Trista contemplație a ministrului Sănătății față cu Covid

Pe noi pică acoperișul, suntem pe contrasensul Europei, înaintăm orbește spre nimeni nu știe ce și ministrul Vlad Voiculescu nu livrează absolut nimic.
Trista contemplație a ministrului Sănătății față cu Covid

Suntem o țară miraculos verde într-o Europă roșie Covid. Miraculos, sunt doar câteva cazuri din noua tulpină britanică, apărute la fel de miraculos la oameni care nu au călătorit.

Doar că suntem și singura țară în care un ministru contemplativ trist, ca un copil cu un cățel în brațe pierdut în mijlocul unei intersecții, își declară neîncrederea în relevanța datelor oficiale, acelea în funcție de care se iau sau nu măsuri de relaxare și în funcție de care un om responsabil într-o țară condusă de oameni responsabili își calibrează comportamentul preventiv.

Ministrul Sănătății recunoaște că habar n-avem câte cazuri sunt de fapt: Nu cred că Bucureștiul e sub 3 la mie, în realitate

Cât de mare este aberația medicală și statistică a testării romanești a explicat într-un interviu acordat SpotMedia.ro dr. Octavian Jurma: “avem situația aberantă în care avem 1.500 de cazuri anunțate oficial, dar când numeri pe județe au fost 2.500, luni! Iar în București au fost zile cu 1.000 de cazuri și a doua zi au fost 150. Cu astfel de variații nu ai cum să mai faci statistică”.

ADVERTISING

Există și alte dovezi că testarea este complet irelevantă. Numărul cazurilor grave de la ATI rămâne la același nivel, în jur de 1.000-1.100, de fapt capacitatea maximă a sistemului ATI Covid.

În privința deceselor zilnice, cele oficiale s-au mai împuținat în paralel cu scăderea testării, pentru că se întâmplă un fenomen explicat încă noiembrie pentru SpotMedia.ro de dr. Dan Manu, medic primar medicină legală. Mor de Covid persoane care nu au fost diagnosticate ca atare pentru că nu au ajuns să fie testate.

Unele au boli cronice, sunt în vârstă și decesul este pus pe seama afecțiunilor cunoscute, altele sunt încadrate la morți suspecte și abia la autopsie se decoperă Covidul, după ravagiile produse în organism.

Cert este că în noiembrie curba deceselor la nivel național a crescut brusc cu 14.000, dintre care doar 4.000 au fost diagnosticate și atribuite Covid.

Cum am ajuns aici?

O cauză ține de neraportarea testelor rapide. O alta ține de faptul că nu se fac anchete epidemiologice care să descopere contacții. Iar dacă se fac, contacții nu sunt testați.

În noiembrie a intrat în vigoare noul sistem de raportare a cazurilor, păstorit de secretarul de stat Andrei Baciu. Scopul lui? “Încercarea de a face cât mai dificil de monitorizat în mod real curba epidemică”, spune Octavian Jurma. Am scris atunci, am tras semnale de alarmă, planul a mers înainte și scopul a fost atins.

Practic, s-a instalat haosul, pentru că noul sistem face ca și din ce se testează foarte multe cazuri să rămână nealocate vreunui DSP. “Incepând cu 3 noiembrie în România avem o curbă cu cazurile oficiale pozitive la nivel național și mai avem o curbă a cazurilor alocate”, explică dr. Jurma.

Numai în București, spun surse din sistem, există în acest moment în jur de aproape 900 de cazuri nealocate, ultima treime fiind înregistrată chiar în zilele în care numărul cazurilor noi a scăzut brusc.

Ministrul Sănătății doinește în interviuri despre tot ce nu știe și nu poate spune. Adică tot. Nu crede că rata de infectare este într-adevăr sub 3 la mie în București și trimite scrisori Comitetului pentru Situații de Urgență al Capitalei în care cere să nu fie decise măsuri de relaxare, deoarece avem noua tulpină.

Doar că legislația în vigoare prevede măsuri corelate cu niște numere, deci orice om de afaceri poate da în judecată primăria și prefectura pentru îi țin afacerea blocată la sub 3/mie. Rata aceasta nu e vreo legendă în care să crezi sau nu. E un fapt oficial cu efecte juridice.

Dacă dl ministru consideră, în mod evident corect, că cifrele nu mai sunt relevante, ce face ca să le facă relevante? Dacă socotește că legislația nu mai e corelată cu momentul, de ce nu o modifică pentru a o recorela? Nu e nevoie decât de modificarea unei HG.

Când a fost emisă, zilele trecute, HG de prelungire a stării de alertă, semnată și de dl ministru, de ce nu au fost modificate pragurile și condițiile pentru relaxare? De ce nu a mutat culoarea roșie la 2 sau 1,5 la mie, având în vedere problemele de testare?

Mi se pare indamisibilă atitudinea aceasta contemplativă a dlui Voiculescu. Jurnaliștii, omul de pe stradă pot să își exprime neîncrederea, pot întreba, au tot dreptul să ceară răspunsuri. Vlad Voiculescu nu pare să fi înțeles încă noua să poziție, a celui care trebuie să livreze și răspunsuri, și decizii.

Eu înțeleg că de secretarul de stat Baciu nu poate scăpa pentru că este pupilul lui Cristian Bușoi din PNL. Cu dr Gheorghiță, coordonatorul vaccinării, este la cuțite.

Propria camarilă revine în minister în frunte cu celebrul domn Voinea ot Gazeta De Sud care, spun surse politice, e mai ministru decât ministrul însuși. Nu că asta ar conta prea mult, cât timp nimeni nu pare a fi ministru de fapt.

Pe noi pică acoperișul, suntem pe contrasensul Europei, înaintăm orbește spre nimeni nu știe ce și ministrul nu livrează absolut nimic.

Citește mai multe informații despre datele statistice controversate:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇