Se deschid restaurantele şi cinematografele din Bucureşti? Nicuşor Dan vrea să mai aştepte câteva zile până va lua o decizie

Se deschid restaurantele şi cinematografele din Bucureşti? Nicuşor Dan vrea să mai aştepte câteva zile până va lua o decizie

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, vrea să mai aştepte câteva zile înainte de o relaxare a restricţiilor în Bucureşti după ce rata de infectare cu noul coronavirus a scăzut miercuri sub 3 la mia de locuitori (şi s-a menţinut şi joi).

„În primul rând, trebuie să salutăm această scădere, sunt nişte cifre pe care mă uit în fiecare dimineaţă, suntem la sub 3, am fost la 7 în urmă cu o lună şi jumătate.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Vă spun sincer că la începutul mandatului am fost extrem-extrem de îngrijorat. Când am început mandatul, la sfârşit de octombrie, eram pe o pantă ascendentă şi chiar mi-a fost frică de unde am putea să ajungem.

Purtarea măştii şi atitudinea bucureştenilor ne-au ajutat să ajungem aici. O să fie o discuţie în Comitetul Municipal (pentru Situaţii de Urgenţă – n.red.) pe situaţia asta şi o să vedeţi decizia pe care o să o luăm.

Să mai aşteptăm câteva zile, ca să vedem că această situaţie se stabilizează. Aşa, pe cifre, am fost la 1.000 pe zi, am fost la 2.000 pe zi şi acum pare că suntem undeva la 200-300-400 pe zi”, a afirmat el.

Întrebat dacă nu este totuşi ciudat că s-a trecut brusc de la peste 1.000 de infectări pe zi la circa 200, primarul Capitalei a răspuns:

„Nu, nu, nu, au fost nişte anomalii, date de faptul că nu s-a lucrat câteva zile de Crăciun şi nu s-a lucrat câteva zile de Revelion, adică s-a lucrat la capacităţi mai mici, dar statistic, scăderea se vede”.

Se va vaccina când îi va veni rândul

Totodată, Nicuşor Dan a menţionat că se va vaccina împotriva COVID-19, când îi va veni rândul.  

„Sigur, când o să-mi vină rândul, mă vaccinez, da”, a spus el.  

Prefectul Traian Berbeceanu a afirmat, miercuri seară, că este îmbucurător că oraşul a scăzut sub incidenţa de 3 la mie după o lungă perioadă de timp, rezultatul fiind efortul tuturor locuitorilor şi al autorităţilor.

”Cred că este absolut necesar să respectăm în continuare normele de siguranţă şi măsurile sanitare pentru ca într-un viitor cât mai apropiat să putem să beneficiem de relaxări mai generoase ale acestor restricţii”, a afirmat Berbeceanu.  

Anterior, acesta a anunţat într-un mesaj pe Facebook că rata de incidenţă în Bucureşti este de 2,96 la mia de locuitori şi va fi urmărită evoluţia în următoarele 48 de ore, iar dacă situaţia o va permite va fi convocat Comitetul Municipal Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă care să adopte o hotărâre prin care unele măsuri restrictive să fie relaxate.

Este vorba despre permiterea funcţionării cu o capacitate de maxim 30% a sălilor de spectacole şi cinematografelor, redeschiderea activităţilor în interior a restaurantelor, cafenelelor şi barurilor, în limita a maxim 30% din capacitatea unităţii şi permiterea activităţilor cu publicul, până în limita a 30% a spaţiului destinat, a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

Se duce o bătălie, epică, între nevoia de testare pentru Covid și rezistența DSP-urilor – Interviu cu dr. Octavian Jurma (I)