Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a explicat luni că legislația în baza căreia măsurile au fost relaxate parțial în București a fost semnată, între alții, și de ministrul Sănătății.
Berbeceanu a reiterat că legislația în vigoare a obligat autoritățile locale să relaxeze restricţiile antiCovid, mai exact o hotărâre de guvern. Această HG a fost semnată și de ministrul Sănătății Vlad Voiculescu.
De ce este important acest aspect: pentru că înainte de ședința în care s-a decis această slăbire a restricțiilor Ministerul Sănătății cerea autorităților să nu redeschidă Capitala.
”În realitate și noi suntem foarte îngrijorați”
De altfel, prefectul Berbeceanu spune că și el e îngrijorat de situație, dar nu a avut încotro, în caz contrar, riscând să fie dat în judecată de patronii de restaurante.
”În realitate și noi suntem foarte îngrijorați de evoluția situației pandemice. Chiar am discutat cu domnul ministru anterior zilei de vineri, când am fost nevoiți să convocăm ședința comitetului municipal, am împărtășit îngrijorarea domniei sale, dar i-am explicat în mod foarte clar și franc și categoric că noi, ca structură administrativă, suntem obligați să punem în executare prevederile legale ale hotărârii de guvern, pe care, ce să vedeți, cu zece zile înainte a emis-o Guvernul, cu zece zile înainte de ședința noastră de Consiliu. Acea HG îl are printre co-autori pe Ministerul Sănătății și a fost semnată chiar de ministrul Sănătății”, a declarat prefectul pentru RFI România.
Și, mai mult, Berbeceanu spune că a stat de vorbă cu ministrul Vlad Voiculescu și i-a explicat că este nevoie de un nou act normativ, pentru ca măsurile restrictive să rămână în continuare în vigoare.
”I-am explicat că pentru a nu pune în executare aceste măsuri de relaxare parțială, avem nevoie de un nou act normativ, iar Ministerul Sănătății putea să intervină din timp pentru modificarea condițiilor de relaxare a anumitor activități economice”, a adăugat acesta.
Patronii ar fi dat în judecată autoritățile
De asemenea, Traian Berbeceanu a mai afirmat că patronii de restaurante și alte unități pentru care s-a stabilit redeschiderea începând de azi ar fi dat în judecată statul, dacă nu se aplicau prevederile HG.
”Noi nu am avut opțiunea de a nu pune în aplicare prevederile aflate în vigoare în Anexa 3 din HG, pentru că în caz contrar, riscam ca operatorii din HORECA (...) să ne acționeze în instanță, să ceară daune foarte mari și să câștige procesele în mod firesc (...)”, a mai explicat prefectul.