Angajaţii de la metrou susţin că protestul nu are legătură cu magazinele evacuate, ci cu salarii tăiate şi concedieri. Cer să vină directorul în subteran, altfel nu pleacă de pe şine

Angajaţii de la metrou susţin că protestul nu are legătură cu magazinele evacuate, ci cu salarii tăiate şi concedieri. Cer să vină directorul în subteran, altfel nu pleacă de pe şine
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sindicaliștii de la metrou susțin că protestul spontan de azi nu are legătură cu decizia conducerii Metrorex de a evacua spațiile comerciale din stații, așa cum s-a vehiculat în presă şi cum susţin guvernanţii.

La câteva ore de la izbucnirea protestului, timp în care angajații nu au spus de ce au recurs la această măsură, Dan Vasile, revizor tehnic în cadrul depoului Metrorex, a venit cu câteva precizări.

Acesta a spus că nemuțumirile protestatarilor sunt legate de taierile de salarii și reducerile de personal anunțate de ministrul Cătălin Drulă.

”Nemulțimirea noastră este că s-a anunțat o reducere a salariilor cu 20% și reduceri de personal. 47 de mecanici au fost concediaţi, s-a revenit apoi şi au fost reangajaţi. Se pare că doar o parte au mai acceptat. Se fac disponibilizări de personal la toate secţiile din metrou. S-a solicitat reducerea salariilor cu 25%.

ADVERTISING

În metrou este o lipsă totală de dialog social cu organele competente, cu Ministerul Transporturilor, director, iar această oprire voluntară a lucrurilor e lucrul cel mai important pe care trebuie să-l înţeleagă opinia publică. Nu are nicio legătură (protestul - n.red) cu spaţiile comerciale de la metrou. Şi o ultimă revendicare este că nu dorim ca multinaţionalele sau corporaţiile să preia conducerea metroului”, a declarat Dan Vasile.

El a cerut ca directorul Metrorex să vină în subteran pentru a discuta cu sindicaliștii, altfel nu renunță la protestul care blochează activitatea metroului.

”Nu există dialog social. Așteptăm până vine domnul director, după care vă mai informăm ce se întamplă”, a spus acesta.

ADVERTISING

Metroul nu merge de ore întregi

Niciun metrou nu circulă în Bucureşti de ore întregi, din cauza unui protest al angajaţilor organizat, în staţia Piaţa Unirii.

În mod normal, trenurile ies pe traseu la 5 dimineaţa, dar azi nu s-a întâmplat asta pentru că angajaţii fac un soi de grevă neanunţată, sub formă de protest spontan.

Toate staţiile de metrou de pe cele 5 magistrale sunt închise. Poliţişti şi jandarmi nu permit accesul călătorilor în subteran.

Salariile la Metrorex au crescut în pandemie

La finalul lunii ianuarie, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, anunța că venitul mediu al salariaţilor din Metrorex este de 10.000 de lei lunar şi că regia, în condiţii de pandemie şi de reducere drastică a numărului de călătorii cu metroul, a crescut cu 18% salariile angajaţilor şi a suplimentat numărul de salariaţi cu 1.300.

ADVERTISING

Ulterior, a trimis Corpul de Control la Metrorex, iar după ce a primt raportul a precizat că lista de probleme, deficiențe și abuzuri descoperite este lungă.

În fruntea listei, spunea ministrul, este modul în care au fost majorate salariile angajaților.

„Negocierea dintre conducerea Metrorex și sindicat privind creșterea salariilor cu 18% putea să nu aibă loc anul trecut și nu eram în situația de acum. Legea 55/2020 spune limpede: contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă.

Cu toate acestea, consiliul de administrație de atunci a dat mandat nelimitat de negociere unei comisii de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat. Raportul notează că aceștia nu aveau cum să reprezinte obiectiv interesele companiei”, a explicat, pe Facebook, ministrul Drulă.

Ministrul a subliniat că nivelul salariilor poate fi menținut prin concedieri.

Sindicatul lui Rădoi şi-a văzut ameninţată sursa financiară

Deşi protestatarii spun că nu asta e miza grevei de azi, este o mare coincidenţă că fix acum au declanşat conflictul de muncă, după ce ieri conducerea Metrorex a anunțat că va evacua spațiile comerciale din stații, deoarece acestea “pun în pericol siguranța transportului subteran, cu afectarea directă a exigențelor de securitate la incendiu și evacuarea persoanelor în caz de urgență.”

Din informațiile SpotMedia.ro, la metrou sunt 331 de spații a căror suprafață se întinde pe circa 5.900 de metri pătrați. În ele funcționează magazine cu mărfuri diverse, de la genți și electronice, până la covrigi și gogoși.

Metrorex a închiriat aceste spații comerciale, încă din 1994, către Sindomet Serv com SRL. Firma e deținută de Unitatea – Sindicatul Liber de la Metrou (USLM), condus de Ion Rădoi. Iar sindicatul subînchiria spațiile primite de la Metrorex către diverși comercianți.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇