S-a pus o frână puternică testării, să nu se mai justifice vreodată carantina, s-a anunțat că totul va fi în siguranță. Nu testăm, nu vedem ce vine spre noi - Interviu cu dr. Octavian Jurma (I)

S-a pus o frână puternică testării, să nu se mai justifice vreodată carantina, s-a anunțat că totul va fi în siguranță. Nu testăm, nu vedem ce vine spre noi - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span> cu dr. Octavian Jurma (I)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anglia testează, Germania testează, Franța testează. Noi nu testăm, prin urmare nu vedem ”ce vine spre noi”.  

Datele despre testarea pentru Covid-19 sunt ținute sub cheie în majoritatea județelor și nici măcar INSP nu le cunoaște. S-a pus frână testării ca să nu se mai justifice vreodată carantina, deși ea ar putea salva multe vieți, spune medicul Octavian Jurma.

Testarea masivă nu numai că ar ajuta la limitarea răspândirii pandemiei, dar ar conduce la folosirea mult mai eficientă a vaccinurilor, pentru că oamenii care s-au infectat sunt ”imunizați natural timp de trei luni”, mai spune medicul şi cercetătorul Octavian Jurma, specializat în neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA și pasionat de statistici, în prima parte a interviului acordat pentru cititorii SpotMedia.ro.

Dacă un elev va avea COVID, toată clasa va fi testată! Ministrul Sănătății recunoaște că habar n-avem câte cazuri sunt de fapt: Nu cred că Bucureștiul e sub 3 la mie, în realitate

Sunteți unul dintre cei care au urmărit cu foarte mare atenție și perseverență datele furnizate de autorități în aceste luni de pandemie, le-ați interpretat, ați realizat predicții și ați tras semnale de alarmă. Unul dintre ele se referă la numărul din ce în ce mai mic de teste care se fac în România. Care este situația actuală, ce se întâmplă în județe?

În România testarea în sine a devenit un fel de stigmă națională. Vedem că în Marea Britanie programul de testare a fost accelerat, în contextul programului de vaccinare. La noi, testării i s-a pus o frână puternică imediat, la începutul lunii noiembrie, când s-a anunțat că totul va fi în siguranță.

ADVERTISING

Practic, odată cu excluderea carantinei, chiar de atunci testarea a fost redusă, progresiv și semnificativ, astfel încât curba epidemiologică să nu mai justifice vreodată carantina.

Bilanţul Covid: 116 bolnavi au murit în ultimele 24 de ore. Bucureştiul iese din scenariul roşu

A fost o încercare de a se reveni la normal la începutul anului, când s-a instalat noul guvern. Atunci a crescut numărul de teste mult, cu peste 25%. Dar acestea s-au prăbușit din nou săptămâna trecută cu 25% și sunt în continuare în scădere.

Dupa o scurta revenire spre normal a numarului de teste la inceputul anului, testele din cadrul programului national de...

Posted by Octavian P Jurma on Sunday, January 17, 2021

Vedem această bătălie, epică aproape, între nevoia noastră de a ne testa și presiunea publică pe care o facem, pe de o parte, și rezistenţa uriașă a DSP-urilor, pe de altă parte.

Au mai rămas doar câteva DSP-uri în țară care testează semnificativ și sistematic. Eu, cel puțin, primesc doar din Maramureș un raport al numărului de teste, ei sunt transparenți, au site. Sunt doar 4-5 județe care au ales calea transparenței și fac publice aceste date.

ADVERTISING

Majoritatea sunt ținute sub cheie și chiar mă uitam acum la un raport venit de la INSP, un răspuns adresat jurnalistei Sabrina Preda, în care se spune negru pe alb că ei nu au centralizată situația testelor din România.

Acesta raspuns primit de jurnalista Sabrina Preda de la Antena 3 de la Institutul National de Sanatate Publica (INSP),...

Posted by Octavian P Jurma on Wednesday, January 20, 2021

Păi, dacă Institutul Național de Sănătate Publică nu știe cât se testează în județe, ce pretenție poate să aibă un analist independent ca mine, care se chinuie cu datele publice? Sunt o voce în vânt. Dacă un institut decorat de președinte nu are acces la aceste date, ce să mai discutăm…

Scrisoare deschisă către Vlad Voiculescu: Publicaţi datele complete şi relevante despre evoluţia Covid şi campania de vaccinare!

Bun, nu știm ce se întâmplă în județe. Dar cum arată situația la nivelul întregii țări?

Ar trebui să existe o strategie de testare clară, asumată. La noi este foarte clar asumată în sensul negativ, în sensul că ni s-a repetat de atâtea ori, și anul trecut, că nu avem nevoie de testare.

ADVERTISING

Ni s-a vorbit despre acele 50.000 de teste zilnice, număr pe care nu l-am atins niciodată pentru că ”nu există cerere”, deși în continuare 30-40% din testele efectuate zilnic în România sunt făcute din bani privați (iar acele teste, spre rușinea autorităților vremii respective, erau asumate ca fiind ale statului – Uite, noi testăm 30.000 de persoane zilnic! – deși 15-16.000 de teste erau făcute de oameni responsabili, pe banii lor).

Lucrurile au fost ținute cât de cât sub control pentru că românii s-au dovedit a fi un popor extrem de responsabil, probabil și din cauză că știau că nu se prea pot baza pe autorități…

E nevoie de o reformă profundă.

Am frânat testarea, dar am demarat campania de vaccinare. Ar trebui corelate cele două acțiuni care ajută la buna gestionare a pandemiei?

Testarea în contextul vaccinării este foarte importantă.

Nu întâmplător procesul de testare se accelerează deja în Marea Britanie. Acolo deja s-a trecut de 500.000 de teste pe zi, ei au un target de 1 milion și se apropie de 700.000. Fac asta pentru că, automat, în contextul în care vedem că vaccinul este o resursă limitată, eliminăm posibilitatea să vaccinăm oameni care sunt deja infectați.

E mult mai util să pun un om infectat în carantină, pentru că el trei luni este vaccinat natural, ca să spun așa. Și pe ei putem să îi trecem la urma cozii, chiar dacă fac parte dintr-o categorie prioritară, fiindcă nu au o nevoie imediată de vaccin.

În felul acesta, la 700.000 de teste făcute zilnic pot economisi zeci de mii de vaccinuri, care nu mai trebuie făcute.

Și, bineînțeles, în același timp, ținem pandemia sub control, adică limităm numărul de infecții, ceea ce este iarăși important în contextul pandemiei.

Anglia testează, Germania testează, Franța testează. Noi nu testăm, prin urmare nu vedem ce vine spre noi.

Iar întrebarea este: Dacă ai vedea un orb pe stradă însoțit de un om care vede, nu e natural ca cel orb să se țină de cel care vede ca s-o ia la stânga și la dreapta? Sau el trebuie să spună ”Lasă ca n-am nevoie de tine, mă descurc singur. Știu drumul, că am mai fost pe-aici” ?

Ce vreau să spun este că dacă noi tot nu vedem nimic și nu facem suficiente teste, poate ne uităm la ce fac ceilalți din jur și dacă ei intră în panică, intrăm și noi. Așa am făcut în primul val, nu am avut date, nu am făcut teste, dar am acționat tocmai ca un om care nu vede bine, dar stă pe loc până găsește pe cineva sau până se face lumină, fiindcă era întuneric. Iar asta a protejat populația.

Totul depinde de teste. Toată imaginea noastră despre pandemie, de la infecție până la deces, depinde de teste. (…) Știm că în noiembrie au fost 14.000 de decese în plus, dintre care doar 4.000 au fost diagnosticate și atribuite Covid. Trebuie lămurit de ce s-a murit atât de mult în plus. Și asta va trebui văzut tot așa, pe județe”, spune Octavian Jurma în partea a doua a interviului acordat pentru Spotmedia.ro, în care vorbește deschis despre manipularea indicatorilor de către autorități și consecințele ei nefaste.

Pandemia la români: Indicatori greșiți, praguri cât mai ridicate, decese trecute cu vederea – Interviu cu dr. Octavian Jurma (II)

Atitudinea bizară a României față de noua tulpină britanică a coronavirusului: UE se protejează, Bucureștiul deschide barurile și jocurile de noroc - Interviu cu dr. Octavian Jurma (III)

Pandemia la români: ”Noi trebuie să fim o turmă liniștită, care își vede de treabă, și ne ducem în stânga sau în dreapta, după cum ne spun politicienii” - Interviu cu dr. Octavian Jurma (IV)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇