Sindicaliștii au ieșit din subteran, negocierile cu Metrorex vor continua și în zilele următoare

Sindicaliștii au ieșit din subteran, negocierile cu Metrorex vor continua și în zilele următoare

Prefectul Capitalei a invitat vineri la negocieri conducerea Metrorex și reprezentanții sindicaliștilor, în încercarea de a relua circulația garniturilor de metrou, după o zi care a dat peste cap transportul bucureștean.

La finalul întâlnirii, care a durat câteva ore, s-a decis că protestul se suspendă pentru moment, circulația metroului urmând a fi reluată sâmbătă dimineața.

UPDATE 22:00 - Compania Metrorex a anunţat reluarea circulației chiar de vineri seara.

"Protestul spontan de la metrou a fost suspendat. Astfel, informăm publicul călător, că astăzi, 26.03.2021, începând cu ora 22:00, circulaţia trenurilor de metrou va fi reluată în siguranţă şi conform graficelor obişnuite pe toate magistralele. Dorim pe această cale să prezentăm încă o dată scuze bucureştenilor pentru situaţia întâmpinată la transportul public subteran şi le mulţumim pentru înţelegere", au transmis reprezentanţii Metrorex, puţin după ora 22.00.

ADVERTISING

Declarații după negociere

Sindicalistul Marian Artimon a susținut că protestul este 100% legal, dar el va fi suspendat pe perioada negocierilor. Cu toate acestea, metroul nu va porni decât mâine dimineață la ora 5.00, a spus el, pentru că ”nu are rost să consumăm curent pentru o jumătate de oră”.

”Vom merge la Piața Unirii, vom anunța salariații de ceea ce am obtinut aici și imediat vom elibera. Nu se va relua azi (circulația metroului - n.red), nu are rost pentru jumătate de oră sa consum curent degeaba.

Am obtinut ca săptămâna viitoare să ne vedem zi de zi pentru a discuta toate problemele. Tot scandalul a pornit de la disponibilizarea masivă. Deficitul a ajuns la 1.200 de oameni, 25% din personal.

Ajunsesem în poziția în care să ne fie frică să ne mai facem treaba din lipsa fondurilor sau personalului, ca să nu ajungem la închisoare sau la spital. Au făcut (Guvernul Cîțu - n.red) o lege a bugetului care blochează activitatea Metrorex”, a declarat sindicalistul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El subliniază că au cerut să nu li se micsoreze salariile: ”E un drept obținut, e ilegal”.

În ceea ce privește spatiile comerciale, el susține că protestul nu are ”nicio legătură”. ”Contractul de asociere dintre firma sindicatului și Metrorex se află pe rolul instanței la Tribunalul București și noi așteptăm pronuntarea instanței”.

Întrebat de jurnaliști ce le transmite bucureștenilor care nu au putut azi să meargă cu metroul și s-au înghesuit în autobuze, tramvaie și troleibuze, sindicalistul a răspuns ”Multă sănătate!”.

La rândul său, prefectul Alin Stoica a făcut scurte declarații.

”Circulația se va relua de mâine dimineața. Am înțeles că, tehnic, e nevoie de câteva ore pentru restabilirea circuitelor. Dacă vor reuși tehnic, da, nu știu, nu mă pricep la partea asta (...) Mâine dimineața oamenii vor circula cu metroul.

Nu sunt implicat în negocierile între Metrorex și sindicate, interesul meu era să dăm drumul la circulație”, a mai spus prefectul, anunțând pentru sâmbătă dimineața, intre 11 si 14, o ședință a CNSU referitoare la noile restricții impuse din cauza pandemiei.

ADVERTISING

Toate staţiile de metrou de pe cele 5 magistrale au fost închise vineri, iar poliţiştii şi jandarmii nu au permis accesul călătorilor în subteran. Pentru a face față numărului mare de călători, STB a scos pe traseu toate vehiculele disponibile prin chemarea personalului din liber.

Metrorex ar fi trebuit să asigure funcționarea metroului

Autoritățile acuză angajații Metrorex că, deși au dreptul să protesteze, nu au asigurat funcționarea metroului la o treime din capacitate, scrie EuropaFM.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că a depus o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA), după greva de la metrou. În același timp, și Metrorex a sesizat DIICOT în acest caz, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4 s-a autosesizat.

Plângerea vizează infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu, trafic de influență, folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane, folosirea de către liderii sindicali a influenței și autorității în scopul obținerii de bani, bunuri și foloase necuvenite, șantaj
infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate.

Într-o scurtă conferinţă de presă, Cătălin Drulă, a declarat că nu va ceda în faţa presiunilor sindicatului condus de Ion Rădoi. Şi că dacă salariaţii de la metrou se lasă manipulaţi şi blochează în continuare şinele, autorităţile de ordine ar trebui să intervină.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că știa ce au de gând să facă sindicaliștii de la Metrou încă de aseară.

Angajații Metrorex acuză tăierile de salariu

La câteva ore de la declanșarea protestului de la metrou, reprezentanții Metrorex transmit cum s-a ajuns în acest punct.

„În seara zilei de 25 martie, circa 250 de sindicaliști și comercianți au organizat o adunare spontană, care ulterior s-a transformat într-o acțiune de ocupare a căilor de metrou.

În cursul dimineții, în jurul orei 3.30 li s-au alăturat o parte dintre angajații Metrorex din tura de noapte, care au lucrat la reviziile periodice ale liniilor”, se arată într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

Începand cu ora 23.30, conducerea Metrorex i-a invitat în repetate rânduri la dialog social civilizat pentru a discuta cerințele lor.

„Aceștia au refuzat dialogul și au ocupat abuziv și ilegal calea de rulare, făcând imposibilă pornirea metroului”, precizează reprezentanții Metrorex.

În document se precizează că angajatii Metrorex care trebuiau să asigure mersul trenurilor astăzi s-au prezentat la serviciu normal.

„Acțiunea de protest e ilegală, perturbă ordinea publică și împiedică desfășurarea în condiții normale a transportului de călători în București.

Metrorex își rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale la dispoziție pentru a opri această ilegalitate”, punctează reprezentanții Metrorex.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇