Vaccin pentru Covid sub formă de pastilă? Se lucrează la asta. Când va fi gata

Vaccin pentru Covid sub formă de pastilă? Se lucrează la asta. Când va fi gata

Pentru mulți, ideea de a le fi injectat vaccinul nu e ușor de digerat. Curând, însă, acesta ar putea exista și sub formă de pilulă.

Un astfel de vaccin, care ar putea fi administrat pe cale orală, va intra în prima fază a studiilor clinice în acest an.

Oravax, o întreprindere comună alcătuită din două firme, Oramed, o companie israelo-americană, și Premas Biotech, o companie din India, a anunțat printr-un comunicat de presă că speră să înceapă prima fază a studiilor clinice pe oameni până în luna iunie, arată Science Alert.

ADVERTISING

E o primă fază de dezvoltare a unui vaccin. Nu este garantat succesul și, chiar dacă vaccinul va funcționa, ar putea trece încă un an sau mai mult până când va fi autorizat. Spre exemplu, Moderna și Pfizer au început primele studii clinice umane în martie și, respectiv, mai 2020.

Vaccinul ar putea fi transportat în frigidere normale și depozitat la temperatura camerei, a declarat Nadav Kidron, director executiv al Oramed, adăugând că astfel „ar fi mai ușor din punct de vedere logistic să ajungă oriunde în lume”.

ADVERTISING

„Vom avea nevoie de studii care să demonstreze valoarea vaccinurilor orale. Acestea ar putea fi utile și pentru oamenii care se tem foarte multe de ace și ar putea fi mai ușor și mai rapid de administrat”, a explicat și Paul Hunter, profesor la University of East Anglia.

Citește și cel mai recent bilanț al infectărilor din România

Vaccinurile orale ar putea oferi și alte beneficii față de vaccinurile administrate prin injecție.

„Vaccinurile sistemice, cele injectate în brațe, sunt foarte bune în general la prevenirea bolilor severe, însă nu sunt foarte bune la prevenția infecțiilor”, a spus Hunter.

ADVERTISING

Pentru acest vaccin și nu numai - pentru că se lucrează și la altele, inclusiv unele care să fie administrate sub formă de spray nazal - important este că infecția apare mai întâi în nas și gât, astfel că vaccinurile concentrate pe acele zone (cum ar fi vaccinurile sub formă de pastile) ar ajuta la oprirea infecției înainte ca aceasta să poată ajunge la o formă mai severă.

Vezi și Pfizer testează un medicament împotriva Covid-19 administrat pe cale orală


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇