pedeapsă suplimentară. Nu cred că se va substitui Codul Civil legii 41/1994, legea internă a TVR și radioului public”, ne-a declarat Bogdan Ghiu.
Ca și când nu era de ajuns, miercuri, 6 ianuarie, MediaSind a lansat o nouă șarjă de acuzații extrem de grave la adresa Doinei Gradea, solicitând de data aceasta implicarea DNA și cercetarea șefei TVR pentru ”sabotarea funcționării TVR Moldova”:
- MediaSind solicită DNA anchetarea șefei TVR pentru sabotarea funcționării TVR Moldova
- Dezinformările șefei Televiziunii Române privind motivele sistării recepției în semnal analogic a postului TVR Moldova sunt demontate de conducerea Radiocom din Chișinău!
Mai avem nevoie de un post public de televiziune?
După 1989, TVR a fost deseori acuzată de partizanat politic și manipulare sau chiar dezinformare, așa că e firesc să ne punem întrebarea: De ce mai e nevoie în 2021 de un post public de televiziune în România?
”Eu cred că e nevoie de un post public tocmai pentru ca societatea să nu rămâna la dispoziția canalelor comerciale. Lor nu poți să le impui un program sau ceva de genul ăsta”, ne-a răspuns regizorul Stere Gulea, fost director al TVR (1996 – 1998).
”Societatea are mare nevoie de un post public, dar el trebuie să ofere informații corecte, să facă educație culturală, civică etc. Până și în SUA, care e patria comerțului, există un astfel de post – PBS.
Mai ales în lumea de azi, a fake-news-urilor, oamenii trebuie să fie apărați, să existe un reper. Dar atâta timp cât vine Doina Gradea și spune că TVR a avut audiență cu mizeria aia de program, ce poți să mai spui? (…) Nu e așa cum zice Doina Gradea, că TVR a avut audiență. Audiența, măsurătoarea, este pentru posturile comerciale. Pentru postul public de televiziune nu e audiența primul criteriu. Adică dai orice pe post ca să faci rating ?!”, s-a arătat acesta indignat.
Și Bogdan Ghiu susține ideea menținerii unui post public de televiziune, în contextul în care senatorul USR Marius Bodea a propus desființarea TVR și reînființarea ei pe alte baze și principii.
”E nevoie de un post public tocmai pentru că celelalte sunt comerciale și nu au obligațiile care revin unui serviciu public, care trebuie să fie un fel de ariergardă atunci când fuga după audiențe (care este foarte normală, piața liberă e absolut firească) lasă descoperite niște domenii și uneori chiar urgențe de durată mai lungă. (…) Având niște datorii de reprezentare, democratice, de îndeplinit, măsura unei televiziuni publice nu poate să fie doar audiența.
(…) În general, televiziunile publice produc foarte mult reportaje și anchete de durată mai lungă, pentru că regimul privat al televiziunii presupune rapididate, ciclul scurt, fluxul, breaking-newsul etc. Televiziunea publică trebuie să investească în materiale de durată, care costă, sunt investiții pe care privații nu le fac și nu e treaba lor să le facă (deși de multe ori, culmea, găsești mai degrabă reportaje și anchete prin televiziunile private decât acolo unde ar trebui să fie, la televiziunea publică…)
Apoi este partea educativ-culturală, care trebuie privită însă altfel. Eu militez de multă vreme pentru asta: A face cultură nu înseamnă neapărat a vorbi despre cultură, ci a cultiva o limbă română corectă, cultivată, a avea o perspectivă care contextualizează mai amplu, a avea o perspectivă asupra actualității, nefiind obligat să câștigi din audiență. Tocmai asta e! Ți se asigură posibilitatea de a respira mai larg și de a face lucrurile dintr-o perspectivă mai largă – asta trebuie să facă o televiziune publică, completând celelalte televiziuni, care au rolul lor pe piață.(…)”
”Trebuie să câștigi publicul încercând să vorbești o limbă curată, să nu dai curs zvonurilor, ci să practici un jurnalism de calitate, cu verificări, și așa mai departe, mai ales în contextul acesta de autoinformare (automedicație, cum spun medicii) de pe Internet. Chit că nu ai audiență, tu trebuie să îți joci rolul. De exemplu, una dintre misiuni ar trebui să fie acum întărirea și credibilizarea științei. Mai ales acum”.
Bogdan Ghiu
Care ar fi soluțiile?
În urmă cu doi ani, Stere Gulea dezvăluia la Europa FM că în mandatul său a beneficiat de sprijinul unei echipe de profesioniști de la BBC care au pus la punct un proiect pentru reformarea TVR, dar proiectul a fost blocat din cauza ”politicului”.
L-am întrebat pe Stere Gulea ce s-ar mai putea face acum cu această instituție și iată care este propunerea lui:
”Mă întrebați ce cred eu că ar fi cât de cât fezabil sau realist? Cu siguranță, legea este îngrozitor de proastă și de învechită. Nu e o lege pentru o instituție publică, e o lege făcută pentru ca instituția să servească politic. Legea trebuie adaptată după modele care funcționează (cel mai bun model rămâne în continuare BBC, deși nu știu dacă noi avem cultura englezească…) și făcută o nouă lege.
Și cred că cel mai bine este să se constituie un Consiliu de Administrație cu cât mai puțini reprezentanți politici, de exemplu, unul de la Camera Deputaților, unul de la Senat, unul de la Guvern și atât, restul să fie din societatea civilă, oameni pregătiți pentru așa ceva.
Iar după aceea cea mai bună soluție ar fi, cred eu, închiderea postului la ora 24 ’în ziua de…’ și imediat început un concurs de angajări pe bază de job description, cu o comisie neutră, de exemplu, de la o firmă care recrutează personal, concurs la care se pot înscrie și oameni din TVR, și din altă parte, profesioniști care să corespundă cerințelor.
Acesta ar fi modelul pe care îl propun eu. Și, totodată, definite clar atribuțiile postului public.
Evident că o televiziune publică este cu taxă, deci taxa trebuie reintrodusă. Ce s-a întâmplat, cu banii de la buget, a fost o șmecherie a lui Dragnea, ca să aibă cât mai în mână TVR și ca să depindă total de politic – de Guvern și de Parlament”, ne-a explicat regizorul Stere Gulea.
Și Bogdan Ghiu crede că ”TVR ar trebui cumva reinventată”:
”Nu în sensul desființării, cum s-a spus, pentru că sunt și superprofesioniști acolo, dar nu există o viziune închegată, nu există o strategie editorială și tehnologică, e nevoie de un stil modern.
Ea e cumva îmbătrânită, pasiunile pe TVR (ca și pe Radio) au fost întotdeauna politice – investițiile au trecut oarecum pe planul doi, focalizarea a fost mereu pe scandaluri (politice, dar mascate, adică fără ca oamenii politici să iasă în față). S-au făcut concedieri, s-au făcut restructurări, dar trebuie mare-mare atenție (Claudiu Săftoiu a avut misiunea asta foarte neplăcută, pe care a făcut-o destul de dur și a pierdut multe procese, iar apoi TVR a trebuit să plătească bani publici drepturi salariale, morale, sporuri, despăgubiri etc).
Și eu cred că e o miză care trebuie jucată, nu e atât de greu, numai că asta scapă de fiecare dată. Privirile se duc în altă parte, distrase. Rapoartele conducerii nu au mai fost discutate de 3 ani în Parlament. De obicei, schimbarea conducerii se face prin picarea raportului la vot în Parlament. Bun, pică Consiliul de Administrație, și în aceeași zi numești altul.
Asta se va face, probabil, și o luăm de la capăt… Tot așa, să ne punem bine, să nu ne punem rău etc. iar cu TVR nu se întâmplă nimic, mai schimbăm niște rețele pe dinăuntru și cam atât…”, ne-a declarat acesta.
Ce urmează?
Întrebat ce așteptări am putea să avem în continuare, Bogdan Ghiu a recunoscut franc: ”Urmează picarea raportului în Parlament. Și va pica tot Consiliul de Administrație. Iar numele persoanei care va veni la conducere depinde de discuțiile din coaliția de guvernare. Tot politic. Este vorba despre TVR, Radioul public și ICR”.
”Dar până la 1 februarie e vacanță parlamentară și, din câte știu, marea urgență după vacanță e Bugetul, cu mii de amendamente, în sesiunea extraordinară. Deci mai durează. Dacă nu se întâmplă ceva între timp, desigur”, a conchis Bogdan Ghiu.
Marți, Iulian Bulai a anunțat pe Facebook rezultatele discuției pe care a purtat-o cu Monica Gubernat, șefa CNA, cu privire la TVR.
”M-a informat că a luat cunoștință de sesizarea ministrului Vlad Voiculescu și că există mai multe petiții, inclusiv de la telespectatori obișnuiți ai Televiziunii publice. Raportul privind situația reclamată e în lucru, iar CNA îl va lua în discuție cu maximă rapiditate”, a precizat deputatul USR.
Citește și dezvăluirea legată de cheltuirea banilor în TVR făcută miercuri de actorul Marius Manole: