20% mai puțin timp în trafic? Se poate. Ce ne ține pe roșu mai mult decât ar trebui

20% mai puțin timp în trafic? Se poate. Ce ne ține pe roșu mai mult decât ar trebui
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Stai la semafor. Roșu. Ți se pare că dincolo, în intersecție, strada e liberă. Dar tu tot acolo rămâi. Se face verde. Mergi doar câteva zeci de metri și te oprești iar. Acum mergi în coloană. Încet, încet, până la următorul semafor. Roșu….

Ăsta e Bucureștiul, cu traficul lui, pe care îl îndurăm zilnic. Dar ar putea fi cu măcar 20% mai puțin enervant, au explicat anterior ingineri de trafic pentru spotmedia.ro. Asta, dacă am avea destule semafoare și dacă ele ar fi inteligente.

Din păcate – deși încearcă deja de aproape 20 de ani – administrația Bucureștiul nu reușește să își extindă suficient sistemul de semaforizare inteligentă. Astăzi, abia jumătate dintre intersecțiile semaforizate din oraș sunt incluse în rețeaua inteligentă de semaforizare. Și nici acelea nu funcționează mereu cum ar trebui.

Cât a fost primar general, Nicușor Dan a încercat să schimbe direcția de dezvoltare și să mizeze doar pe cele mai noi tehnologii. Ce n-a prevăzut este că într-un sistem vlăguit de improvizații, o schimbare radicală durează foarte mult.

De astăzi încolo – chiar dacă toate ar merge șnur – tot ar mai dura ani până să vedem tehnologia nouă în intersecții și să ne bucurăm de efectele ei.  

Câte intersecții sunt în sistem

PMB a început să creeze Bucharest Traffic Management System (BTSM) în perioada 2007 - 2009, cu bani împrumutați de la BERD. Proiectul era promițător. Dar, până la urmă, rețeaua de semaforizare inteligentă s-a dezvoltat încet și a funcționat cu intermitențe.

În 2017, administrația Gabrielei Firea a înființat Compania Municipală Managementul Traficului SA, ca să gestioneze și să extindă acest sistem.

Prioritară era – la acel moment – semaforizarea inteligentă pe mai multe axe:

  1. Colentina
  2. Calea 13 Septembrie – Ghencea
  3. Giurgiului
  4. Camil Ressu – Theodor Pallady
  5. Calea Griviței – Bucureștii Noi

Scopul era ca – prin semaforizarea inteligentă – oamenii care locuiesc în Ilfov, dar muncesc în București, să aibă parte de un trafic rutier cât mai fluid. Și astfel să decongestioneze străzile și să le fie mai ușor să circule pe ele și celor care locuiesc în oraș.

Bani puțini, rezultate modeste

PMB n-a sistat niciodată proiectul. Dar i-a redus finanțarea, iar numărul de intersecții noi introduse în BTMS în fiecare an a fost infim, potrivit datelor comunicate de PMB, la solicitarea spotmedia.ro:

Iată situația banilor dați de  PMB  -  în fiecare dintre ultimii 4 ani – pentru extinderea și modernizarea sistemului de semaforizare inteligentă din București, dar și rezultatele finanțării.

Bugetul alocat de PMB pentru extinderea și modernizarea sistemului de semaforizare din oraș:

  • 2020 – 9.967.289 lei
  • 2021 – 4.106.115 lei
  • 2022 – 715.475 lei
  • 2023 – 1.324.809 lei
  • 2024 – 3.655.992 lei

Ce s-a putut face din acești bani:

11 intersecții au fost semaforizate de la zero, cu sistem clasic

    • 2020: 5 intersecții
    • 2021 și 2022: 2 intersecții
    • 2023: 4 intersecții

    8 intersecții au fost adăugate în sistemul de management inteligent al traficului (BTMS)

    • 2023: 6 intersecții
    • 2024: 2 intersecții

    42 de intersecții existente, parte din BTMS, au fost modernizate

    • 2020: 12 intersecții
    • 2022: 11 intersecții
    • 2023: 12 intersecții
    • 2024: 7 intersecții

    Mai jos, găsiți datele și aranjate într-un tabel, ca să le puteți urmări și compara mai ușor:

    Banii alocati de PMB pentru extinderea retelei de

    Pe scurt: în niciun an din mandatul lui Nicușor Dan, PMB nu a alocat măcar jumătate din suma dată de administrația Gabrielei Firea, în 2020, pentru extinderea rețelei de semaforizare inteligentă.

    Cu bani puțini, rezultatele PMB nu puteau fi decât modeste: în 4 ani, a reușit să semaforizeze doar 19 intersecții noi. Iar dintre ele, numai 8 au fost introduse în BTMS.

    Pe lângă aceste sume, s-a plătit și pentru mentenanța sistemului. Dar per total, finanțarea a fost mult sub necesar.

    Istoria unei idei: poate bună, dar lentă

    PMB a redus finanțarea pentru semaforizarea inteligentă din cauză că în mandatul lui Nicușor Dan a avut altă strategie decât în cel al Gabrielei Firea.

    Încă din campania electorală din 2020 - adică înainte să își câștige primul mandat de primar general - Nicușor Dan a anunțat că vrea să schimbe tehnologia BTMS.

    În prezent, sistemul se bazează pe bucle inductive. Mai exact, angajații CM Managementul Traficului SA confecționează niște dispozitive care sunt plasate sub pavaj, aproape de semafor. Fiecare dispozitiv emite un câmp magnetic pe care fiecare mașină care oprește la semafor îl întrerupe. În acest fel, dispozitivul „numără” mașinile și transmite date care ajută sistemul să decidă când să dea roșu și când să dea verde, la semafor.

    Nicușor Dan susținea că tehnologia e învechită și că trebuie înlocuită cu una modernă. Mai exact, în locul buclelor inductive - susținea primarul general - urmau să fie montate camere de luat vederi, care să culeagă mai multe informații.

    O astfel de schimbare nu se poate face de azi pe mâine. Pe 31 iulie 2022, PMB a lansat o licitație pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru proiectul „Modernizare și extinderea sistemului de semaforizare inteligentă”. Toate detaliile despre procedură, aici.

    PMB a lansat licitația în iulie 2022. A durat aproape 2 ani până să semneze contractul cu asocierea de firme Tehno Consulting Solution - Isbak Istanbul IT Andsmart City Technologies Inc.

    Întârzierea a fost cauzată de contestații.

    Când am putea vedea rezultatele în trafic?

    În cele din urmă, pe 14 octombrie 2024, PMB a dat și ordinul de începere al lucrărilor la studiul de fezabilitate. Potrivit contractului, firmele câștigătoare au 565 de zile la dispoziție ca să finalizeze documentul. Asta înseamnă că - dacă nu intervin prelungiri - totul ar trebui să fie gata în mai 2026.

    E foarte puțin probabil ca așa ceva să se întâmple. Iată de ce.

    Realizarea studiului de fezabilitate e împărțită în 4 etape:

    1. Modernizare si introducere in BTMS a 85 intersecții - cost: 647.118 lei
    2. Modernizare si Extindere Centru de Trafic - cost: 329.233 lei
    3. Modernizare a 185 intersecții în BTMS - cost: 959.170 lei
    4. Modernizare și introducere în BTMS a 194 intersecții - cost: 1.455.786 lei.

    La acest moment, firmele care întocmesc studiul de fezabilitate se află abia la prima etapă.

    Motivul: ca să progreseze, au nevoie de mai multe avize pe care le-au cerut, dar pe care diverse instituții întârzie să le elibereze, potrivit informațiilor comunicate de PMB la solicitarea spotmedia.ro.

    În cazul în care această primă etapă a studiului de fezabilitate se încheie curând, PMB estimează că ar putea lansa o primă licitație de execuție a lucrărilor la extinderea sistemului de semaforizare în ultimul trimestru al lui 2025.

    Cu alte cuvinte, nimeni n-ar putea spune acum când ar urma să înceapă implementarea proiectului pe care și l-a dorit Nicușor Dan pentru semaforizarea Capitalei.

    Tehnologia există. Cum ajungem la ea?

    Tehnologia ne-ar putea ajuta să scăpăm de parte din aglomerația de pe străzile din București. Problema este să aflăm odată ce tip de tehnologie ne trebuie și cum și cu ce costuri să o punem la treabă, în intersecții.

    Administrația se mișcă prea lent. Nu doar PMB, ci toate instituțiile care ar trebui să organizeze licitațiile, să soluționeze contestațiile și să elibereze avize.

    Până la acest moment, nu e gata nici măcar primul document care ar trebui, probabil, să ateste că ideea lui Nicușor Dan de a înlocui buclele inductive cu camere video a fost una câștigătoare.

    Fără proceduri mai rapide, fără oameni mai implicați și fără dorința funcționarilor de a scoate proiectul la capăt, indiferent de obstacole, o să tot stăm, în continuare, pe roșu. Nu doar în intersecții, ci și la dezvoltare.


    În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇