Ce contribuții cresc în 2021 odată cu majorarea salariului minim

Ce contribuții cresc în 2021 odată cu majorarea salariului minim

Salariul minim pe economie a fost majorat cu câteva zeci de lei la început de 2021. Deși creșterea e infimă, are totuși câteva implicații pentru cei care plătesc contribuții la stat – unele mai complicate decât altele. Mai ales pentru unii angajatori.

citizen

Guvernul a aprobat, pe 13 ianuarie, actul normativ prin care se stabileşte salariul minim brut pe ţară pentru 2021 la 2.300 de lei lunar. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Florin Cîţu, care a precizat că e vorba de o creștere de 3%, de la 2.230 de lei. 

Asta înseamnă că salariul net - ce primesc angajații „în mână” - e mai mare cu 41 de lei începând din acest an (de la 1.345 la 1.386 de lei).

În ciuda protestelor, guvernanții au motivat această majorare aproape nesemnificativă prin două aspecte: rata de creștere este mai mare decât inflația și reprezintă un compromis între dorința sindicatelor și cererea patronatelor.

Salariul minim 2021: Majorarea ar trebui modificată din pix ca să se aplice de la 1 ianuarie

citizen

Modul în care a fost redactată hotărârea de guvern care privește majorarea salariului minim în 2021 conține, însă, o hibă care complică viața angajatorilor. Potrivit textului actului normativ, măsura se aplică „începând cu data intrării în vigoare” -  adică 13 ianuarie.

Acest aspect creează o încurcătură pentru angajatorii care au angajați plătiți cu salariul minim, deoarece până la acea dată se aplică vechiul nivel, iar după aceea - noul nivel.

Problema este că sistemele în care se înregistrează plățile nu permit introducerea a două niveluri salariale în aceeași lună. Prin urmare, angajatorii au de ales: fie dau salarii majorate pentru toată luna ianuarie, fie le păstrează pe cele vechi (cu posibilitatea să fie sancționați dacă sunt controlați de autorități, dar vor fi amendați doar pentru perioada 14-31 ianuarie).

citizen

Eroarea poate fi corectată foarte simplu, chiar din pix.

Tot ce trebuie să facă Guvernul este să modifice hotărârea respectivă și să precizeze că măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Deși premierul a promis că va face acest lucru, până acum promisiunea nu s-a concretizat.

Florin Cîțu a spus pe 20 ianuarie că proiectul de modificare va fi adoptat după ce va avea toate avizele: „Aici este partea de interpretare a legislației în vigoare, de foarte multe ori. Când vrei să faci un lucru bun, câteodată te împiedici de o legislație puțin mai complicată, dar salariul minim rămâne să crească cu 3% în 2021. Până la urmă, o să fie adoptată și hotărârea de guvern.

Când vine de la Ministerul Muncii cu toate avizele și totul o să fie OK, o să și aprobăm”, a spus atunci premierul.

În plus, nici pe agenda ședinței de azi a Guvernului nu figurează o astfel de intenție.

Care sunt implicațiile creșterii salariului minim în 2021

Lăsând la o parte ițele birocratice încurcate de autorități, creșterea salariului minim în 2021 are câteva implicații pentru anumite categorii de plătitori de contribuții la stat.

  1. Contribuția pe care angajatorul o plătește statului crește cu doi lei

Din ianuarie 2021 crește contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM), plătită de angajator, de la 50 de lei la 52 de lei (celelalte contribuții sunt reținute angajatului).

  1. Crește puțin plafonul de la care PFA-urile sunt obligate să plătească CAS și CASS

Din 2021 crește plafonul de venituri de la care PFA-urile sunt obligate să achite contribuții la pensii și sănătate (CAS și CASS): de la 26.760 la 27.600 de lei pe an (12 x salariul minim pe lună). Sub acest nivel, plata acestor contribuții e voluntară.

  1. Crește tariful orar minim pentru zilieri

Tariful orar minim pentru zilieri crește cu 28 de bani: de la 13,3 lei/oră la 13,58 de lei/oră.

  1. Crește contribuția la fondul de handicap pentru companiile cu mai mult de 50 de angajați

Contribuția la fondul de handicap, ce trebuie plătită anual, e reglementată de Legea 448/2006, care obligă firmele private și de stat cu cel puțin 50 de angajați să angajeze persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de salariați.

Cei care nu fac acest lucru au obligația să plătească lunar o contribuție la stat egal cu salariul minim brut înmulțit cu numărul locurilor de muncă pentru care nu s-au angajat persoane cu handicap. 

  1. Cresc costurile pentru asigurarea voluntară de sănătate 

Cei fără venituri se pot asigura în sistemul de sănătate de stat dacă achită 10% din șase salarii minim brute. Astfel, anul acesta, suma crește de la 1.338 la 1.380 de lei.

  1. Se majorează și suma minimă care trebuie plătită internilor

Valoarea minimă a indemnizației de internship pentru un program de opt ore de muncă trebuie să fie egală cu 50% din salariul de bază minim brut. Astfel că începând din această lună indemnizația trebuie să fie de cel puțin 1.150 de lei (față de 1.115 lei).

Amenzile NU cresc din ianuarie 2021 odată cu salariul minim pe economie

Deși există o corelație între cele două, punctul de amendă a fost plafonat din 2017 încoace la 145 de lei. Similar, Guvernul Cîțu a decis că acest nivel se păstrează și în 2021.

Salariul minim NU crește din ianuarie 2021 pentru cei cu studii superioare

Deși salariul minim crește pentru celelalte categorii, acesta este înghețat pentru cei cu studii superioare, care au cel puţin un an vechime în domeniul studiilor superioare absolvite, la 2.350 de lei brut lunar.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇