Tulpina britanică a coronavirusului a ajuns deja în 50 de țări. OMS: Ar trebui să ne așteptăm la mai multe variante

Tulpina britanică a coronavirusului a ajuns deja în 50 de țări. OMS: Ar trebui să ne așteptăm la mai multe variante

Numărul ţărilor şi teritoriilor în care se găseşte în prezent varianta de coronavirus depistată iniţial în Marea Britanie este de 50, în timp ce în 20 de state a fost identificată varianta detectată iniţial în Africa de Sud, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), informează miercuri AFP.

O a treia mutaţie, pe care Japonia a anunţat-o duminică, ar putea avea un impact asupra răspunsului imun şi ar trebui studiată în continuare, potrivit OMS, care menţionează în buletinul său informativ săptămânal „o variantă îngrijorătoare”.

„Cu cât virusul SARS-CoV-2 se răspândeşte, cu atât are mai multe oportunităţi de a suferi mutaţii”, notează OMS.

ADVERTISING

"Nivelurile ridicate de contaminare semnifică faptul că ar trebui să ne aşteptăm la emergenţa mai multor variante".

OMS

Specificul fiecărei tulpini

SARS-CoV-2 este virusul responsabil pentru boala COVID-19.

Semnalată pentru prima dată către OMS la data de 14 decembrie a anului trecut, varianta britanică VOC 202012/01 a fost identificată în 50 de ţări, teritorii şi zone, a precizat agenţia sanitară a ONU.

Rezultatele testelor demonstrează o distribuţie în funcţie de vârstă şi gen similară cu cea a altor variante aflate în circulaţie.

ADVERTISING

Datele rezultate din monitorizarea contactelor indică "o transmisibilitate mai mare atunci când cazul de referinţă este al variantei de tulpină".

Varianta identificată în Africa de Sud, 501Y.V2, semnalată pentru prima dată la data de 18 decembrie a anului trecut, a fost detectată până în prezent în 20 de ţări, teritorii şi zone.

"Din investigaţiile preliminare şi în curs de desfăşurare în Africa de Sud, este posibil ca varianta 501Y.V2 sa fie mai transmisibilă decât variantele care circulau anterior în Africa de Sud", a notat OMS în buletinul său publicat marţi seară.

"În plus, în timp ce această nouă variantă nu pare să provoace o forma mai gravă a bolii, creşterea rapidă a numărului de cazuri observate exercită o suprasolicitare a sistemelor sanitare", menţionează organizaţia.

Amploarea răspândirii geografice a celor două variante este probabil subestimată, adaugă OMS, acestea fiind descoperite în state dotate cu o capacitate de secvenţiere a virusului.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇