Valeriu Gheorghiţă explică cine se vaccinează fără programare. Realitatea din teren arată altceva

Valeriu Gheorghiţă explică cine se vaccinează fără programare. Realitatea din teren arată altceva

În ultima vreme au tot apărut informații în spațiul public potrivit cărora foarte multe persoane se vaccinează antiCovid fără programare pe platformă și fără să îndeplinească măcar vreuna din condițiile necesare imunizării în etapa a doua.

Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea, spune însă că diferența dintre datele privind persoanele programate și cele vaccinate este dată de faptul că sunt anumite categorii pentru care nu este necesară programarea.

El a dat ca exemplu persoanele care sunt internate în centre medico-sociale și rezidențiale. În cazul lor, spune Valeriu Gheorghiță, imunizarea se efectuează de către echipe mobile, fără programare online.

ADVERTISING

„Programarea la vaccinare a acestor persoane se efectuează de către Comitetul Județean pentru conducerea și coordonarea intervenției care asigură coordonarea activităților de vaccinare din fiecare județ, împreună cu Direcția de Sănătate Publică și din acest motiv nu era relevant ca aceste persoane să se regăsească în platforma de programare, având în vedere că nu se deplasează la un centru de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

De asemenea, subliniază medicul, în această categorie sunt incluse persoanele care se află în curs de hemodializă intermitentă.

”Persoanele care se află în curs de hemodializă intermitentă se pot adresa centrelor de vaccinare din centrele de dializă, unde după dializă primesc cu prioritate vaccinul, fără programare în platformă.

ADVERTISING

La categoria celor care nu necesită programare intră și persoanele nedeplasabile de la domiciliu, aparținătorii sau îngrijitorii acestora”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Realitatea din teren arată altceva

Însă Emilian Isăilă a prezentat într-un reportaj realizat la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie din Buftea cum se vaccinează, fără programare, și persoane care nu îndeplinesc condițiile de imunizare pentru etapa 1 și 2.

La coada la care multe persoane în vârstă așteptau să se vaccineze s-a atașat și un grup de patru bărbați tineri, ce păreau a fi aduși de o doamnă în jur de 30 de ani familiarizată cu procedurile. 

ADVERTISING

La un moment dat, femeia a intrat în centrul de vaccinare cu actele de identitate ale celor patru bărbați. La întrebarea reporterului adresată celor din grup în ce calitate se vaccinează, unul dintre ei a răspuns cu nonșalanță că “în calitate de presă”.

Întrebând de la ce publicație, televiziune sau radio, cei patru au tăcut. Lidera grupului a ieșit și a spus că “nu sunt jurnaliști. Sunt persoane cu afecțiuni cronice”.

În continuare, ea a refuzat să răspundă la întrebările legate de bolile cronice ale celor patru, cum s-au programat pentru vaccinare și de ce, inițial, au pretins că sunt jurnaliști.

Deficit de doze de vaccin

România are în momentul de față un deficit de 117.000 de doze de vaccin, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

În aceste condiții, el a anunțat că începând cu 28 ianuarie se vor reprograma cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1.

”Avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin, deficit generat în mare parte de recepționarea unui număr mai mic de doze. În perioada 18-24 ianuarie am recepționat cu 51,3% mai puține doze.

Soluția pentru continuarea campaniei fără să afectăm doza de rapel va fi următoarea: începând cu 28 ianuarie se reprogreamează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta vaccinarea persoanelor vulnerabile, bolnavi cronici și persoane peste 65 de ani.

Practic, persoanele programate în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie se translatează cu zece zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie în ordinea programării iniţiale.

Se asigură doza de rapel pentru persoanele care au fost deja vaccinate până în acest moment şi reprezintă un număr total de 441.149 de persoane care îşi efectuează rapelul din data de 27 ianuarie până în perioada lunii februarie”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇