Biden a semnat 17 ordine executive din prima zi: SUA revin în acordul climatic de la Paris şi nu mai ies din OMS

Biden a semnat 17 ordine executive din prima zi: SUA revin în acordul climatic de la Paris şi nu mai ies din OMS

Preşedintele american Joe Biden a semnat, la doar câteva ore după preluarea funcţiei, 17 ordine executive, printre care pe cel vizând revenirea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, dar şi unul care a blocat retragerea din Organizația Mondială a Sănătății.

Joe Biden spusese că va semna imediat după învestire mai multe ordine prin care va anula unele politici adoptate de Donald Trump.

Liderii europeni îl felicită pe Biden și îi transmit că așteaptă SUA înapoi în OMS şi Acordul de la Paris

"Vom combate schimbările climatice aşa cum n-am mai făcut-o niciodată până acum", a declarat Biden din Biroul Oval, informează Reuters şi AFP.

Preşedintele democrat a promis în campania electorală că va readuce SUA în acord din chiar prima zi în care va ajunge la Casa Albă.

Fostul preşedinte Trump a notificat ONU asupra intenţiei SUA de a părăsi acordul în 2019, decizie care a devenit oficială în noiembrie 2020.

Alte decizii ale lui Trump au fost desființate

Un alt ordin vizează revocarea autorizaţiei prezidenţiale acordate pentru construirea controversatului oleoduct Keystone XL. Lansat în 2008, proiectul a fost blocat de fostul preşedinte Barack Obama, dar autorizat de preşedintele Donald Trump.

Noul lider de la Casa Albă a mai semnat ordine în domenii precum gestionarea pandemiei noului coronavirus şi inegalitatea rasială.

O altă decizie va pune capăt interdicţiei de călătorie instituite de Trump pentru cetăţenii provenind din ţări majoritar musulmane.

Biden a solicitat, de asemenea, administraţiei sale să consolideze programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) destinat imigranţilor copii.

Noul preşedinte a dispus, de asemenea, purtarea măştilor de protecţie şi respectarea distanţării sociale în toate clădirile federale şi pe toate terenurile federale şi a pus capăt unei declaraţii naţionale de urgenţă care a constituit baza pentru realocarea unor fonduri federale în vederea construirii unui zid de-a lungul frontierei SUA-Mexic.

Citește mai multe informații despre învestirea lui Joe Biden:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇