Europarlamentarii USR PLUS cer Comisiei Europene desecretizarea contractelor de achiziționare a vaccinurilor antiCOVID

Europarlamentarii USR PLUS cer Comisiei Europene desecretizarea contractelor de achiziționare a vaccinurilor antiCOVID

Delegaţia USR-PLUS din Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să facă publice contractele de achiziţionare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Comisia Europeană a reuşit să semneze în ultimele luni contracte de livrare a peste 2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 cu şase companii producătoare, două vaccinuri fiind deja aprobate şi puse pe piaţa europeană: Pfizer/BioNtech şi Moderna.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Delegaţia USR-PLUS din PE a trimis joi o interpelare către preşedinta Comisiei în care a solicitat desecretizarea părţilor relevante pentru public.

”Este remarcabil şi o dovadă de solidaritate în UE faptul că europenii, inclusiv românii, au deja acces la aceste vaccinuri care sunt singura soluţie pentru a ieşi din criză sanitară cauzată de pandemia COVID-19. În acelaşi timp, în jurul acestor vaccinuri au apărut teorii ale conspiraţiei şi ştiri false care pot fi combătute doar cu transparenţă maximă. Orice secretizare diminuează încrederea oamenilor în campania de vaccinare. Fără o rată de vaccinare semnificativă în rândul populaţiei, pandemia nu va lua sfârşit”, arată reprezentanţii USR-PLUS, într-un comunicat de presă.

Un acord a fost deja publicat, însă parțial

La solicitarea grupului Renew Europe, din care fac parte şi deputaţii USR- PLUS, Comisia Europeană a publicat deja parţial unul dintre acordurile pentru livrare de vaccinuri, cel cu compania CureVac. Însă părţi esenţiale din acesta sunt încă confidenţiale.

Acordul este disponibil aici.

Având în vedere această situaţie, delegaţia USR PLUS a trimis astăzi o interpelare către Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, şi către comisara pentru sănătate, Stella Kyriakides, în care a solicitat trei lucruri:

  • desecretizarea părţilor relevante pentru public din acordul cu CureVac;
  • publicarea acordurilor cu celelalte companii producătoare de vaccinuri;
  • în cazul în care acordurile prezente impun o confidenţialitate nejustificată, renegocierea acestora pentru a permite publicarea lor.

Alianţa USR-PLUS mai spune că transparenţa contractelor e pasul necesar pentru a spori încrederea în strategia europeană de vaccinare.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro: