Filmul zilei în care, în plină pandemie, greva de la metrou a paralizat Bucureștiul și autoritățile (Video&foto)

Filmul zilei în care, în plină pandemie, greva de la metrou a paralizat Bucureștiul și autoritățile (Video&foto)

Metroul din București nu a circulat, vineri, din cauza unui protest organizat în staţia Piaţa Unirii.

Bucureștenii s-au trezit la prima oră a dimineții în fața grilajelor închise la metrou, în condițiile în care nimeni nu anunțase că metroul nu va circula. În scurt timp, Bucureștiul, în plină pandemie, a fost practic paralizat, tot traficul de la metrou fiind preluat de mijloacele de transport de suprafață. Oamenii s-au îmbulzit în stații, în autobuze și tramvaie sau au luat cu asalt transportul alternativ, în condițiile în care Bucureștiul are una dintre cele mai dificile situații pandemice din țară.

Câteva sute de sindicaliști au blocat liniile de metrou, iar revendicările lor s-au lăsat așteptate ore bune. Paralizate au părut a fi și autoritățile, care au acționat haotic și de multe ori dând impresia că habar nu au ce au de făcut. În timp ce reprezentanții guvernului au mers pe ideea că greva este doar un șantaj al sindicatelor de la metrou și al puternicului lider sindical Ion Rădoi, amenințate că rămân fără o sursă importantă de venituri extrasalariale, prefectul Capitalei a părut total depășit de situație, ca și ministrul de Interne, Lucian Bode.

Într-un final, prefectul, reprezentanții Metrorex și ai sindicaliștilor au început negocierile, iar protestul a fost suspendat până la finalizarea lor, săptămâna viitoare.

Finalul a fost în aceeași notă haotică a zilei. Inițial s-a anunțat că circulația va fi reluată sâmbătă la ora 5, însă vineri seara, Metrorex a anunțat că toate garniturile funcționează conform programului, de la ora 22.

Sindicaliștii au ieșit din subteran, negocierile cu Metrorex vor continua și în zilele următoare. UPDATE - Circulația metroului s-a reluat

ADVERTISING

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a ieșit la ora 16:00 la declarații, transmitând că atât timp cât el va ocupa această funcție "statul nu va ceda niciun milimetru în față mafiei". El a transmis autorităților șă își facă datoria, pentru că doar ele îi pot scoate pe protestatari de la metrou.

SpotMedia.ro a transmis în format LIVE TEXT cele mai importante infomații despre greva de la metrou:

22:00 - Circulația metroului a fost reluată, informează Metrorex.

20:00 - Sindicaliștii blocați în subteran au ieșit la suprafață de puțin timp, informează Realitatea TV. Circulația trenurilor rămâne blocată până mâine dimineață, fiind necesare anumite manevre tehnice.

19:00 - Prefectul Alin Stoica a făcut scurte declarații, spunând că nu se pricepe la circulația metroului, dar ea nu poate fi reluată imediat din cauza problemelor tehnice.

”Mâine dimineața oamenii vor circula cu metroul” a dat asigurări prefectul, negocierile urmând să continue.

18:30 - Un reprezentant al sindicaliștilor a prezentat concluziile negocierilor în fața jurnaliștilor care așteptau la prefectură.

”Vom merge la Piața Unirii, vom anunta salariații. Circulația nu cred că se va relua în seara asta, trebuie verificări, nu are rost pentru juma de oră să scot metroul degeaba. Am obținut ca săptămâna viitoare să discutam zi de zi, pentru a rezolva toate problemele care s-au discutat”, a spus sindicalistul.

El a invocat drept cauze ale protestului ”un deficit mare de personal, disponibilizarea masivă a salariaților, necesarul fiind de 1200 de oameni, 25% din personal”.

”Să nu ni se micșoreze salariile! Ar fi ilegal, e un drept obținut. Nicio legătură cu spațiile comerciale. Protestul este 100% legal”, a mai susținut sindicalistul de la Metrou.

ADVERTISING

18:19 - Protestul va fi suspendat, dar circulația metroului se va relua sâmbătă dimineață, la ora 5, au declarat surse citate de Digi24. Negociatorii încă nu au ieșit la declarații.

17:43 - Într-o intervenție la Digi24, fostul președinte și ministru al Transporturilor Traian Băsescu a declarat că ministrul Drulă ar fi trebuit să facă încă de dimineață o întâmpinare în instanță, prin care să ceară judecătorului oprirea de îndată a protestului ilegal, așa cum a procedat el în mandatul său.

17:30 - Discuțiile dintre prefectul Capitalei și reprezentanții sindicaliștilor și ai Metrorex nu s-au încheiat, deși durează de ore bune.

16:51 - Unitatea Sindicatul Liber Metrou a transmis că în cazul opririi voluntare a lucrului nu este necesară asigurarea unei treimi din activitate și anunță că a făcut 21 de adrese și 3 pichetări la Ministerul Transporturilor, „iar aceștia au refuzat orice dialog”.

16:15 - Ministrul Cătălin Drulă a mai spus că autoritățile de ordine trebuie să-și facă datoria, pentru că numai ele "pot elibera șinele ocupate de ilegaliști". El a precizat că la Metrorex sunt 5.500 de angajați și că numai câteva sute au fost implicați în această acțiune.

15:48 - Ministrul Cătălin Drulă a ieșit la declarații:

"Aș vrea să le cer scuze (bucureștenilor - n.red.) că zeci de miniștri ai transporturilor au lăsat să se formeze un buboi imens la metrou. Cât sunt eu aici statul nu va ceda niciun milimetru în față mafiei.

Despre asta este vorba, despre o grupare care se comportă mafiot. Liderul de cartel Ion Rădoi a decis ca bucureștenii să nu conteze, că singurul lucru care trebuie să conteze sunt banii firmei pe care o controlează. Spun foarte clar: 'Rădoi, s-a terminat. Ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge'", a declarat Cătălin Drulă.

ADVERTISING

Ministrul a precizat, ceea ce transmisese și Metrorex mai devreme, că niciun angajat nu a fost concediat și că singurele contracte desfăcute sunt cele ale persoanelor care s-au pensionat.

"Pagubele sunt evaluate la milioane de lei, Metrorex se va îndrepta împotriva celor responsabili", a mai spus ministrul.

"Am făcut apel la ei să renunţe, nu merită să te duci la puşcărie pentru Rădoi. Autorităţile trebuie să-şi facă datoria, numai ele pot elibera şinele ocupate de ilegalişti. Metroul nu circulă acum din cauza unei situaţii de ordine publică. Autorităţile de ordine publică trebuie să rezolve problema. Metroul e o infrastructură critică a statului român, statul român nu va da nici un pas în spate în faţa mafiei", a mai spus Drulă.

LIVE Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă: Cer autorităților responsabile cu ordinea publică să restabilească circulația la metroul bucureștean / Spun foarte clar: Rădoi, s-a terminat! Ce ai făcut zeci de ani nu mai merge!

LIVE Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă: Cer autorităților responsabile cu ordinea publică să restabilească circulația la metroul bucureștean / Spun foarte clar: Rădoi, s-a terminat! Ce ai făcut zeci de ani nu mai merge!

Posted by Cătălin Drulă on Friday, March 26, 2021

15:48 - Vicepremierul Dan Barna spune că ”statul român nu va ceda la presiunea şantajului unor grupări mafiote”.

”Statul român nu va ceda la presiunea şantajului unor grupări mafiote. Sunt de azi-dimineaţă la Ministerul Transporturilor alături de Cătălin Drulă şi am stat permanent în legătură cu prefectul Capitalei şi toate autorităţile care au atribuţii în rezolvarea crizei de la metroul din Bucureşti” a transmis Dan Barna, citat de News.ro.

Acesta susţine că ministrul Cătălin Drulă ”nu va ceda niciunei presiuni venite din partea organizatorilor unei acţiuni ilegale, periculoase şi iresponsabile”.

15:10 - Fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc susține că vinovat de greva este ministrul Drulă.

"Domnule ministru Drulă, eşti principalul vinovat pentru criza majoră care a explodat astăzi la metroul din Bucureşti! Ţi-ai bătut joc de miile de bucureşteni care nu au putut merge astăzi la serviciu, nu şi-au putut duce copiii la şcoală şi la grădiniţă pentru că nu ai înţeles nimic din ce ai de făcut! Situaţia de la metrou fierbe de trei luni de zile.

Prioritatea ta era să asiguri prin orice mijloace funcţionarea metroului. Ai instalat un management la fel de incompetent ca tine, ai ignorat toate semnalele pe care ţi le-au dat oamenii aceia care lucrează la metrou şi ai pozat pe facebook în mare reformist", a scris Cuc postare pe contul său de Facebook.

15:05 - Ministrul de Interne, Lucian Bode, a comentat sesizarea făcută de Metrorex în care sindicaliștii care protestează sunt acuzați de sabotaj și de terorism. El a spus că este inadmisibil „să-ți bați joc de mii de bucureșteni în plină pandemie”.

„E inadmisibil să-ți bați joc de sute de mii de bucureșteni în plină pandemie, să nu te intereseze de prevederile legale și să te ascunzi în spatele acestui așa zis conflict spontan”, spune ministrul de Interne, Lucian Bode, menționând că sesizarea a fost trimisă la DIICOT.

14:33 - Iată câteva imagini de la gurile de metrou:

164905028_271175541217915_550395575022658732_n
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
165052971_388512875650718_2513592155889126636_n
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
165270537_279967610330213_7492248767566441182_n
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
grevă metrou
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

14:23 - Jandarmeria Capitalei a aplicat, până în prezent, 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 125.000 de lei pentru:

  • nerespectarea măsurilor prvind organizarea de adunări publice în spații închise, așa cum este prevăzut în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
  • desfășurarea protestului fără autorizare, faptă prevăzută de Legea nr. 60/1991 și
  • nerespectarea măsurilor sanitare, cum este prevăzut tot în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

14:15 - Poliția Capitalei informează că a primit o sesizare din partea Metrorex, privind încălcarea art. 1 din Legea nr. 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului, care a fost înaintată DIICOT.

De asemenea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4 s-a autosesizat în acest caz.

14:13 - Poliţia şi Jandarmeria au informat că au suplimentat echipajele din Bucureşti, pentru a asigura la fluidizarea traficului, aglomerat din cauza protestului de la metrou. Căpitanul Alexandru Iacob din partea Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a declarat că au fost trimise toate efectivele disponibile, arată News.ro.

14:06 - Ministrul Transporturilor a anunţat că a depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili de blocarea metroului bucureştean. Plângerea a fost depusă pentru zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu, trafic de influenţă, şantaj, infracțuni contra siguranţei circulaţiei pe căile ferate şi folosirea de către liderii sindicali a influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri şi foloase necuvenite.

Tocmai am depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureștean astăzi, pentru...

Posted by Cătălin Drulă on Friday, March 26, 2021

13:45 - Fostul ministru Radu Berceanu l-a felicitat pe Drulă pentru curaj și s-a oferit să negocieze cu Ion Rădoi.

”Îl felicit din tot sufletul pe  ministrul actual (Cătălin Drulă – n.red.), pe care nu-l cunosc, dar a avut curajul să se lupte cu mafia de la metrou. Acolo e o mână de escroci, care îi prostesc inclusiv pe oamenii muncitori de la metrou, care spun: 'Cine, mă, Rădoi, care ne-a dat 5% la salariu? Cum să nu-l apăr?'. E un buboi plin cu puroi – asta e sindicatul de la metrou. Trebuie făcut una din aia, de băgat Armata, pentru că din buboi cu puroi a dat în cancer din ăla grav”, a declarat fostul ministru pentru ClubFeroviar.ro.

”Mă voi întâlni cu Radu Berceanu în instanță pentru aceste afirmații”, a declarat Ion Rădoi, în replică.

13:41 - Reprezentanții Metrorex au revenit cu precizări, transmițând public că niciun angajat nu a fost concediat, după ce sindicaliștii au transmis că mai mulți mecanici au fost concediți și apoi reangajați. Aceștia au informat că din 9 martie și până acum au fost încheiate doar contractele persoanelor care s-au pensionat.

13:30 - Și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a criticat greva de la metrou. El a transmis că nu este permis ca în situaţia pandemică existentă cineva să se supere şi să blocheze un mijloc de transport în Bucureşti. Ministrul a punctat că legea va fi lege pentru toţi, indiferent că este vorba de un lider de sindicat sau un angajat al Metrorex.

13:25 - Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu a convocat la ora 14.30 o ședință operativă cu toți responsabilii de transport public de suprafață din București și cu reprezentanții Poliției Locale.

13:20 - PSD a transmis ca orice legătură cu Ion Rădoi a încetat în urmă cu 13 ani și că trimiterile făcute de Florin Cîțu la apartenența politică, cu scopul de a insinua că protestele de la metrou ar avea un substrat politic, reprezintă o tentativă de manipulare a opiniei publice.

13:05 - Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România a transmis c[ susţine solicitările sindicaliştilor de la metrou. "Îi susţinem în totalitate pe colegii noştri de la Metrorex SA şi solicităm Guvernului României şi Ministerului Transporturilor, reprezentat de ministrul Cătălin Drulă, să îşi ia în serios rolul de garant al respectării legii şi să promoveze un dialog social constructiv îndreptat către îmbunătăţirea condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea salariaţii din Metrorex. Oamenii trebuie puşi în faţa oricăror obscure interese politicianiste", a transmis federația.

12:42 - La rândul său, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus că nu a reușit să ia legătura cu angajații de la metrou care protestează. El a precizat că a încercat să ia legătura cu sindicatele, însă în zadar.

12:28 - Și pentru că multă lume se întreabă de ce autoritățe nu acționează, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Ciprian Romanescu, a declarat că momentan se analizează dacă se va întocmi un dosar penal.

12:27 - Iată câteva imagini cu ceea ce s-a petrecut la metrou:

GREVA LA METROU

Posted by Lucian XM Alek on Thursday, March 25, 2021

Greva metrou!

Posted by Alexandru da Dode on Thursday, March 25, 2021
Protest spontan la metrou
Protest spontan la metrou

11:25 - Greva a fost condamnată de Nicușor Dan, Dacian Ciolos, Dan Barna și de câțiva primari de sector.

11:20 -La rândul lor, sindicaliștii de la metrou susțin că protestul spontan de azi nu are legătură cu decizia conducerii Metrorex de a evacua spațiile comerciale din stații, așa cum s-a vehiculat în presă şi cum susţin guvernanţii, ci cu scăderile salariale.

11:15 - Premierul Florin Cîțu a declarat că protestul spontan al angajaților de la metrou este ilegal și îl acuză pe liderul sindical Ion Rădoi că a apelat la această manifestaţie după ce a văzut că ”îi dispar sinecurile”.

10:15 - Apoi, reprezentanții Metrorex au transmis un punct de vedere, spunând că protestatarii au fost chemați la dialog și ca este vorba espre 600 de persoane care protestează.

09:23 - - Ministrul Cătălin Drulă a spus că greva este o acţiune complet ilegală şi a promis că nu va ceda şantajului sindicaliştilor, pentru că are legea de partea sa.

09:20 -Din păcate pentru bucureșteni,  și transportul alternativ gen Uber a fost suprasolicitat şi a majorat semnificativ tarifele azi.

09:00 - Așa cum era de așteptat, oamenii s-au îndreptat spre mijloacele STB. În aceste condiții,  STB a transmis că scoate pe traseu toate vehiculele disponibile prin chemarea personalului din liber.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇