Ce puteau și n-au livrat

Dacă e să tragem linie după o lună, Guvernul acesta a livrat ceva concret în afară de declarații? Să le luăm pe rând.
Ce puteau și n-au livrat

A trecut o lună de când Guvernul Cîțu a intrat în pâine. Nu ar fi fost realist, nici măcar de bun simț, să așteptăm minuni. Dar cred că anumite lucruri ar fi putut și trebuit să fie deja livrate.

În primul rând, cred că acest guvern majoritar, alcătuit din trei partide, ar fi trebuit să livreze meritocrație. Adică ar fi trebuit să vedem că în funcții cheie sunt așezați oameni valoroși.

Șansa aceasta părea să fi fost ratată încă de la alcătuirea Guvernului, după cum remarca, într-un interviu acordat SpotMedia.ro, fostul ministru Valeriu Stoica. Și temerile mai degrabă se confirmă.

Să luăm câteva exemple. Ministrul Sănătății ar fi avut timpul necesar să corecteze sistemul de testare pentru Covid, care duce la irelevanța bilanțului zilnic, după cum chiar dl Voiculescu suspectează.

ADVERTISING

Trista contemplație a ministrului Sănătății față cu Covid

Totodată, în loc să ceară prefecturii să nu respecte o HG pe care domnia sa o semnase în urmă cu 10 zile, să fi modificat prevederile acelei HG, astfel încât noile praguri și condiții pentru diferite măsuri și relaxări să fie conforme cu situația reală.

La Justiție, ministrul a început prin a genera un val de pensionari trezindu-se vorbind despre creșterea vârstei de pensionare. A trimis la CSM un proiect privind desființarea SIIJ care era acolo de un an. A lansat în dezbatere publică un proiect, al legii grefierilor, care era deja în dezbatere publică și doar trebuia promovat în Guvern.

A încercat să împingă modificarea Legilor Justiției în toamnă până când a fost adus pe calea cea bună de o întâlnire decisivă cu vicepreședintele CE Vera Jourova.

A dat cel puțin 7 interviuri, de la distanță cele mai multe dintre toți membrii Cabinetului, și s-a contrazis copios de la unul la celălalt. A permis unui cetățean de pe stradă (în raport cu instituția) să aibă acces la actele ministerului ca și cum ar fi fost secretar de stat și când cetățeanul a fost numit în funcție i-a delegat practic toate atribuțiile.

Dl Bode este un sacrificat. Pregătit în Opoziție pentru un minister economic, după un an la Transporturi, s-a trezit la Interne, ca urmare a reglării interne de putere din PNL.

Nu e de mirare că, aterizat în mijlocul chestorimii și mafiilor din MAI, este mințit, manipulat și pus în situații penibile. Arată ca un iepure în faruri. Cu atât mai mult cu cât are și vulnerabilitatea unui accident rutier aproape identic cu cel care a dus la prăbușirea lui Gabriel Oprea.

Gavrișul din gât. Cine l-a mințit pe ministrul Bode?

Cu toată simpatia sinceră, dna Turcan mi se pare în pragul depresiei. Nu ratează nicio ocazie în care să spună fie că nu și-a dorit acest minister, ceea ce cred, fie că regretă că e singura femeie din Guvern. Respiră nefericire prin toți porii. Cert e că deocamdată nimeni nu poate spune ce se va întâmpla cu pensiile.

Ministrul Muncii spune că majorarea pensiilor cu 40% e o iluzie, dar promite o recalculare pentru toţi pensionarii în următorul an

La nivelurile inferioare este dezastru. Secretarii de stat și șefii de agenții PNL au fost trași din căciulă de filiale în odinea scorurilor de la alegeri. Așa se face că vor pleca acasă secretari de stat foarte valoroși, care au făcut treabă foarte bună, pentru ca în locul lor să vină neica nimeni trimis de filiala care a tras funcția și are de recompensat pe cineva.

Nu mai vorbesc despre nepotisme clasice, precum propulsarea fiicei vitrege a lui Marcel Vela, dșoara Andra Pleșa, în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

La USR-PLUS a fost organizată un fel de selecție de CV-uri, dar nu pentru toți. De exemplu, dl Dimitriu a fost secretar de stat dinainte de a fi fost numit și înaintea selecției de CV-uri, direct de la PLUS și de la cabinetul Piperea & Asociații.

Numirea prefecților devine o sagă, blocată în jurul unui singur județ - Bihor. UDMR vrea cu orice preț prefect acolo ca să-l blocheze pe Ilie Bolojan, Ludovic Orban știe că cedarea prefecturii Bihor ar fi picătura care ar putea umple paharul PNL Ardeal.

Bugetul încă nu e gata și nu va fi se pare gata pe 4 februarie, când fusese promis. Asta deși, teoretic, fostul ministru de Finanțe actual premier ar fi trebuit să aibă măcar o schemă.

Dacă e să tragem linie după o lună, Guvernul acesta a livrat ceva concret în afară de declarații?

Da. Dacă tot nu au desființat pensiile speciale, măcar au inventat o nouă categorie de speciali, ai vaccinării.

Specialii vaccinării, nespecialii vulnerabili și ultimele găini din poiată


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇