Campania de vaccinare: Cum s-au împărțit dozele în UE, când se face livrarea și cine plătește

Nicolae Ştefănuţă este europarlamentar şi vicepreşedinte al Uniunii Salvaţi România. Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite şi membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară şi al Comisiei pentru Bugete din Parlamentului European.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe 21 ianuarie se împlinește un an de la înregistrarea primului caz de COVID-19 de pe teritoriul Uniunii Europene, o persoană din Franța.

Criza sanitară ce a urmat ne-a schimbat viața tuturor, a adus suferință, deznădejde, frică dar a adus și speranță, prin vaccinurile pe care am reușit să le obținem într-un termen atât de scurt și la care toți europenii au acces în egală măsură.

Uniunea Europeană a înțeles încă de la debutul pandemiei ca niciun stat membru nu poate depăși de unul singur această provocare, așa că a preluat frâiele coordonării luptei cu pandemia, folosindu-se de toate mecanismele de care dispune și creând noi instrumente acolo unde acestea lipseau.

Vaccinuri pe piață în timp record – un succes european

Dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID într-un timp atât de scurt a fost posibilă doar datorită inițiativei Comisiei Europene de a încheia acorduri de cumpărare în avans (advance purchasing agreements) cu potențialii producători, folosind fondurile Instrumentului pentru Sprijin de Urgență (ESI) în valoare de 2,7 miliarde de euro.

ADVERTISING

Practic, Comisia a analizat toate vaccinurile-candidat și capacitățile de producție ale firmelor dezvoltatoare, punând accentul pe inovație şi istoric, stabilind ulterior să încheie contracte cu 6 din aceste companii: AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac și Moderna, fără a cunoaște la acea dată ce vaccin-candidat va primi în final autorizare condiționată de punere pe piaţă.

În momentul de față, doar două vaccinuri sunt autorizate condiționat în Uniunea Europeană, vaccinul produs de BioNTech-Pfizer și cel de Moderna, și sperăm ca până la sfârșitul lunii să îl avem și pe al treilea, vaccinul produs de AstraZeneca.

În caz de efect advers din cauza unui vaccin antiCovid, orice cetăţean UE va putea da în judecată compania farmaceutică. Diferenţa faţă de SUA şi UK

Livrarea cantităților de vaccin de către producător se face pe baza acestor acorduri de cumpărare în avans, negociate anterior de Comisie în numele tuturor statelor membre.

Inițial, cantitatea de doze de vaccin cumpărată de la cele două firme a fost de doar 200 de milioane de doze pentru BioNTech-Pfizer, cu posibilitatea de a achiziționa încă 100 de milioane de doze în plus și, respectiv, 80 de milioane de doze pentru vaccinul de la  Moderna, cu posibilitate de achiziționa încă 80 de milioane.

După obținerea autorizației condiționate de punere pe piață, aceste cantități s-au dublat.

Vaccinurile disponibile în Uniunea Europeană sunt distribuite proporțional cu populația fiecărui stat membru, respectând principiul egalității, fără a da posibilitatea vreunui stat de a sări coada ca să-și asigure o cantitate mai mare de doze de vaccin.

???? Delegația USR PLUS din Parlamentul European a cerut azi Comisiei Europene să facă publice contractele de achiziționare...

Posted by Nicu Ștefănuță on Thursday, January 21, 2021

Livrarea vaccinurilor – un proces etapizat

Au fost discuții în ultima vreme despre cantitățile livrate și cum acestea nu au fost suficiente, mai ales în condițiile în care în anumite țări startul campaniei de vaccinare a fost dezamăgitor, așa că simt nevoia să explic pe scurt cum este organizată efectiv livrarea.

Italia ameninţă că va da în judecată Pfizer, pentru că nu i-a livrat la timp dozele de vaccin

Statul membru trebuie să introducă un bon de comandă, iar compania livrează în contul acelei comenzi și conform proporției ce-i revine statului. Compania livrează direct la depozitul stabilit de statul membru.

La livrare, statul se asigură că livrarea s-a făcut în cantitățile corecte, produsul este în stare bună etc. În ceea ce privește plata, Uniunea a plătit deja un avans de aproape 50%, restul rămânând să fie acoperit de statul membru.

Am consultat săptămâna trecută la sediul Comisiei Europene contractul-cadru cu compania Curevac, care între timp a și fost publicat. Cred că este de la sine înțeles, pentru oricine este familiarizat cu contractele comerciale standard, că este rezonabil ca livrările să se facă în cantități împărțite pe perioade de timp de comun acord stabilite, în funcție de interesul părții plătitoare și de capacitățile părții care livrează.

Am fost surprins să văd unele comentarii vehemente despre lentoarea livrărilor, ca și cum cineva s-ar fi așteptat ca toate cantitățile să fie livrate la 1 ianuarie – când este evident, după părerea mea, că este logic ca livrările să fie programate în concordanță cu capacitatea de vaccinare a statelor membre.

Sunt însă de părere că trebuie găsite soluții pentru accelerarea producției, în cazul în care statele membre semnalează că rămân fără doze suficiente de vaccin.

Comisia Europeană trebuie să le solicite companiilor să-și crească capacitatea de producție, inclusiv prin externalizare, dacă altfel nu se va putea. Găsirea balanței perfecte între livrarea de doze și vaccinare va fi cheia reușitei acestei campanii de vaccinare.

Transparență și comunicare

Ca membru al Comisiei de Mediu și Sănătate publică a Parlamentului European, am fost implicat de la bun început în lupta contra COVID-19, cerând în plenul Parlamentului crearea de stocuri comune de medicamente și echipamente, imediat după izbucnirea focarului din Wuhan, în ianuarie 2020.

Am lucrat îndeaproape cu Comisia Europeană, în special cu comisarul Stella Kyriakides, pentru a veni cu cele mai bune soluții pentru cetățeni – pentru noi toți.

Transparența este importantă pentru mine – de aceea, voi insista în continuare pe acest aspect. Acolo unde există informații clare și consistente, nu e loc de speculații și fake news.

Toți actorii implicați, la nivel european sau național, trebuie să prezinte public cifre, fapte și proceduri într-un mod inteligibil și accesibil, pentru ca ele să fie clare pentru oricine. Putem învinge fake news prin transparență și bună comunicare.

Uniunea Europeană și-a făcut treaba până aici. Avem mai multe vaccinuri pe piață, la mai puțin de un an de la izbucnirea pandemiei.

Este, de aici încolo, rolul autorităților din statele membre să organizeze campaniile de vaccinare de așa manieră încât până în vară să ajungem la ținta de 70% din populația adultă vaccinată.

Tot la fel de important este ca fiecare dintre noi să se informeze din surse solide despre vaccin, proceduri, etape de vaccinare, ca să nu mai cădem pradă dezinformării propagate dinspre Kremlin.

Mai este nevoie de un mic efort, iar apoi vom putea spune că am ieșit cu bine, împreună, din această pandemie cumplită: o Uniune Europeană mai solidă, mai unită, care oferă un viitor mai bun pentru toți cetățenii ei.

Am discutat aseară, la Euronews Tonight, cu Darren McCaffrey, despre campania europeană de vaccinare şi dificultăţile pe...

Posted by Nicu Ștefănuță on Wednesday, January 20, 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇