În Capitală se relaxează măsurile impuse în contextul pandemiei începând de luni, 25 ianuarie, a anunțat prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, vineri.
Astfel se redeschid restaurantele, sălile de cinematograf și cele de spectacol, însă la o capacitate de 30%.
Decizia a fost luată cu 47 de voturi pentru, un vot împotrivă și 4 abțineri.
De menționat este că Ministerul Sănătății a cerut anterior ca relaxarea să fie amânată, din cauza faptului că în București au fost confirmate două noi cazuri cu tulpina britanică de coronavirus chiar astăzi.
Atitudinea bizară a României față de noua tulpină britanică a coronavirusului: UE se protejează, Bucureștiul deschide barurile și jocurile de noroc - Interviu cu dr. Octavian Jurma
”S-a hotărât ca, începând de luni, 25 ianuarie, ora 00:00, se relaxează anumite măsuri din Capitală. Acestea vizează domeniul HoReCa, baruri, cafenele. Acestea vor funcționa în intervalul 6 dimineața și ora 21:00, la o capacitate maximă de 30% și cu respectarea tuturor normelor stabilite de lege pentru limitarea răspândirii COVID-19.
De asemenea, s-a hotărât ca în domeniul sălilor de spectacole, teatru și cinema este permis accesul publicului în limita a 30% capacitate.
În ce privește operatorii de jocuri de noroc, se permite funcționarea în limita a 30% din capacitatea sălilor, tot în intervalul orar 06:00 – 21:00”, a declarat Traian Berbeceanu, după ședința Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) de vineri.
Recomandă prudență bucureștenilor
Berbeceanu le-a recomandat bucureștenilor să fie totuși prudenți, pentru că și autoritățile sunt prudente...
”Recomandăm cetățenilor municipiului Bucrești prudență. Și autoritățile sunt prudente și de asta am hotărât ca aceste măsuri să fie relaxate cu data de luni, nu de mâine”, a mai afirmat Berbeceanu.
Asta a subliniat și Raed Arafat, șeful DSU, explicând că nu se vrea aglomerație chiar din acest weekend la restaurantele din Capitală.
Controale intensificate
Prefectul Capitalei a mai explicat că e necesar ca toți operatorii economici să-și amenajeze unitățile în conformitate cu prevederile legale. În plus, el a anunțat că a mai avut azi o ședință, însă cu Poliția și Jandarmeria.
”În mod categoric, vom fi intransingenți. Anterior ședinței, m-am întâlnit cu șefii Poliției, Jandarmeriei și IGSU. Am hotărât intensificarea controalelor pentru a verifica modul în care sunt respectate normele în vigoare și cele adoptate”, a mai spus Berbeceanu.
Ce spune despre cererea MS
Referitor la cererea Ministerului Sănătății (MS) de a amâna această relaxare, Berbeceanu a afirmat:
”Da. Chiar înainte de ședința Comitetului am primit o adresă de la MS prin care ni se face recomandarea să temporizăm relaxarea. Noi însă trebuie să ținem cont de faptul că suntem aici să luăm în considerare aceleași cifre, indicatori, acte normative, pe care le-am avut când am impus restricțiile”.
Întrebat despre faptul că Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a spus că nu crede în cifrele oficiale, Berbeceanu s-a abținut de la comentarii, însă a punctat că cifrele sunt date de instituții din subordinea ministerului pe care îl conduce Voiculescu.
Ministrul Sănătății recunoaște că habar n-avem câte cazuri sunt de fapt: Nu cred că Bucureștiul e sub 3 la mie, în realitate
”Nu doresc să comentez declarațiile ministrului, așa cum nu comentez declarațiile niciunui alt politician. Acele cifre sunt furnizate de INSP și DSP, din cadrul MS”, a replicat el.
Nicușor Dan: Suntem într-o situație fericită
La rândul său, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că bucureștenii se află într-o situație fericită.
”Suntem într-o situație fericită în București. Am ajuns la 2,5 indicele de infectare. A fost la 7, vă reamintesc! Meritul aparține bucureștenilor care au înțeles în mare, mare, mare majoritate să poarte mască sanitară, să păstreze distanța”, a declarat edilul.
Iată situația ratei de infectare la o mie de locuitori în Capitală, în ultimele 3 zile:
- vineri - 2,52
- joi - 2,69
- miercuri - 2,96
”La începutul pandemiei, marja de apreciere a CMBSU era mai mare, în sensul că Comitetul putea decide dacă închide/ deschide şcoli sau restaurante. În acest moment, avem o hotărâre de guvern, 3/2021, (...) şi aici lucrurile sunt extrem de clare. Dacă indicele coboară sub 3 (...), noi trebuie să aplicăm nişte măsuri clare.
Deci nu a fost o dezbatere propriu zisă, noi ca şi Comitet Municipal pentru Situaţii de Urgenţă am luat act de aceşti indicatori, care sunt furnizaţi tot de Ministerul Sănătăţii, de INSP şi am acţionat în consecinţă. A fost o decizie oarecum formală (...)”, a mai explicat primarul general.
Relaxăm măsurile, dar populația să nu se relaxeze
El a îndemnat totuşi populaţia să nu se relaxeze... tocmai din cauza noii tulpini a SARS-CoV-2.
"Este meritul nostru că am reuşit să ajungem până aici, dar în niciun caz nu trebuie să ne relaxăm. Trebuie să vedem ce se întâmplă în Marea Britanie, în Irlanda, în Spania, în Portugalia, în Franţa. Suntem în continuare în acest război, nu o să reuşim să ne vaccinăm în ritmul în care am dori şi atunci trebuie să păstrăm aceste măsuri (...)", a spus Nicuşor Dan.
Întrebat dacă se redeschid activităţi pentru că aşa obligă legea, primarul general a răspuns: "Am deja suficiente atribuţii pentru a nu intra peste atribuţiile altora. E un ministru al Sănătăţii, un Comitet Naţional, nişte specialişti la INSP, eu ca autoritate locală mă subordonez acestor instituţii".
Întrebat, de asemenea, dacă se mai relaxează restricţiile luni dacă în zilele următoare creşte rata de incidenţă, el a explicat că în cuprinsul hotărârii CMBSU se scrie că relaxarea se produce dacă indicele rămâne sub 3, "ceea ce e foarte probabil".
Arafat dă asigurări că măsura poate fi inversată oricând
De cealaltă parte, Arafat a dat asigurări că CMBSU poate să inverseze decizia și să închidă din nou aceste unități, în cazul în care rata de infectare va crește în următoare zile în București.
El a punctat că masca rămâne în continuare obligatorie, argumentând că asta a ajutat cel mai mult la ”controlul situației”.