Dr. Fauci spune că vaccinul e bun pentru orice tulpină COVID și SUA vor atinge imunitatea colectivă până la toamnă

Dr. Fauci spune că vaccinul e bun pentru orice tulpină COVID și SUA vor atinge imunitatea colectivă până la toamnă

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional american pentru Alergii şi Boli Infecţioase, preconizează că America va obţine suficientă imunitate colectivă la COVID-19 prin vaccinare până în toamna lui 2021.

El a declarat miercuri, într-o discuţie online cu guvernatorul statului California, Gavin Newsom, că SUA îşi vor recăpăta „o urmă de normalitate” în ciuda întârzierilor în campania de vaccinare, citează Reuters.

Mutația umblă deja în comunitate, dar orice fel de imunitate este eficientă

Newsom a anunţat că noua variantă a coronavirusului, despre care se crede că a pornit din Marea Britanie, a fost depistată în statul pe care îl conduce, la o zi după ce în Colorado a fost raportat un caz similar.

Ambii pacienţi la care a fost depistată noua variantă nu au călătorit recent, astfel că e posibil ca aceasta să se răspândească în comunităţi.

Fauci, numit consilier pe probleme de Covid-19 de viitorul preşedinte Joe Biden după ce a fost deja membru al celulei de criză a lui Donald Trump, a spus că este normal ca astfel de virusuri să sufere mutaţii şi că mai multe contaminări cu noua variantă să apară în ţară.

Cei care au fost deja contaminaţi cu SARS-CoV-2 „nu par să se reinfecteze cu aceasta”, a explicat Fauci, care a adăugat că orice imunitate deja obţinută „protejează faţă de această tulpină”.

El a subliniat că noile vaccinuri aprobate se vor dovedi la fel de eficiente împotriva ei ca şi împotriva formelor deja cunoscute ale virusului.

Acelaşi lucru este considerat şi în cazul unei a doua noi variante, de asemenea mai infecţioasă, raportată iniţial în Africa de Sud, potrivit Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor (CDC).

Imunizare până la începutul toamnei

Preşedintele ales Joe Biden a avertizat marţi că ar putea dura ani până ce majoritatea americanilor vor fi vaccinaţi, având în vedere întârzierile în distribuţia vaccinului. El a cerut Congresului să aprobe fonduri mai mari pentru acest demers. 

Fauci a mai declarat miercuri că este încrezător că erorile iniţiale în distribuţia vaccinului vor fi rezolvate. El se aşteaptă ca imunizarea să fie disponibilă în SUA la cerere până în luna aprilie.

Până la începutul toamnei, vom avea suficientă imunitate colectivă astfel încât să putem reveni la ceva aproape de normalitate - şcoli, teatre, evenimente sportive, restaurante”, a completat Fauci, căruia i-a fost administrat vaccinul anti-Covid în urmă cu o săptămână.

Statele Unite au înregistrat până în prezent peste 19,74 milioane de cazuri de Covid-19 şi mai mult de 342.000 de decese asociate, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇