Redeschiderea școlilor din 8 februarie anunțată de autorități a ridicat numeroase întrebări în contextul epidemiologic actual.
Chiar dacă rata de infectare tinde să scadă, inclusiv Bucureștiul ajungând în scenariul galben, rămân necunoscute legate de vaccinare, dar și de modul în care va funcționa din semestrul doi învățământul față în față.
Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a răspuns la unele dintre aceste întrebări, care i-au fost adresate în cadrul unui interviu la Europa FM. Astfel, ministrul a confirmat că cifrele pe baza cărora autoritățile decid deschiderea școlilor nu sunt cele mai de încredere, dar a spus că se iau în considerare măsuri suplimentare, cum ar fi testarea tuturor elevilor dintr-o clasă cu un caz confirmat.
Voiculescu a spus inclusiv că se îndoiește că Bucureștiul a ieșit din scenariul roșu, așa cum arată cifrele oficiale. Întrebat atunci pe ce considerent se ia decizia deschiderii școlilor, dacă în date nu putem avea încredere, Voiculescu a susţinut că de bază sunt numărul de persoane la ATI și numărul de decese, unde există și defalcare pe județe.
”Pentru a ști unde suntem încercăm să avem mai multe teste, mai multe teste antigen, care sunt mai ieftine, și problema principală este raportarea acestor teste.
Se duce o bătălie, epică, între nevoia de testare pentru Covid și rezistența DSP-urilor - Interviu cu dr. Octavian Jurma (I)
Ce încercăm să facem, de asemenea, odată cu deschiderea școlilor - și în momentul acesta lucrăm la un protocol și la un set de reguli -, vom avea protocoale de testare pentru elevi, odată ce vom avea un motiv să credem că testarea este necesară într-o clasă.
Dacă un elev, de exemplu, va fi confirmat cu Sars-CoV-2, atunci toată clasa va fi testată. Apoi ne uităm la măsuri pe care școlile trebuie să le respecte, măsuri de igienă și de distanțare. Ne uităm de asemenea și la testarea profesorilor, și de aceea am și urgentat sau am deschis posibilitatea pentru întreg personalul din învățământ să se vaccineze”, a spus Vlad Voiculescu.
Întrebat cine va supraveghea ca regulile să fie respectate în școli, ministrul a susținut că, ”pe de-o parte, conducerea școlii, pe de altă parte, MS, prin DSP, Inspecția Sanitară”.
Cât despre vaccinarea profesorilor, pus în fața realității că mai puțin de 50% din profesori sunt de acord cu imunizarea, Voiculescu consideră că ”sunt foarte mulți care așteaptă să vadă ce se întâmplă”.
Habar n-avem câte cazuri de COVID sunt de fapt. De ce nu se testează mai mult în România?
Ministrul a admis că testarea de la acest moment e insuficientă în România.
”Sunt motive foarte diferite. MS are contracte, nu mai știu numărul exact, dar cred că sunt peste 100, cu diverse centre de testare. Ministerul plătește pentru testarea în acele centre, parte din bani îi recuperăm din fonduri europene cu o oarecare întârziere...
Apoi foarte mulți români recurg la testele rapide, care încă nu se raportează în întregime, deși există un ordin de ministru semnat de mine la finalul anului trecut care spune că toate testele rapide ar trebui să fie raportate.
Mecanismul funcționează greoi pentru că trebuie schimbată platforma informatică - și asta s-a întâmplat deja, din informațiile pe care le am -, dar toate laboratoarele, toate spitalele, toată lumea care folosește testele acestea rapide ar trebui să raporteze. Mecanismele sunt diferite de la un județ la altul și nu ne arată imaginea completă a raportării sau a testării”, au fost expicațiile ministrului Sănătății.
Voiculescu a spus și că, față de începutul epidemiei, când oamenii se testau la primele simptome, acum deja mulți s-au relaxat și nu caută confirmarea diagnosticului decât atunci când semnele bolii se agravează.
La concluzia jurnalistei că, practic, când spunem că numărul de cazuri de COVID a scăzut ne îmbătăm cu apă rece pentru că datele nu ne oferă o imagine corectă, Voiculescu a răspuns ”Corect. Nu spun că nu aveți dreptate. Dar vă spun la ce mă uit eu, și anume cifrele care nu mint: numărul de decese, numărul de persoane la ATI, numărul de persoane internate”.
Anchetele epidemiologice nu se fac sau nu se fac bine
Un alt motiv pentru care nu știm câte cazuri reale sunt este că anchetele epidemiologice nu funcționează cu adevărat.
”Cei care la un moment dat s-au intersectat cu cineva cu Sars-CoV-2 au luat infecția, dar nu-și mai aduc exact aminte în ce context au luat-o, deci nici anchetele epidemiologice nu ajung la ei.
Și cu anchetele epidemiologice e o altă discuție despre cum au fost făcute… Procedurile sunt îngrozitor de diferite de la un DSP la altul, atât cât am reușit eu să-mi dau seama. Lucrurile pot fi cu siguranță îmbunătățite”, spune oficialul.
Astfel, avem situația în care ministrul Sănătății recunoaște că, deși cifrele oficiale scot Bucureștiul din scenariul roșu, realitatea e cel mai probabil alta.
„Astăzi (miercuri - n.red.), în București au fost făcute 1.366 de teste antigen, iar PCR nu le am aici. (…) E ridicol de puțin, știm că este răspândit. Nu cred că este sub 3 la mie în acest moment, în realitate”, a recunoscut Voiculescu.