Moștenirea lui Donald Trump nu poate fi reparată printr-un ordin executiv

Cei care consideră mandatul lui Trump ca fiind unul conservator se înșală la fel de mult ca și cei care cred că un nou Trump nu va mai fi posibil. Că lecția a fost învățată.
Moștenirea lui Donald Trump nu poate fi reparată printr-un ordin executiv

Donald Trump, înainte de a urca în elicopterul prezidențial, se întoarce și face cu mâna. Acest gest încheie în mod simbolic mandatul său, unul după care atât America, dar și Europa au nevoie să se vindece. Să se regăsească.

În ciuda celor 17 ordine executive semnate rapid de Joe Biden în prima sa zi de muncă pentru a limita efectele deciziilor luate de fostul președinte, impactul lui Donald Trump asupra modului de a conduce și de a face politică a lăsat urme. Acestea nu pot fi îndepărtate printr-un ordin executiv.

Cei care consideră mandatul lui Trump ca fiind unul conservator se înșală la fel de mult ca și cei care cred că un nou Trump nu va mai fi posibil. Că lecția a fost învățată.

Mandatul lui nu a fost unul conservator, a fost unul egoist. Șocant la Donald Trump, pe tot parcursul acestor ani, a fost că deciziile lui aveau o dimensiune tranzacțională de care era direct interesat. Trebuia să facă profit cât mai curând posibil.

“Trump s-a pus în centrul națiunii (Sunt singurul care poate rezolva toate problemele noastre). Aceasta este o conducere de tip autoritar și, în general, nu este eficientă pe termen lung. Realitatea e că leadership-ul, în special cel al unei națiuni, este complex și dificil pentru un lider care lucrează doar concordanță cu grupul său.

ADVERTISING

Pe termen lung, conducerea autoritară de sus în jos este mai puțin eficientă decât conducerea în echipă”, a scris Ronald E. Riggio în publicația Psychology Today, analizându-l pe Donald Trump.

Pentru Trump, inamicii nu aveau culoare politică

În filmul Bombshell, în care e descrisă relația lui Gretchen Carlson, personalitate TV de la Fox News, cu Roger Ailes, managerul postului, pe care vedeta îl dă în judecată pentru hărțuire sexuală, este un fragment realizat pe baza unor fapte reale care prezintă cum o celebră jurnalistă intră în conflict cu candidatul Donald Trump în anul 2016, pentru că l-a întrebat într-un interviu despre modul în care tratează femeile.

Fox News a fost cel mai puternic aliat media pentru Trump atât în campania electorală, cât și pe perioada mandatului. Megyn Kelly, vedeta postului, deși era o jurnalistă care în general se purta cu mănuși cu Trump, l-a înfuriat pe acesta că a deschis subiectul violenței de limbaj și nu numai cu femeile, unul sensibil pentru Trump.

Reacția candidatului de atunci în conflictul cu vedeta Fox News a reprezentat o linie roșie care i-a descris întregul mandat. 

Donald Trump și-a instigat susținătorii printr-o serie de mesaje postate pe Twitter s-o atace pe Megyn Kelly. Unele postări erau de o josnicie fără margini. 

Într-o noapte a postat 15 mesaje pline cu injurii și atacuri la adresa ei. Femeia a primit zeci de amenințări cu moartea, casa ei a fost luată cu asalt de paparazzi, dar și de militanți de-ai lui Trump, a primit sute de scrisori la redacție în care era înjurată și agresată.

Asta doar pentru că a avut curajul să-l întrebe pe Trump despre un subiect sensibil care a fost pe larg discutat în campania electorală de atunci.

Un model pe care l-a folosit de mai multe ori

Megyn Kelly este o jurnalistă cu vederi conservatoare, a lucrat la Fox News și votează cu republicanii de zeci de ani. Pentru Trump n-a contat. A făcut tot ce i-a stat în putere s-o scoată din joc, s-o atace și s-o marginalizeze.

Până în data de 6 ianuarie, când contul de Twitter i-a fost suspendat, Donald Trump și-a impus punctul de vedere cu forța, instigându-și susținătorii împotriva inamicilor săi, indiferent de culoarea lui politică.

Să ne reamintim că același model l-a folosit fostul președinte american și împotriva guvernatorului statului Michigan, Gretchen Whitmer (Partidul Democrat), pe care Trump a atacat-o prin zeci de postări pe Twitter, și-a instigat suporterii, iar aceasta a fost supusă unor presiuni imense, împotriva ei existând chiar un plan pus la cale de suporterii lui Trump s-o răpească și s-o ucidă. Din fericire, FBI i-a arestat pe complotiști înainte să-și pună planul în aplicare.

Mandatul său se termină printr-o confruntare teribilă cu oficiali ai partidului care l-au trimis la Casa Albă și care l-au susținut necondiționat, din interes și din frică.

Donald Trump, un șef de trib

Donald Trump a fost un agresor. S-a comportat astfel și și-a sfârșit cariera învins chiar de dezordinea pe care a provocat-o.

Joe Biden a început procesul de vindecare printr-un discurs care face apel la unitate și pornește de la premisa corectă că “Democrația e prețioasă. Democrația e fragilă”, cum a spus în cuvântul său de la inaugurare, dar asta nu oferă nicio garanție că Trump nu va încerca să revină, deși are puține șanse, sau că un nou Trump nu stă la pândă, pregătind o strategie.

CÈrÈmonie d'investiture du 46Ëme prÈsident des
Joe Biden a promis că va fi un președinte al tuturor americanilor. Rămâne de văzut în ce măsură va reuși - Foto: Hepta.ro

Donald Trump a semănat mai mult cu un șef de galerie sau de trib decât cu un președinte de stat democratic în care relația sa cu supușii a fost emoțională și violentă. 

Toți cei din afara grupului erau inamici, iar liderul era privit ca o divinitate. Din acest motiv, Donald Trump, deși singurul președinte din istoria recentă a SUA care n-a avut niciodată pe parcursul mandatului o susținere publică de peste 50%, a mizat și a folosit un mesaj care polarizează și distruge. 

A crezut că tribul său e mai numeros și îi va asigura un nou mandat, încercând prin atacuri frecvente și violente duse pe rețelele sociale să-i demobilizeze pe nehotărâți. 

Dacă pierdea, Trump era convins că sistemul democratic va ceda dacă va pune presiune pe el, clamând că alegerile au fost furate. Și-a pregătit o strategie cu ambele variante câștigătoare. Așa a crezut el și mai mulți asociați de-ai săi.

Armata de pe Twitter despre care a crezut că va fi luată în seamă

“Odată cu apariția lui Donald Trump pe scena politică, Twitter a ocupat un rol central în politica globală. Președintele Trump a postat în jur de 49.000 de tweet-uri până în februarie 2020. Până în prezent, cercetările s-au concentrat în primul rând pe conținutul tweet-urilor lui Donald Trump.

O atenție relativ mică a fost acordată rolului de stabilire a agendei (politice) a tweet-urilor…”, se arată într-un studiu din publicația științifică “Nature” care face o corelație dintre postări și obiectivele politice ale lui Donald Trump.

Cei 80 de milioane de urmăritori de pe Twitter reprezentau o armată care trebuia luată în seamă. A crezut asta până în ultimul ceas, atunci când reprezentanți ai armatei sale au luat cu asalt Capitoliul.

Life in the U.S. Capitol in the days leading up to
Statuia lui Ronald Reagan din Capitoliu a supraviețuit atacului suporterilor lui Donald Trump, fiind curățată de un lucrător în vederea ceremoniei de inaugurare a președinției lui Joe Biden - Foto: Hepta.ro

Nimeni nu poate spune cum va fi mandatul lui Joe Biden, dar în mod sigur a început sub alte auspicii decât cel al lui Trump din urmă cu patru ani. Astăzi se vorbește de solidaritate, atunci lumea era împărțită între aliații președintelui și restul lumii. 

În doi ani vor fi din nou alegeri, iar republicanii pot prelua controlul atât al Camerei Reprezentanților, cât și pe cel al Senatului, dacă vor reuși să scape de povara Donald Trump.

Blocarea lui Trump, singura soluție pentru republicani

Mitch McConnell, liderul senatorilor republicani, va încerca să strângă 14 colegi alături de el pentru a-l condamna pe Trump în procesul de impeachment, urmând să-l scoată din joc.

Violențele de la Capitoliu “au fost provocate de președinte și de alți oameni puternici. Și au încercat să folosească frica și violența pentru a opri o procedură specifică a primei ramuri a guvernului federal care nu le-a fost pe plac”, a declarat Mitch McConnell, citat de New York Times.

E singura soluție pentru salvarea partidului. Cu un Trump care va avea posibilitatea să candideze din nou, cele două tabere republicane - pro și anti Trump - se vor confrunta și, în final, vor pierde alegători, lăsându-le democraților drum liber în alegeri.

Faptul că alegătorii americani i-au refuzat lui Donald Trump un al doilea mandat arată că, deși democrația americană a scârțâit din toate încheieturile, până la urmă a rezistat, iar aceștia au îndepărtat un lider autoritar și corupt.

Ce lasă Donald Trump Americii şi cât va dura vindecarea - Interviu video cu Andrew Solomon


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇