Nicuşor Dan explică de ce se relaxează restricțiile în București, deşi ministrul Sănătăţii s-a opus: A fost o formalitate

Nicuşor Dan explică de ce se relaxează restricțiile în București, deşi ministrul Sănătăţii s-a opus: A fost o formalitate

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că decizia Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă prin care s-a decis relaxarea restricţiilor, după ce indicele de infectare cu COVID-19 a scăzut la 2,5 în Bucureşti, a fost una formală, întrucât legislaţia nu lasă altă posibilitate autorităţilor locale. Dan consideră că, deşi incidenţa a scăzut, ”lupta cu virusul nu s-a terminat”.

”Trebuie să salut că suntem la 2,5, din momentul în care am fost la 7, acum suntem la 2,5 şi contribuţia esenţială a avut-o marea majoritate a bucureştenilor care au înţeles să poarte mască, să păstreze distanţa şi celelalte măsuri.

ADVERTISING

Indiferent de opinia pe care o are oricine, în primul rând trebuie să respectăm legea. Şi de aici vine puţin confuzia care a fost în spaţiul public, pentru că, în lunile de început ale pandemiei, martie – aprilie - mai, atributul Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă şi respectiv ale comitetelor judeţene erau mai largi decât sunt acum în lege, în sensul că la atingerea anumitor indicatori, hotărârile CNSU şi ale Guvernului spuneau că Comitetul municipal şi cel judeţean poate decide.

ADVERTISING

Între timp, legislaţia a evoluat şi în acest moment prevederile sunt absolut clare, indicatorii sunt foarte clar stabiliţi şi marja de apreciere a Comitetului Municipal e practic, pe această chestiune, inexistentă.

Noi ne-am întâlnit acolo şi am făcut o formalitate. Am constatat că e o Hotărâre de Guvern, că aceasta spune că dacă indicele scade sub 3, noi trebuie să ne întâlnim după 48 de ore şi nu avem altă variantă decât să decidem că facem acele relaxări. Ce am făcut noi acolo a fost o formalitate”, a declarat Nicuşor Dan la B1 TV, vineri seară.  

ADVERTISING

Întrebat dacă vede aceleaşi motive de îndoială ca ministrul Sănătăţii, că testările nu se fac cum trebuie şi că numărul cazurilor ar putea fi mai mare, Nicuşor Dan a răspuns că în societate e o adevărată dezbatere despre tulpinile noi de coronavirus, iar autorităţile naţionale ar trebui să acţioneze.  

”Este o dezbatere în societate, sunt tulpinile astea noi care au apărut în Marea Britanie, în Africa de Sud şi în Brazilia, în special tulpina din Marea Britanie pentru că e mai apropiată şi a dus la creşterea numărului de cazuri ţi în Irlanda, Spania, Franţa, dar eu cred că e bine, cadrul pe care îl avem acum e unul potrivit, în sensul că există Ministerul Sănătăţii, există acest Comitet Naţional, INSP, toate trei sunt organisme naţionale şi ele, cu experienţa acumulată în aceste 7-8 luni, au stabilit un cadru pentru gestionarea acestei pandemii care să se aplice uniform la nivel naţional.

Pentru că e o situaţie recentă apariţia acestor tulpini şi mai ales manifestările lor în ţările europene pe care le-am pomenit, dezbaterea trebuie să aibă din nou loc la nivel naţional şi dacă se apreciază de către specialişti, aceasta Hotărâre de Guvern în care noi am acţionat azi, trebuie modificată şi noi, ca autorităţi locale, ne vom subordona”, a declarat primarul general al Capitalei.  

Nicuşor Dan a adăugat că lupta cu virusul este departe de a se fi încheiat, astfel că măsurile trebuie respectate în continuare.   

”Trebuie să înţelegem că am scăzut un prag, dar lupta cu virusul nu s-a terminat. Perspectiva ca o masă considerabilă să fie vaccinată este încă depărtată şi atunci lunile care urmează trebuie să fim vigilenţi faţă de acest virus”, a mai declarat Dan.  

Prefectul Capitalei Traian Berbeceanu a anunţat vineri, după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, că, începând din 25 ianuarie ora 0:00, se deschid restaurantele, cafenelele, la 30% din capacitate, între orele 6 - 21.

Accesul publicului în sălile de spectacol permis tot în limita a 30% din locuri. Măsura e valabilă şi pentru sălile de jocuri.

Ministrul Sănătăţii a recomandat, printr-o scrisoare trimisă CMSU, păstrarea restricţiilor.   


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇