Un an pentru un dosar și între timp se surpă un parc simbol al Capitalei: Cum îngroapă Primăria Herăstrăul în hârtii

Un an pentru un dosar și între timp se surpă un parc simbol al Capitalei: Cum îngroapă Primăria Herăstrăul în hârtii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Reparația malurilor lacului Herăstrău nu a început nici acum. Nici nu e clar dacă va începe curând. Deși unele porțiuni s-au surpat aproape complet, administrația Capitalei a avut nevoie de aproape un an doar ca să completeze un dosar pe care îl avea deja început.

Și tot nu știm dacă dosarul e complet. Și nici dacă vor fi bani pentru începerea lucrărilor, la toamnă.

Cronologia unei tergiversări

În octombrie 2022, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a votat un proiect pentru alocarea banilor necesari consolidării malurilor Lacului Herăstrău.

În februarie 2023, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) – care gestionează Herăstrăul – a lansat o licitație pentru a alege o firmă care să proiecteze și să execute lucrările.

S-a înscris o singură asociere de firme condusă de Dimar SRL, la care a  lucrat, între 2015 și 2019, Roxana Balcu, fosta directoare a ALPAB.

Herastrau

Pe 6 iunie 2023, asocierea respectivă a semnat contractul cu ALPAB. Toate detaliile procedurii, AICI.

ALPAB mai avea de făcut un pas: să obțină autorizație de construire de la PMB.

Încet, ca la Primărie

Iată ce spunea, în martie 2025, directorul executiv al ALPAB, Bogdan Peter Tănase (puteți urmări declarația AICI, de la minutul 18.00):  

„Am depus anul trecut în septembrie (adică septembrie 2024 – n.red.) documentație pentru eliberarea autorizației de construire.

Anul ăsta, la sfârșitul lui ianuarie (deci după circa 4 luni – n.red), am primit o solicitate de suplimentare cu un studiu. Probabil în 2 săptămâni acel studiu va fi gata. Și se va putea demara.

alee surpata mal

Dar trebuie și bugetat pentru că a fost tăiat din buget. Astfel că – atunci când vom avea buget – în 2 săptămâni vom putea depune și acel studiu. Și se poate demara”.

Bugetul Capitalei a fost adoptat pe 3 aprilie 2025.

De la acel moment, ALPAB a mai avut nevoie nu de 2 săptămâni, ci de aproape 4 luni ca să depună studiul istoric pe care i-l ceruse PMB.

Pe 21 iulie 2025 – adică la începutul acestei săptămâni – ALPAB a reușit, în sfârșit, să completeze dosarul depus la PMB.

Iar acum Direcția de Urbanism din PMB are, din nou, nevoie de timp ca să analizeze toate documentele și să stabilească dacă e în regulă și poate emite, în sfârșit, autorizația de construire.

Avem bani? Nu știm. Încep lucrările în zonele afectate? PMB nu răspunde

Primăria Capitalei a refuzat să ne spună dacă are bani pentru lucrările la malurile de lac. Măcar cât să le înceapă, în toamna acestui an.  

Neclară e și strategia de lucrări.

Potrivit informațiilor furnizate anterior de ALPAB la solicitarea Spotmedia.ro, lucrările erau planificate să înceapă nu în cele mai afectate zone – unde deja aleea este periculoasă pentru pietoni – ci în zona podului CFR care traversează parcul.

Am întrebat dacă strategia s-a schimbat. Răspunsul n-a venit în ultimele 40 de zile.

Arborii cad în lac. Și zac acolo

În urma furtunilor din ultima perioadă, mai mulți arbori au căzut în lac. Unul dintre ei s-a prăbușit în apă, dezrădăcinat, chiar în zona în care aleea este cea mai afectată.

alee rupta Herastrau

Au trecut săptămâni și arborii au rămas în apă. Așa că am întrebat ALPAB în cât timp ar trebui să scoată din apă arborii căzuți în lac. Și de ce intervine cu atât de mare întârziere.

„Legislația în vigoare nu prevede un anumit termen de intervenție la arborii prăbușiți, de regulă se realizează în cel mai scurt timp, în funcție de gradul de risc, pentru a asigura protecția și siguranța persoanelor.

Menționăm că personalul instituției a intervenit în cel mai scurt timp posibil, folosind resursele proprii, pentru a degaja zona afectată și a preveni potențiale pericole pentru populație sau mediu.

copac cazut Herastrau

În prima etapă s-a intervenit pe lac pentru îndepărtarea coronamentului arborilor.

diversi arbori cazuti

Pentru scoaterea din lac a trunchiurilor, a fost nevoie de o echipă mixtă formată din specialiști de la ambarcațiuni şi specialiști de la lacuri, astfel încât trunchiul copacului să poată fi legat cu un cablu oțelit, de mari dimensiuni şi sa fie tras către mal cu un utilaj. Menționăm că degajarea a fost una atipică având în vedere și condițiile de infrastructură a zone”, a transmis ALPAB, la solicitarea Spotmedia.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇