Drulă spune că nu cedează la presiunile mafiote ale sindicatului de la metrou: Rădoi, ce ai făcut zeci de ani acolo... s-a terminat!

Drulă spune că nu cedează la presiunile mafiote ale sindicatului de la metrou: Rădoi, ce ai făcut zeci de ani acolo... s-a terminat!

Într-o scurtă conferinţă de presă, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat că nu va ceda în faţa presiunilor sindicatului condus de Ion Rădoi. Şi că dacă salariaţii de la metrou se lasă manipulaţi şi blochează în continuare şinele, autorităţile de ordine ar trebui să intervină.

În timpul discursului, ministrul şi-a scos masca, s-a uitat către camere şi i-a transmis un mesaj, în direct, liderul sindical de la metrou: “Rădoi! S-a terminat! Ce ai făcut acolo zeci de ani de zile… s-a terminat!” , a spus Drulă.

“Încep prin a le cere scuze bucureştenilor pentru condiţiile în care au fost nevoiţi să călătorească astăzi.

ADVERTISING

Le cer scuze şi din cauză că au fost câteva zeci de ministri care au lăsat lăsat să se formeze un buboi imens acolo, la metrou. O mafie. Cât voi fi eu aici, Ministerul Transportului nu va ceda în faţa acestei mafii.

Liderul de cartel Ion Rădoi a decis că bucureştenii nu contează. Că singurii care contează sunt banii firmei. O spun foarte clar: Rădoi, s-a terminat! Ceea ce ai făcut zeci de ani...s-a terminat!”, a precizat Drulă.

Acesta a mai spus că Metrorex evaluează pagubele de milioane de lei cauzate de oprirea metroului şi că aceste pagube le vor fi imputate celor vinovaţi.

De asemenea, Drulă a spus că nimeni nu a fost concediat de la metrou şi le-a cerut salariaţilor să nu se mai lase manipulaţi de Ion Rădoi.

ADVERTISING

Ministrul a apreciat că blocarea şinelor e o chestiune de ordine publică. Că aceea e infrastructura statului şi că dacă ea nu va fi eliberată, autorităţile de ordine publică trebuie să intervină şi să îşi facă datoria.

De când se luptă minstrul Drulă cu sindicatul lui Rădoi şi cum s-a ajuns la greva de astăzi

Tensiunile dintre ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, şi Unitatea – Sindicatul Liber de la Metrou (USLM), condus de Ion Rădoi, sunt mai vechi.

La scurt timp după preluarea mandatului, Drulă a sesizat că, în 2020 – deşi Metrorex a mers prost din cauza pandemiei şi numărului mic de călători – directorii au negociat cu USLM majorări salariale de 18% pentru toţi cei aproape 6.000 de salariaţi.

ADVERTISING

Ba mai mult, a spus Drulă, Gabriel Mocanu – fostul director al Metrorex care a negociat – era membru sindicatului USLM. Cu alte cuvinte, Ion Rădoi a negociat majorări salariale cu un membru de-al sindicatului pe care îl conduce.

În consecinţă, Drulă a decis schimbarea directorului Metrorex. S-a vehiculat revenirea în funcţie a fostului director, Dumitru Şodolescu. Dar până la urmă – după un scurt interimat asigurat de Mariana Miclăuş (şi ea fost director, dar demisă de Bode toamna trecută) – conducerea Metrorex a fost preluată de Ştefan Paraschiv.

În context, Drulă a anunţat că noua conducere are 2 variante: fie renunţă la majorările salariale de 18% deja negociate, fie dă oameni afară.

Ba mai mult, în urmă cu câteva zile, a anunţat că firma sindicatului, Sindomet Servcom SRL, trebuie să elibereze spaţiile comerciale din subteran până pe 2 aprilie.

Or, acele circa 331 de spaţii întinse pe 5.900 de metri pătraţi au fost închiriate de Metrorex către firma sindicatului încă din 1994. Iar Sindomet le subînchiriază către comercianţi şi câştigă milioane de lei anual.

Din încasări, Sindomet nu dă la Metrorex decât 25%. Restul banilor îi foloseşte în diverse scopuri. Spre exemplu, a construit la Buşteni un hotel cu bază de tratament unde salariaţii Metrorex merg o dată sau de două ori pe an în sejururi de 4 zile. Din preţul acestor sejururi plătesc doar 1%. Restul de 99% din cheltuieli sunt suportate de firma sindicatului.

Contractul încheiat în 1994 a fost prelungit, iar şi iar. În 2018, asocierea Metrorex cu Sindomet a încetat. Dar Sindomet a continuat să închirieza spaţiile câtre comercianţi. Şi va continua să o facă până la soluţionarea cauzei.

Ministrul Transporturilor îşi doreşte ca Metrorex să îşi ia spaţiile înapoi şi să le închirieze pe bază de licitaţie, comercianţilor care oferă chiria mai mare.

Pentru Metrorex, asta ar însemna un câştig. Rămâne să vedem dacă se va ajunge acolo.

Cert este că acum traversăm una dintre cele mai tensionate greve de la metrou. Poliţiştii şi jandarmii au dat deja amenzi de 125.000 de lei.

Ministrul Transporturilor a făcut plângere la DNA împotriva celor care au oprit metroul.

Iar Metrorex a formulat o plângere care a fost deja înaintată la DIICOT.

Află totul despre greva de la metrou din textele de azi ale SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇