Nenumărate studii au arătat că poluarea ne afectează sănătatea într-o grămadă de feluri, crescând riscul de boli de inimă, de atac cerebral sau probleme respiratorii și chiar de cancer.
Peste 5 milioane de oameni mor anual din cauza poluării, adică mai mulți decât din cauza abuzului de alcool și droguri. Acum, pe lista bolilor pe care le declanșează sau înrăutățește a intrat și degenerescența maculară legată de vârstă, principala cauză pentru orbire.
O cercetare recentă, citată de The Guardian, arată că expunerea la poluarea aerului accentuează această problemă a ochilor.
Studiul este primul care evaluează legătura dintre poluarea aerului și evoluția degenerescenței maculare. Cercetătorii au urmărit schimbările produse în retină și au observat că expunerea la particule poluante a crescut riscul de pierdere a vederii cu 8%.
Iar pe măsură ce se creștea expunerea la particule mai mari, precum dioxidul de azot, s-a ajuns la o creștere cu 12% a riscului de orbire.
Mai multe cercetări anterioare descoperiseră o legătură cauzală între aerul poluat și apariția glaucomului, iar o legătură cu apariția cataractei a fost, de asemenea, suspectată de cercetători.
Degenerescența maculară dată de vârstă este principala cauză a problemelor de vedere care apar la persoanele de peste 50 de ani din țările dezvoltate, iar peste 200 de milioane de persoane din toată lumea suferă de această afecțiune.
Organizația Mondială a Sănătății susține că 90% din populația globului respiră aer poluat. Un studiu din 2019 a concluzionat că aerul poluat afectează toate organele organismului uman și că particulele poluante cauzează inflamații în tot corpul.
Vezi și 13% dintre decesele din UE sunt legate de poluare. 1 din 5 români moare din cauza poluării
„Există un flux enorm de mare de sânge spre retină, iar acest fapt face ca efectele aerului poluat să fie mai puternice asupra ochilor decât asupra altor organe”, spune profesorul Paul Foster, unul dintre oamenii de știință care au luat parte la studiu.
Citește și 30% dintre copiii lumii sunt intoxicați cu plumb, potrivit unei analize de ultimă oră