Corupția din România provoacă prima criză în campania de vaccinare. Imunizarea pe pile a esențialilor de birou dă peste cap programările

Corupția din România provoacă prima criză în campania de vaccinare. Imunizarea pe pile a esențialilor de birou dă peste cap programările

Decizia de a amâna vaccinarea unui număr de 35.000 de “esențiali” a fost o măsură in extremis luată de CNCAV pentru a salva campania de vaccinare.

Din cauza corupției sistemului de sănătate, care pur și simplu a deturnat strategia de vaccinare într-o singură săptămână, România riscă să intre pe radarul Comisiei Europene și să-și pună în pericol alocările viitoare de vaccin.

Criteriul principal care stă la baza înțelegerii dintre statele naționale și Uniunea Europeană, cea care a încheiat toate contractele cu producătorii, e simplu și clar: persoanele în vârstă și vulnerabile trebuie imunizate cu prioritate.

Ceea ce s-a întâmplat în România în prima săptămână de la declanșarea etapei a doua a generat, în opinia mea, accentuarea crizei de vaccin și punerea în pericol a calendarului de livrări viitoare din cauza nerespectării acestui criteriu. 

Într-un context cu o cerere atât de mare, orice act de corupție are consecințe majore în negocierea contractelor și în calendarul de livrări.

Este șocant ca un reprezentant dintr-un centru de vaccinare să aibă posibilitatea să programeze direct și arbitrar în Registrul Electronic Național al Vaccinării pe oricine, sărind platforma națională de vaccinare.

ADVERTISING

Cred, de asemenea, că e strigător la cer ca reprezentanții comitetului național de vaccinare să nu dea publicității numărul de persoane vaccinate până acum din fiecare categorie, listate conform legii pentru etapa a doua.

Dacă datele ar fi publicate, opinia publică ar constata cu stupoare că din totalul de vaccinați până acum, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani nu reprezintă nici 50% și că în România, pe lângă epidemia de Covid-19, a mai apărut o epidemie de colesterol, de palpitații la inimă și de ficat mărit.

Nu întâmplător mă refer la aceste afecțiuni pentru că reprezintă cu preponderență bolile cronice, formulate într-un limbaj medical, pe care angajați din centrele de vaccinare le asociază celor imunizați pe “pile”, introducându-i direct în Registrul Electronic Național al Vaccinării.

Dacă datele despre câți bolnavi cronici au fost vaccinați până acum ar fi publice, ar fi foarte simplu pentru opinia publică să afle câți dintre aceștia s-au vaccinat prin coruperea sistemului, pentru că există date oficiale cu numărul bolnavilor cronici înregistrați în România, iar cifrele ar putea fi comparate.

În opinia mea, nepublicarea acestor date e o încercare de a ascunde numărul mare al vaccinărilor ilegale.

“Acceptarea la vaccinare a fost gândită pentru minimizarea, pe cât posibil, a pierderilor. Mergem pe buna credință și pe responsabilitate. Situațiile punctuale apărute și care pot induce aspecte de altă natură trebuie lămurite aplicat, la centrul de vaccinare vizat”, a declarat o persoană care lucrează la CNCAV și care a dorit să-și păstreze anonimatul din cauza sensibilității subiectului.

Deci autoritățile care coordonează campania de vaccinare au mers pe buna credință a sistemului sanitar, iar acesta i-a faultat din nou din cauza corupției, punând în pericol întregul proces de vaccinare. 

De ce? Pentru că suntem în România și sună telefoanele. “Te rog, n-ai un loc la vaccinare? Am și eu niște băieți, o rudă etc.”

Asta ca să nu mai vorbim despre abuzurile făcute în zona “esențialilor” unde dintr-o secție de poliție, primii se vaccinează șefii care nu ies din birou niciodată, iar cei care fac teren, stau pe stradă vor fi programați în martie și aprilie. 

Dacă nu credeți, opriți mașina lângă primul agent de circulație pe care-l vedeți pe stradă și întrebați-l dacă a fost vaccinat.

“Sora mea e bolnavă oncologic și a fost programată abia pe 20 martie. În tot acest timp se vaccinează oameni sănătoși și tineri pentru că sunt așa-ziși esențiali”, a scris o cititoare într-un comentariu pe Facebook.

Avem o platformă de programare pe care peste 90% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani nu o pot utiliza din cauza lipsei abilităților digitale. Și chiar dacă unii dintre ei dispun de aceste abilități, platforma nu e întotdeauna funcțională. 

Sistemul de programare a fost corupt. În trei zile, 15.000 de persoane s-au vaccinat fără programare și fără a face parte din categoriile prevăzute la etapa a doua pentru că pot fi înscrise direct în registrul de vaccinare, arată o anchetă realizată de cotidianul “Libertatea”.

Într-o săptămână de la declanșarea etapei a doua, România ocupă locul șase la numărul de doze inoculate din Uniunea Europeană, dar aproape jumătate din cei vaccinați până acum au primit o doză care trebuia inoculată unei persoane în vârstă sau care suferă cu adevărat de boli cronice grave. 

Primul obiectiv al campaniei de vaccinare, conform strategiei publicate de Uniunea Europeană, era să încercăm să reducem mortalitatea în rândul persoanelor vulnerabile și nu să vaccinăm tăietori de frunze la câini de prin ministere.

În România au murit până acum 18.000 de oameni. Peste 84% dintre cei decedați sunt persoane cu vârsta peste 60 de ani și care sufereau de afecțiuni cronice. 

În Buftea, vaccinarea e ca-n filme: emoție, coadă și fără programare. Cum funcționează campania paralelă de imunizare

De la autorități, am înțeles din toate comunicatele oficiale că în etapa 1 se imunizează personalul medical, ca să păstrăm sistemul sanitar funcțional, iar în etapa a doua vor fi vaccinate pentru a fi protejate persoanele cele mai afectate de epidemie. 

Undeva ne-am rătăcit, iar campania de vaccinare a deraiat grav, apărând deja primele semne de criză în ce privește alocarea de vaccinuri și amânarea a 35.000 de “esențiali” deja programați.

Se observă tendința subtilă de a spune că vezi, Doamne, amânarea vaccinării esențialilor pune în pericol deschiderea școlilor pentru că profesorii nu mai pot fi imunizați. 

Profesorii pot fi vaccinați în continuare dacă sunt scoși de pe liste “esențialii” care nu sunt atât de esențiali, birocrații și privilegiații sistemului politic, cei care lucrează de acasă, fiind angajați în instituții publice. Sunt mii de astfel de “esențiali” care s-au vaccinat sau sunt programați.

Prin ceea ce trecem acum e o criză existențială, nu una economică, politică sau socială. De modul în care ne comportăm acum ca indivizi și ca națiune depinde viitorul nostru și al copiilor noștri.

Nu putem supraviețui dacă-i sacrificăm pe cei mai slabi decât noi, pentru că atunci nu mai facem parte dintr-o societate și nici nu vom mai putea fi considerați vreodată oameni civilizați.

Vom fi percepuți ca un trib sau ca o haită primitivă care-i aruncă de pe stânci pe cei mai slabi, pe cei care nu mai sunt de folos.

Dacă intrăm într-o astfel de capcană morală, nu vom mai avea ieșire și ne vom prăbuși ca indivizi și ca națiune sub greutatea vinovăției.

Cum poate purta cineva pe umeri povara că a luat vaccinul unui om în vârstă, bolnav și singur doar pentru a-și asigura confortul unei vacanțe sau ieșirii la bere cu prietenii? 

E greu pentru toată lumea, dar hai să facem un efort și să fim cu adevărat solidari, empatici și responsabili. Forța unui individ și a unei comunități se vede în momente grele, nu atunci când e senin. 

Ce puteau și n-au livrat


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇