Ministerul Sănătăţii: Eficacitate 95% nu înseamnă că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil

Ministerul Sănătăţii:  Eficacitate 95% nu înseamnă că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil

Ministerul Sănătăţii precizează, luni, că eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată, comparativ cu populaţia nevaccinată.

Specialiştii instituţiei explică de ce ”eficacitate 95%” nu înseamnă că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil.

Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populația vaccinată, comparativ cu populația…

Posted by Ministerul Sănătăţii – România on Monday, January 25, 2021

”Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată, comparativ cu populaţia nevaccinată. Eficacitate 95% nu înseamnă, cum poate ar fi uşor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil.

ADVERTISING

De fapt, "eficacitate 95%" înseamnă că, prin comparaţie cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic”, a transmis Ministerul Sănătăţii. 

Studiile clinice contribuie la estimarea eficacității 

Sursa citată explică şi cum se ajunge la această estimare a eficacităţii:

”Prin studii clinice. Spre exemplu, studiul clinic care a stat la baza aprobării vaccinului Pfizer BioNTech a urmărit 43.448 de persoane, împărţite în două grupuri: cei cărora le-a fost administrat vaccinul şi cei cărora le-a fost administrat placebo (o soluţie salină).

ADVERTISING

În ambele grupuri, injecţiile au fost administrate la 21 de zile distanţă.

Unul din obiectivele principale ale studiului a fost să determine eficacitatea vaccinului împotriva dezvoltării COVID-19 simptomatic, la cel puţin 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.   

În urma studiului s-a observat că:

- Din cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar 8 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR  

ADVERTISING

- Din celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (soluţie salină), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR  

Care este formula de calcul a eficacității

”Pe baza datelor de mai sus, eficacitatea vaccinului a fost calculată la 95%. Eficacitatea în studii clinice este definită matematic prin formula: (riscul de îmbolnăvire al populaţiei nevaccinate - riscul de îmbolnăvire al populaţiei vaccinate)*100/riscul de îmbolnăvire al populaţiei nevaccinate, unde riscul de îmbolnăvire în cele două grupuri este calculat ca raport între numărul de persoane care s-au îmbolnăvit şi numărul total de persoane din acel grup”, a mai precizat MS. 

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇